Zilvermerken op Nederlandse zilveren objecten

Al sinds 1814 worden er in Nederland zilvermerken op zilveren objecten gezet zodat je in principe weet wat het zilvergehalte is, wie het gemaakt heeft en wanneer het gemaakt is. Hetzelfde geld overigens voor gouden voorwerpen. Ook kun je zien uit welk land het afkomstig is want elk land heeft andere merken en tekens. Zo heeft Duitsland een half maantje en Nederland een zwaardje (kleine objecten) of en kopje van Minverva in combinatie met een leeuw en een jaarletter.

Nadeel is dat mensen zilver poetsen en daarmee steeds een minuscuul laagje laagje zilver verwijderen. Soms is het zelfs helemaal doorgepoetst. Daardoor vervagen de merkjes en de andere tekens vaak. Wie zilver verzameld zal zichzelf dan ook vaak loerend met een loep achter de pc terugvinden om uit de resten van dunne lijntjes jaar en herkomst van de zilveren objecten te herleiden.

Zilvermerken Nederland

Hierboven een kaart met zilvermerken. Het leeuwtje (staan, lopend en liggend) de zwaardjes met de gehaltes en de Z merkjes voor de kleine voorwerpen. Dit zijn de meest voorkomende. Maar van elk land kun je een boek vol schrijven over de merken en merkjes. Gelukkig zijn er prima website om zilvermerken na te kijken. En daar is deze webpagina voor bedoeld. Niet om alle merkjes te laten zien maar om je naar de pagina’s te leiden waar je de informatie kunt vinden.

Hieronder de links van websites met zilvermerken

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.


door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *