Witte port
Witte port is gemaakt van witte druiven, zoals de Malvasia fina. De kleur van deze port varieert van strogeel tot diep goudkleurig en de smaak is mild droog tot zoet. Je ziet de laatste tijd steeds vaker drogere witte port. Deze zijn zeer licht van kleur en veel frisser van smaak.
Ze heten dan dry white of extra dry white, droge witte of extra droge witte. Tegenwoordig wordt overal ter wereld port of versterkte wijn geproduceerd die heel erg op Port lijkt maar het feitelijk niet is. Die komen dan voornamelijk uit Australië en Zuid-Afrika. In de Europese Unie mag alleen het product uit Portugal het label port dragen. Een andere naam voor port is portwijn, waarvan port de afkorting is.
Witte port
Port van witte druiven is lichter van smaak dan rode port. Dit wordt mede veroorzaakt door het lagere alcoholpercentage. White Port varieert in kleur van strogeel tot goudgeel.
White Port wordt veel als aperitief gedronken. De smaak van White Port komt het best tot zijn recht als hij relatief koel word geserveerd (temperatuur 5-10°C). Bij witte port is de inweking tijdens de gisting veel korter of ontbreekt zelfs helemaal. Daardoor bevatten vrijwel alle witte ports een hoeveelheid restsuiker. Dat geld ook voor de dry of extra dry port. De zoetste witte port is de “lagrima”.
Daarnaast is er een lichter type port met de naam “Leve Seco”. Dit is een een zacht droge witte port met een lager alcoholgehalte(16,5%).
Witte Port word minder verkocht en het minste gewaardeerd dan andere soorten. Hij wordt uitsluitend gemaakt van witte druiven
Onderverdeling
- Làgrima of Very Sweet
- Doces of Sweet
- Meio Seco of Semi DrySeco of Dry
- Extra Seco of Extra Dry
Het alcoholgehalte van deze soorten varieert van 19 tot 22%.Er is ook nog een Seco of Light Dry met ca. 16,5% alcohol. Je hoort vaak dat het de eerste plicht van Port is om rood te zijn, maar ook deze witte variant heeft elementaire geur- en smaakeigenschappen van andere Ports.
Standard White
- De Standard White Port wordt al na enkele jaren gebotteld. Op het etiket van de Standard White mag de aanduiding “Fine” worden gebruikt.
- De Standard White Ports en de Sweet en Light Dry zijn heel geschikt om te mixen.
- Reserva/Reserve White (erg goede wijn)
- Colheita White (sublieme wijn)
- Aged White (sublieme wijn)
Op 09/10/06 ging de Interprofessionele raad van het IVDP akkoord met de witte variant van de Aged Tawny”s. Officieel is de naam Vinho do Porto Branco com Indicação de Idade de 10, 20, 30 e 40 Anos of White Port Wine with Indication of Age of 10, 20, 30 and 40 Years.
Het verschil tussen jonge en oude White Port is enorm. De jonge wordt meestal gedronken als aperitief. Oude, in het vat gerijpte, zijn meer geoxideerd en na enkele decennia is er maar weinig verschil in kleur en appreciatie met even oude Tawny’s. Een goede oude Witte Port is even mooi als een oude Tawny. Oude Witte zijn echter zeldzaam en duur.


Je kunt er een lekker cocktail mee maken
- Schenk de port over de ijsblokjes
- Top het af met tonic.
- Voeg wat munt en de citroen of limoen toe.
- Roer het door
- De cocktail is klaar om te serveren.
- Bron: Infoportwine.com
Geef een antwoord