Winterwandeling Oostvaardersplassen

Het was zondag erg mooi weer en dus weer tijd voor een mooie winterwandeling Oostvaardersplassen. En niet voor de eerste keer werd ik geconfronteerd met het vage beleid van Staatsbosbeheer.

De nepnatuurgrazers moeten rust hebben en er is een deel van de Oostvaardersplassen gesloten. Alsof die beesten last hebben van mensen. Meestal gaan ze pontificaal voor je staan dus die malen er niet om.

Voor Staatsbosbeheer hebben de Oostvaardersplassen blijkbaar een zeer beschermde status en elke mier of mus is per definitie een noodgeval. De deuren gaan dicht want ze kunnen niet slapen of krijgen geen rust.

Winterwandeling Oostvaardersplassen

In principe horen er geen grazers in de Oostvaardersplassen en de vogels die rust willen gaan wel naar de Markerwadden van Natuurmonumenten. Daar hebben ze de Oostvaardersplassen niet voor nodig.

En zeldzame grazers vind je volop in het even verderop gelegen Natuurpark Lelystad waar alles vrolijk door elkaar dartelt en om wat voor reden dan ook helemaal geen last heeft van mensen.

Misschien komt dat wel omdat er gewoon een hek word neergezet zodat rust verzekerd is. Maar dat hek moet Staatsbosbeheer nog uitvinden.

Ik ben dus geen voorstander van dat hele gedoe met die grazers. Wetenschappelijk is het ook al discutabel al was het alleen maar omdat niemand het er over eens is. En laten we wel wezen, je maakt geen natuur door ergens een groepje speciale koeien met lange hoorns neer te zetten.

Ondertussen ben ik het slachtoffer en is mijn winterwandeling Oostvaardersplassen de dupe. Alleen de paarse wandeling en daar tussendoor de gele en de blauwe zijn opengesteld. Lijkt veel maar in de praktijk gaan ze allemaal door hetzelfde gebied.

Winterwandeling Oostvaardersplassen.
De Konikspaarden waar er dit jaar tientallen van zijn afgeschoten

Dat rondje van krap 5 kilometer door dat fraaie gebied is dus afgesloten. Ik heb daar trouwens nog nooit een grazer gezien. En we krijgen de broedperiode ook nog dus dat pad is 3/4 van het jaar dicht. Jammer, onnodig en kortzichtig.

Helaas hebben we geen enkele invloed op de ambtenaren van Staatsbosbeheer. Vandaar dat dit achterlijke project zo lang kan doorgisten.

Dit keer hoop ik dat de beestjesmensen de strijd winnen in verband met het afschieten van allerlei zogenaamd wild in de Oostvaardersplassen want die beesten horen daar gewoon niet.

En dan krijg je ook natuur en kan ik mijn favoriete winterwandeling Oostvaardersplassen niet lopen.

2 goeie redenen om de boel weer open stellen.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *