Windkrachttabel, Windtabel, Conversietabel

De windkrachttabel en omrekentabellen in km, meter, mijlen, knopen, golfhoogte en een beschrijving, tevens in het engels. Dit is een handige tool om de windkracht te beschrijven of om te rekenen van meter naar mijl, meter naar knopen, meter naar meter per seconde en alles vice versa.

Ik heb meerdere versies van de windkrachttabel / windkracht-omreken tabel neergezet. Je kunt ze met je rechtermuisknop downloaden voor eigen gebruik in werkstukken en scripties maar uiteraard niet voor publicatie op het web of elders.

Windkrachttabel / omreken tabel

Als iemand zegt “het waait tamelijk hard” dan is dat een subjectieve waarneming. Tamelijk hard is best wel hard voor de één maar stevig maar niet te erg voor de ander. Daar schiet je dus niet zo veel mee op. En daarom hebben al mensen eeuwen geleden maten bedacht voor windkracht. Zeelieden voorop natuurlijk, vandaar dat je altijd twee omschrijvingen ziet, voor de zee en voor het land. Je hebt op de oceaan niet zoveel aan de mededeling dat het zo hard waait dat de bomen bewegen want die zijn er niet.

Hieronder alvast een handig omrekentabelletje van allerlei eenheden die voorkomen in de Windkrachttabel

1 meter = 3.28 feet
1 m/s = 1.944 knots
1 m/s = 3.6 km/h
1 m/s = 2.237 mph
1 km/h = 0.6214 mphDe windkracht omreken tabel koppelt snelheden in mijlen per uur, meters per seconde, kilometers per uur en knopen aan elkaar. Verder is er nog een staatje met hoogtes van golven en natuurlijk diverse beschrijvingen. Hieronder een aantal tabellen in JPG formaat. De JPG’s zijn in origineel formaat.

windkrachttabel

Hieronder nog een versies van de windkrachttabel / windconversietabel waarin steeds andere beschrijvingen naast elkaar staan waarbij ook nog een engelse versie.

Feitelijk heten dit soort tabellen windconversie tabellen. De conversie betreft dan de omrekening van beschrijving naar diverse waardses.

Hieronder ook een Engelse versie van de windkracht omreken tabel of windconversie tabel of model. De beschrijvingen in het Nederlands en het Engels zijn vrijwel letterlijke vertalingen van elkaar. Ik leid daaruit af dat dit soort beschrijvingen al honderden jaren bestaan.

windkrachttabel mijlen kilometers knopen knots

Hieronder nog een tussentabel voor grotere waardes.

windtabel

Wind is een natuurlijke luchtbeweging van de atmosfeer. Deze ontstaat door horizontale luchtdrukverschillen, waarna de kracht en richting worden beïnvloed door de draaiing van de aarde en eventueel de wrijving met het aardoppervlak. Door luchtdrukverschillen is er sprake van een drukgradiëntkracht en zal er een luchtstroming op gang komen van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied. De richting wordt daarnaast beïnvloed door allereerst het corioliseffect. Bij het aardoppervlak speelt ook de wrijvingskracht een rol.

Zodra lucht zich onder invloed van de gradiëntkracht in beweging zet, zal deze aanvankelijk recht van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied stromen, loodrecht op de isobaren. Onder invloed van de corioliskracht zal er volgens de wet van Buys Ballot op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts optreden, loodrecht op de bewegingsrichting. De baan van de hoeveelheid lucht wordt hierdoor naar rechts afgebogen. Als de windrichting uiteindelijk evenwijdig is aan de isobaren, dan is de corioliskracht gelijk aan de gradiëntkracht. Dit is de geostrofische wind.

Ik hoop dat u plezier heeft van dit artikel met de diverse versies van de windkrachttabel. Ik ga geen flauwe adviezen over gevaren en voorzorgen.

Mijn advies: ga vooral naar het strand als het stevig waait maar niet als het te hard waait. Aan de hand van bovenstaande kunt u die subjectieve grootheden converteren in objectieve maatstaven.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *