Wat is Ghee – Indiase geklaarde boter

Wat is Ghee … ?  Ghee is feitelijk wat we in de Franse keuken noemen geklarifieerde of geklaarde boter. Het is gesmolten boter zonder het eiwit en het vocht dat onderin de kom gaat liggen als je boter smelt. Laat je het vet weer hard worden dan komt het vocht en het eiwit bovenop liggen en kun je het er makkelijk afhalen.

Wat is Ghee?

Als je dat vocht en het eiwit verwijdert heb je geklaarde boter. Dit is bijvoorbeeld heerlijk om vis in te bakken. Ik heb ooit in een visrestaurant gewerkt waar de tong in een laag geklaarde boter werd gebakken. In zo’n pan met boter werd dan wel meerdere keren vis gebakken. Eigenlijk frituur je dan in pure boter. Door dit proces is de smaak van de boter vol en rijk. Omdat je hem niet verhit maar in de saus smelt is het ook minder slecht. Maar ik zeg nadrukkelijk minder, het blijf puur dierlijk vet.

Is Ghee hetzelfde als geklaarde boter?

Nee dus. Geklaarde boter verwarm je boven heet water, Ghee word verhit tot iets onder de 120 graden. Daardoor verdampt het vocht terwijl het bij geklaarde boter onderin blijf liggen.

Ghee (alternatieve spelling: ghi), is dus een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden.

Anders dan bij het maken van geklaarde boter, waarbij het vocht van het botervet wordt gescheiden door het smelten en weer laten afkoelen van de boter waarna het op het water drijvende botervet afgeschept kan worden, wordt voor het verkrijgen van Ghee de boter langer verhit boven een verkleinde gasvlam, net zo lang tot al het water verdampt is en de boter nog niet gebruind.

De melk-proteïnen van de boter zijn gezonken naar de bodem van de pan. Eventueel kan het botervet nog door een doek worden gezeefd om de laatste verontreinigingen te verwijderen. Door die langere verhitting krijgt Ghee zijn typische nootachtige aroma.

Net zoals er naast boter margarine bestaat, is er ook plantaardige Ghee op de markt. Daardoor krijgt het een nootachtig smaakje en kun je de Ghee hoger verhitten.

Wat ik gebruik

Je koopt het kant en klaar in de winkel maar het is per kilo dan wel bijna 3x zo duur. Roomboter kun je in de supermarkt krijgen voor 10 euro de kilo. Een potje bij Holland&Barret is 28.50 per kilo, Ghee Easy is 25 euro per kilo. Dat scheelt dus nogal wat, Ghee is tot 2.5 tot 3 keer duurder dan roomboter.

Wel moet gezegd worden dat Ghee langer houdbaar is.

Ik bak en frituur in goede kwaliteit olie, als ik butterchicken maak of als ik boter toevoeg aan sauzen dan neem ik gewoon een stuk roomboter. Voor het enorme prijsverschil neem ik het verlies van de lichte smaaknuance op de koop toe.

Word je niet dik van gezonde vetten?
wat is ghee

Natuurlijk word je dik van gezonde vetten. Alleen worden ze beter verwerkt in je lichaam en zijn ze beter voor hart en bloedvaten. Maar vet is vet, laat je niet in de maling nemen. Je valt niet af door roomboter of Ghee te gaan eten. Energie is energie en vet beval heel erg veel calorien.

Gewoon je Gheezonde verstand gebruiken, de ouderwetse schijf van 5 in de gaten houden en niet te veel koolhydraten eten, veel groente en voldoende beweging, dat is gezond eten …

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *