Warmteverlies radiatorombouw

Warmteverlies radiatorombouw kan oplopen tot wel 80% bij een gesloten ombouw zoals die van mij. Voor de verkoop heeft de vorige bewoner op alle radiatoren een ombouwen laten plaatsen met alleen sleuven aan de voorkant en verder niks.

Het duurde letterlijk uren voordat de kamer warm was. Nader onderzoek wees uit dat mijn ombouw vrijwel geen warmte doorliet. Toen ben ik de schotten aan de voorkant gaan openzetten als ik de kachel aanhad en dat hielp.

Wat je kunt doen bij warmteverlies radiatorombouw is de ombouw een meer open karakter geven. Of, als je er eentje wilt gaan aanschaffen, een open ombouw kopen. De voorzijde moet zeker open zijn, eventueel met een sierraster zoals rotan.

Warmteverlies radiator ombouw
Roosters in de radiator bovenkant.

Aan de bovenkant moet hij deels open zijn of je moet roosters plaatsen en bij voorkeur radiator-ventilatoren om voor voldoende warmtecirculatie te zorgen. Daardoor kan je sowieso veel energie winnen en warmteverlies oplossen.

De radiatorventilatoren kun je vaak met korting kopen bij je energieleverancier. In ieder geval bij Vattenval en Greenchoice. Kijk op de website van de eigen energie leverancier of je ze daar kunt krijgen.

De ventilatoren monteer je aan de onderzijde. Dan zet je de thermoschakelaar op de buis waar de warme toevoer op zit en dus ook de knop van de radiator. Als de temperatuur een bepaalde hoogte bereikt gaan de ventilatoren draaien en blazen de warmte de lucht in.

De ventilatoren draaien op 12 volt en gebruiken dus weinig stroom. Op vrijwel alle websites van energie leveranciers worden ze aangeraden. Wil je dus eenvoudig warmteverlies radiator ombouw besparen en het sneller warm hebben monteer deze slimme dingen dan snel.

In een volgend bericht zal ik het hebben over het openwerken van de frontpanelen van de radiator-ombouw. Dat is wederom een beperking van het warmteverlies radiatorombouw. Uiteindelijk kun je het warmteverlies radiator ombouw beperken tot zo’n 10 a 15%.

En wat leren we hiervan: je kunt beter helemaal geen radiator-ombouw maken maar je geld steken in een paar fraaie design-radiatoren of vloerverwarming. Dat is echter wel veel duurder.

De kosten voor deze operatie zijn ongeveer 500 euro voor 2 grote dubbele radiatoren en 1 kleine dubbele radiator in een grote huiskamer met open keuken van zo’n 50m2.

Dat betreft in ieder geval 5 sets ventilatoren (1x enkel, 2x dubbel paar), 6 aluminium roosters, eenvoudig kippengaas 1cm, wat verf en een potje elbowgrease.

Het effect is voelbaar. Een klus de moeite waard voor de portemonnee en de behagelijkheid.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *