Wandelroute Wogmeer Ringsloot

De wandelroute Wogmeer Ringsloot is er één van uitzonderlijke schoonheid. Wil je Noord-Holland van zijn beste kant zien dan is deze wandeling de uitgelezen kans. Weilanden, schapen, bloembollen, boerderijen, kerktorentjes, molens, wuivende rietkragen en modder onder je schoenen.

Zonder enige twijfel Holland op zijn best. De wandelroute Wogmeer Ringsloot is ongeveer 12 km lang maar loopt langer vanwege de 72 overstapjes, het zompige karakter van de ondergrond en de vele kilo’s schapenstront die aan je hakken plakken. Ik heb er 4 uur over gedaan maar dat had mede te maken met de forse tegenwind die we een deel van de route om onze oren kregen. Maar ondanks dat één van de mooiste routes die ik in het Noord-Hollandse heb gelopen.

Ik ben de wandelroute Wogmeer Ringsloot gestart in Spierdijk, een typisch Noord-Hollands plaatsje compleet met kerk en kroeg. En een heerlijk bakkertje niet te vergeten. Parkeerplek genoeg en stalletjes alom in de omgeving met goedkope tulpen en later in het jaar verse groente, aardappelen en fruit. Dit is het land van vette klei en voldoende water, een combinatie die borg staat voor topkwaliteit landbouwproducten. Ik heb er al menig tasje heerlijke verse groente vandaan gehaald.

Wandelroute Wogmeer Ringsloot

Wandelroute Wogmeer Ringsloot

Eerst maar eens een kaartje van de route te de omgeving:

wandeling ringsloot wogmeer
Klik op het kaartje voor een grote versie

U kunt de route in PDF HIER downloaden.

U kunt ook nog starten in de buurt van Obdam, nummer 24. Bij 24 kunt u echter niet parkeren dus dan moet er een plekje in Obdam zelf gevonden worden. Dat is al snel 2 kilometer extra lopen. Dat moet ook weer terug worden gelopen dus dat is niet echt een optie. Ook bij 19 kunt u niet parkeren. Spierdijk is dus de aangewezen startplek voor de wandelroute Wogmeer Ringsloot.

U moet tijdens deze wandeling over ruim 70 hekjes klimmen. En dat gaat u voelen tenzij u een uitstekende conditie heeft. Op sommige plaatsen moet je elke 50 meter over een hek klimmen. De opstapjes zijn niet allemaal even goed en je moet ook nog over schrikdraad heen stappen. Helaas werken niet alle boeren mee in dit gebied en dat is jammer.

Op sommige plekken willen ze je graag een schok bezorgen en zijn de draden duidelijk zo gespannen om het de wandelaar moeilijk te maken. Je hoeft immers geen schrikdraad rond een hek te spannen want er staat al een hek. Ook zijn de opstapjes slecht bereikbaar gemaakt door er gaas omheen te zetten of ze zijn kapot gemaakt.

Hier en daar gaat de route over of vlak langs het erf van boerderijen en volgens een bewoner in de buurt heeft het waterschap ook opstapjes geplaatst zonder overleg met de boer. Maar of de boer dat dan meteen kapot moet maken is een tweede. Het heeft er alle schijn van dat de dijk van het waterschap is en de boer er gebruik van mag maken. En dan moet je natuurlijk niet gaan zeuren over een paadje voor een paar wandelaars.

Belangrijk: loop je over weilanden hou dan rekening met de boeren, sluit hekken, hang het schrikdraad terug als je het los kunt maken met een haak, gooi geen rotzooi op de grond en verstoor het leven rond de boerderij niet. Misschien dat ze dan allemaal mee gaan werken en de boel niet afsluiten met schrikdraad.

De overstapjes (zie onderaan foto 10).

En dit is er eentje van de ruim 70 in de route. Dit ga je voelen tenzij je een uitstekende conditie hebt en feilloos functionerende gewrichten.  Maar het is ook leuk, al die klimmetjes. Betekent tevens dat deze polderbaan een beklimming verbergt van ruim 7o meter hoogte. Een polderwandeling met heuse stijgmeters. Waar vind je dat nog …

Verder hieronder nog een fotografische impressie van de wandelroute Wogmeer ringsloot.

  • Foto 10: De overstapjes.
FotoShow
Openbaar   18 items in wandelroute-wogmeer-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow – Meer Info
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *