Wandelroute Utrecht

Wandelroute Utrecht

Utrecht is een prachtige wandelprovincie met de Utrechtse Heuvelrug als grote attractie. Wandelroute Utrecht is een verzameling wandelsuggesties met hier en daar een heuse routebeschrijving. Maar het is vooral een bron van inspiratie om bepaalde gebieden te gaan verkennen.

Wandelroute Utrecht

Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse heuvelrug centraal in de provincie.
Links: De meren en plassen,
Onderaan: Het Rijnoevergebied.
Utrechtse Heuvelrug
Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug loopt als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. De stuwwal met zijn bossen en heidevelden rijst op uit het vlakke agrarische landschap.

Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als Nationaal Park (ca. 10.000 ha). Naast de stuwwal horen ook de uiterwaarden van Amerongen bij het Nationaal Park.

Het is een gebied van bossen, buitenplaatsen en ‘bergen’. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen over de stuwwal, door heideterreinen, langs kastelen en landgoederen, in de uiterwaarden en het bos.Op 8 oktober 2013 is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug uitgebreid met het gebied tussen de A12 tot aan de A28.

De Utrechtse Heuvelrug is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Vóór die tijd stroomden Rijn en Maas verder naar het noorden dan tegenwoordig, ongeveer op de plek waar nu de Gelderse Vallei ligt.

Voorafgaand aan de ijsbedekking hadden deze rivieren daar dikke lagen zand en grind afgezet. Toen in het Saalien, het ijs tot dit deel van Nederland oprukte werden deze rivierafzettingen opgestuwd in hoge stuwwallen, zoals de Utrechtse Heuvelrug.

Aan de rand van het ijs zocht smeltwater zijn weg door zwakke plekken in de stuwwal en er ontstonden ijssmeltwaterdalen. Een fraai voorbeeld is de Darthuizerpoort bij Leersum, waar de weg van Leersum naar Maarsbergen is aangelegd (thans N226).

Het sediment dat door deze smeltwaterstromen geërodeerd werd, werd in grote zandvlakten aan de westrand van de Utrechtse Heuvelrug afgezet. Dit verklaart waarom de helling aan deze kant veel flauwer is dan aan de oostkant. Op deze sandurs zijn ook zwerfkeien te vinden die meegespoeld zijn met het smeltwater uit de ijskap.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.