Wandelroute tussen Lek en Lopik

Sinds ik de wandelroute tussen lek en lopik heb geschreven is er veel verandert. Er is nu een wandelrouteplanner van recreatie Midden Nederland. Het vergt enige oefening maar dan heb je ook wat. Wil de wandelroute tussen lek en lopik ook echt gaan lopen dan is enig voorbereidend werk met de wandelrouteplanner wel vereist.

Maar ik ga de wandelingen het komende voorjaar lopen (2016) en dan zal ik de routes beschrijven. Ze zijn ook te koop maar je moet het wel heel erg graag willen. De Gemeente laat nog op de bonnefooi een bedragje storten en dan is het hopen dat het allemaal binnenkomt.

Rond en door het Utrechtse dorpje Lopik, gelegen vlakbij de Rivier de Lek, zijn een aantal leuke wandelingen uitgezet onder de naam Wandelroute tussen Lek en Lopik. Wandelroute tussen Lek en Lopik leidt de wandelaar over de uiterwaarden langs de Lek en door natuurgebieden en landerijen tussen Lopik, Benschop en Jaarsveld.

Ook op de Wandelroute tussen Lek en Lopik is een bijzonder stukje uiterwaard, Aardkundig monument de Bol, het onderwerp van een korte maar bijzondere wandeling.

Wandelroute tussen Lek en Lopik

Wandelroute tussen Lek en Lopik 1

Aardkundig Monument De Bol (2 km)
aardkundig monument de bol

Aardkundig monument de Bol is een bijzonder stukje uiterwaard waar het nodige over te vertellen valt. Dat ga ik hier niet doen maar u kunt naar deze bijzondere website om er meer over te lezen. Op “De Bol” is een wandelroute uitgezet die u langs alle aardkundig interessante verschijnselen leidt. De rondwandeling is ongeveer 2 kilometer lang en is gemarkeerd met rode paaltjes.

Houdt bij een bezoek aan het eiland rekening met het getij. Bij hoog water (door vloed of stuwing door de wind) is het eiland vaak niet bereikbaar en kunt u er dus ook niet af!

Het schiereiland De Bol is een voormalig riviereiland, gelegen in de Lek, ten zuidwesten van Lopik. Door de aanleg van een strekdam in de negentiende eeuw werd de nevengeul van de Lek, de Binnenlek, afgedamd en werd het eiland verbonden met het vaste land. Tegenwoordig maakt “De Bol” deel uit van de uiterwaard, de Willige Langerakse waard.

In dit relatief kleine gebied komt een grote variatie aardkundig interessante verschijnselen voor, zoals rivierduinen, een getijdekreek en steilrandjes. Deze variatie heeft ook gezorgd voor een afwisselende vegetatie. De kenmerkendheid van de genoemde verschijnselen voor het rivierengebied hebben geleid tot de aanwijzing als Aardkundig Monument.

NB:  Bij een bezoek aan de Bol moet rekening gehouden worden met de hoogte van het rivierwater in verband met de begaanbaarheid van de strekdam. Enige voorzichtigheid is dus wel geboden.

Wandelroute tussen Lek en Lopik 2

Ronde van Benschop (8 km)

De Ronde van Benschop is een circa 8 km. lange wandelroute. De route start bij de parkeerplaats ten westen van zorgboerderij “Abrona De Haan” aan het Benedeneind Noordzijde 408 te Benschop. Meer over het Benschop

Deze route geeft een mooi beeld van de het landschap van de Lopikerwaard met open polderland, fraaie houtkaden en oude en nieuwe natuurgebieden. In het laatste gedeelte van de route wandelt u door het bebouwingslint van Benschop met nog veel monumentale boerderijen maar ook jongere bebouwing.
De route is goed te combineren met (een deel van) de Noordzijdsekaderoute. Honden zijn op een deel van de route niet toegestaan.

Wandelroute tussen Lek en Lopik 2:

Wandelroute tussen Lek en Lopik 3

Ronde van Jaarsveld (9 km)

Deze wandelroute is 9 kilometer lang en duurt ruim 2 uur.
De start ligt bij het Routepunt Lopik, Raadhuisplein 1 (bij het gemeentehuis).

U wandelt door een halfopen landschap waar houtsingels, weilanden, akkerland en boomgaarden elkaar afwisselen. U wandelt langs het ‘Huis te Jaarsveld’ om vervolgens vanaf de dijk de rivier de Lek te ontwaren. Al snel na het pittoreske dijkdorpje Jaarsveld, met het voormalige Waterschapshuis en de kerk als blikvangers, gaat de route door en langs de uiterwaarden van de Lek.

U passeert hier het dagrecreatieterrein ‘Salmsteke’, dat zijn naam ontleent aan de tijd dat hier volop zalm werd gevangen. In de zomermaanden vertrekt hier ook een voet-/fietsveer naar het dorpje Ameide aan de overzijde van de Lek. Vlak voor het einde van de route komt u nog door het fraaie natuurgebied de Lopikerhout.

Honden zijn op deze wandelroute niet toegestaan, om verstoring van vee en andere dieren te voorkomen. De wandelroute is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen, in verband met overstapjes in weilanden en uiterwaarden. Stevig schoeisel wordt aangeraden.

Wandelroute tussen Lek en Lopik 4

Willige Langerakroute (12 km)

Deze 12 kilometer lange route is aangegeven door ANWB-bordjes en geschikt als gezinswandeling. Deze wandelroute ligt in het “Groene Hart” van de Lopikerwaard. Bijzonder aan de wandeling is dat een gedeelte van de route door een uiterwaard loopt.

In tegenstelling tot wat op de website staat is deze route niet verkrijgbaar bij de VVV-folderservicepost op het gemeentehuis van Lopik.

U kunt de route starten bij
 • Routepunt Lopik (bij het gemeentehuis)
 • Raadhuisplein 1 te Lopik
 • Natuurgebied “de Lopikerhout”, M.A. Reinaldaweg te Lopik
Cabauwse Jacobsroute (14 km)

Deze 14 kilometer lange route is aangegeven door ANWB-bordjes en geschikt als gezinswandeling. Deze wandeltocht loopt via de achterkade en het Kerkepad. De Cabauwse Jacobsroute strekt zich uit over een deel van Schoonhoven, Vlist en Polsbroek.

In tegenstelling tot wat op de website staat is deze route niet verkrijgbaar bij de VVV-folderservicepost op het gemeentehuis van Lopik.

U kunt de route starten bij

 • 1) Café, slijterij In ’t Witte Paard
 • Cabauwsekade 42 te Cabauw
 • 2) Routepunt Het Wapen van Benschop
 • Benedeneind Noordzijde 478 te Benschop
 • 3) Routepunt Lopik (bij het gemeentehuis)
 • Raadhuisplein 1 te Lopik
 • Meer over het Benschop
 • Meer over Cabauw
Ronde van Lopik (15 km)

Deze wandelroute is 15 kilometer lang en duurt een kleine 4 uur. De start ligt bij het Routepunt Lopik, Raadhuisplein (bij het gemeentehuis).

Deze zeer gevarieerde route volgt gedeeltelijk de Ronde van Jaarsveld. Afwisselend wandelt u door fraaie uiterwaarden en het bebouwingslint van de Lopikerwetering met prachtige boerderijen.

Vanaf de Damweg heeft u zicht op het open en weidse polderland, in het voorjaar het domein van veel weidevogels. Bij de watertoren, die als een baken boven het open landschap uitsteekt, wandelt u verder in de beslotenheid van één van de houtkaden van de Lopikerwaard, waar de stilte u zal verleiden tot onthaasten.

Honden zijn op deze wandelroute niet toegestaan, om verstoring van vee en andere dieren te voorkomen. De wandelroute is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen, in verband met overstapjes in weilanden en uiterwaarden. Stevig schoeisel wordt aangeraden.

Aanvullende informatie Lopikerwaard

Veel van bovenstaande informatie kunt u nalezen op de site van de Gemeente Lopik.
Hieronder een rijtje adressen waar u (vvv) informatie kunt krijgen over het gebied de Lopikerwaard

Er zijn nog meer wandelroutes in dit gebied dus als u toch naar de lopikerwaard gaat bezoek dan één van onderstaande adressen voor (soms gratis) folders en kaartjes voor wandel, fiets en kanoroutes.

 • in Lopik: Raadhuisplein 1 (bij het gemeentehuis, niet tussen 12 en 14 uur)
 • in Montfoort: provinciale weg (bij het stadskantoor annex de bibliotheek)
 • in Oudewater: Waardsedijk (bij het stadskantoor)
 • in Linschoten: parkeerplaats nabij Huis te Linschoten
 • in Benschop: Benedeneind Noordzijde 478
 • VVV Montfoort Keizerstraat 29, 0348-474 552
 • VVV Oudewater Leeuweringerstraat 10, 0900-4683288
 • VVV Woerden Molenstraat 40, tel. 0348-414 474
 • VVV IJsselstein De Waag, Benschopperstraat 41a, 030-2360060
 • VVV Schoonhoven Stadhuisstraat 1, tel. 0182-385 009

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *