Wandelroute Sint Andries
De wandelroute sint Andries begint in Rossum. Maar als je toevallig in Sint Andries zelf bent kun je daar natuurlijk ook starten. Sint Andries is de naam voor de buurtschap en voormalig militair fort gelegen in de gemeente Maasdriel in Gelderland.
Maar het is ook een sluis en en kanaal waar de sluis zich in bevind. Sint Andries vind je in Rivierenland op de plek waar Maas en Waal elkaar bijna raken. Het is een omgeving waar je prachtige kunt wandelen en fietsen.

Het buurschap kunt u links laten liggen.
Wandelroute Sint Andries:
De wandelroute Sint Andries begint in Rossum. Op de dijk langs de Waal vind je prachtige horeca waar je de fiest of auto kunt neerzetten. Vervolgens is het een kwestie van de bordjes volgen richting Sint Andries.
Eventueel kun je de route combineren met het rondje van Hurwenen, te vinden op de site van routeyou.nl.
Die is 7.5 kilometer lang maar inclusief het uitstapje naar Sint Andries ruim 10 kilometer. De wandelroute Sint Andries gaat dan niet alleen langs het fort, het kanaal en de prachtige sluis maar ook nog langs de Waal en door het land rondom het vriendelijke gehucht Rossum.
Geen straf om daar een dagje rond te lopen. En doe je het in de zomer schroom dan net om ergens wat vers fruit te kopen want ik heb hier de lekkerste kersen van Nederland gegeten.
Zie foto 18 (helemaal onderaan) voor het kaartje van RouteYou van het rondje Hurwenen en Rossum. Neem als adres Waaldijk 5 en/of Waaldijk 1 en u start bij prima horeca. In de buurt kunt u ook altijd parkeren. Dit is trouwens bij Fietsknooppunt 67. Op de site van RouteYou kunt u het kaartje en de beschrijving downloaden.
Klik hier voor wandelingen rondom Sint Andries op RouteYou.nl
De naam Sint Andries
Tijdens de Tachtigjarige oorlog rond 1599 bouwden de Spanjaarden Fort Sint Andries. Dit fort lag ten westen van Heerenwaarden, vlakbij de plaats waar later ook de sluis werd gebouwd. Het fort kreeg de naam Sint Andries, naar de waarnemend landvoogd, kardinaal Andreas van Oostenrijk.
Buurtschap Sint Andries
Sint Andries is de naam voor de buurtschap en voormalig militair fort gelegen in de gemeente Maasdriel in de Nederlandse provincie Gelderland. De buurtschap, bestaande uit een vijftal huizen, bevindt zich ten oosten van het fort en de sluis daar waar de rivieren Maas en Waal het dichtst bij elkaar komen.
Vroeger stonden beide rivieren hier met elkaar in verbinding. Het buurtschap maakt geen onderdeel uit van de wandeling Sint Andries. U kunt vanaf de sluis natuurlijk altijd even doorlopen.
Nieuw fort Sint Andries
Het Nieuw Fort St. Andries (ook wel Fort Nieuw Sint Andries genoemd) is een voormalig militair fort tussen Maas en Waal bij Heerewaarden. Het dateert uit 1812 en werd gebouwd ter vervanging van het (oude) Fort Sint-Andries uit 1599. Dit laatste fort ligt een paar honderd meter oostelijker van Nieuw Fort St. Andries.
Het werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gebouwd om zich te beschermen tegen de Hollanders. vanuit het fort in Heerewaarden hadden zij een perfect uitzicht over het rivierengebied.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in het fort een kleine afdeling van de Duitse Luftwaffe gestationeerd.
Later in de oorlog bezetten troepen van de 712e Duitse Infanteriedivisie het fort. In april 1945 werd het fort door de Duitsers opgeblazen, nadat de Engelse Royal Marines vanuit Kerkdriel en het Belgische 2e Bataljon Fusiliers vanuit Heerewaarden een aanval op het fort hadden ingezet.
Op de Waaldijk staat het Hadwin & Stopher Memorial, een oorlogsmonument voor de gevallen soldaten.
Koude Oorlog: In 1955 werd op het fort een luchtwachttoren van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) gebouwd, luchtwachttoren 8E1 – Rossum.
Deze betonnen raatbouwtoren was bedoeld om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen, die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. De toren was onderdeel van een netwerk van 276 uitkijkposten dat in de jaren vijftig van de 20e eeuw, ten tijde van de Koude Oorlog, over heel Nederland was ingericht.
De luchtwachttoren is gebruikt tot 1964, toen het KLD werd inkrompen en de luchtwachttorens in dit deel van het land werden opgeheven.
In 2006 is de luchtwachttoren door eigenaar Staatsbosbeheer opgeknapt en voorzien van moderne stalen trappen en een nieuwe verdiepingsvloer. De toren is opengesteld als uitkijktoren voor bezoekers en kan dagelijks beklommen worden.
Het fort, dat nu eigendom is van Staatsbosbeheer, heeft in 2007 een vernieuwde houten ophaalbrug en luchtwachttoren gekregen. Ook zijn de restanten van de poterne (een ondergrondse ruimte bij de ingang van het fort), het torenfort en de mitrailleurkazemat weer toegankelijk gemaakt. In de restanten van het torenfort hebben vleermuizen een winterverblijf. Ook komt er weer water in de sluis en de fortgracht.Fort Sint-Andries is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
De Sint Andries Sluizen
De sluis St. Andries is een schutsluis in het Kanaal van St. Andries tussen de Maas bij kilometerraai 209 en de Waal bij kilometerraai 926, tussen Sint Andries en Rossum. Vroeger stonden de rivieren hier met elkaar in open verbinding. De sluis is 110 meter lang, 14 meter breed.
De hefdeuren kunnen tot +11,88 m NAP geheven worden. Over de sluis ligt een vaste brug van +13 m NAP. De sluis wordt op afstand bediend vanaf het sluizencomplex te Lith (Prinses Maxima Sluizen).
De Sint Andriessluis is niet ongevaarlijk. Opschutten is met name voor beginnelingen verraderlijk. Als na het invaren de deur achter het schip is gesloten, gaat kort een sirene en wordt de andere hefdeur iets getrokken, waardoor het water onder de deur door met enig geweld naar binnen kolkt. De sluis ligt naast het voormalig militair fort Nieuw Fort St. Andries uit 1812.
Het Kanaal van Sint Andries
Het kanaal van Sint Andries ligt tussen de Maas en de Waal in het Gelderse Rivierengebied bij Maasdriel. Zowel de beroepsvaart als de pleziervaart maakt gebruik van het kanaal. In het kanaal ligt de sluis van Sint Andries.
De sluis van Sint Andries
Kenmerken van de sluis van Sint Andries
- Sluiskolk: 110 meter lang, 14 meter breed
- Drempeldiepte aan de Maaszijde: 2 meter ten opzichte van NAP (nieuw Amsterdammer Peil)
- Hoogte van de hefdeuren: 11,88 meter ten opzichte van NAP
Geschiedenis van het kanaal
Het kanaal van Sint Andries heeft niet altijd op deze plaats gelegen. Het eerste kanaal van Sint Andries (ook wel het ’Schanse Gat’) werd rond 1599 gegraven. Dit kanaal was eeuwenlang de belangrijkste verbinding tussen Waal en Maas. In 1856 werd het oude kanaal van Sint Andries afgesloten door de bouw van een schutsluis.
In de jaren 30 van de vorige eeuw werd de Maas gekanaliseerd. Hierdoor kwamen de drempels in de schutsluis van Sint Andries te hoog te liggen. Er kwam een nieuw kanaal met een dieper gelegen schutsluis. Dit is het huidige kanaal van Sint Andries.
Gegevens vaarweg
- Lengte: 2,13 kilometer
- Breedte vaargeul: Waalzijde circa 45 meter, aan de Maaszijde breder
- Diepte vaargeul: 3 meter ten opzichte van NAP
- Beroepsvaart-/CEMT-klasse: Va Groot Rijnschip, eenbaksduwstel; maximaal toegestane afmetingen: lengte 110 meter; breedte 13 meter; diepgang 3,5 meter.
- Aansluitende vaarwegen: Maas, Waal
Bronnen en extra informatie
Bij de Foto’s
- 1: De sluis van Sint Andries. Leuk om even te stoppen en naar de bootjes te kijken.
- 6: De prachtige omgeving wandelroute Sint Andries langs de Waal vanaf Rossum.
- 8: Toen ik er was werd een deel van het fort als geitenboerderij gebruikt.
- 9: De resten van Fort Sint Andries. Overgroeid maar goed te zien.
- 10: Een spannende locatie. De natuur kan zijn gang gaan.
- 11: Helaas is het fort in slechte staat en is het deels afgesloten. Je kunt er omheen lopen maar er ingaan is gevaarlijk en verboden.
- 13: Duidelijk zichtbaar dat je hier een stuk steen op je hoofd kunt krijgen.