Wandelroute polder Waalenburg Texel

De wandelroute polder Waalenburg

De polder Waalenburg op Texel is een natuurgebied waar je ogen tekort komt. Hier zie je weidevogels in overvloed. De weilanden zijn bont gekleurd met orchideeën, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen. Maak kennis met de unieke Texelse natuur en volg de wandelroute door het natuurgebied. Het gebied staat onder beheer van Natuurmonumenten.

De polder Waalenburg ligt in het midden van Texel. Vroeger was dit een kweldergebied. Nu nog zie je de sporen ervan terug in het landschap, zoals de oude kreken. De polder is ontstaan in 1654 door aanleg van de Ruigendijk. Met karakteristieke weidemolentjes wordt de waterstand in de polder geregeld.

Natuurmonumenten kocht in 1909 hier het eerste stukje natuur op het eiland Texel aan. In het vochtige grasland groeien talloze bloemen zoals orchideeën en grote ratelaar. Omdat de polder zo laag ligt is het water op sommige plekken brak. Hier vind je typische kwelderplanten als schorrenkruid en zeekraal. Die planten kunnen goed tegen het zoute water.

Polder Waal en Burg Texel
Wandelroute door de polder Waal en Burg op Texel

De weidevogels profiteren van de rust en voedselrijkdom in Waalenburg. Vogels die hier broeden zijn onder andere de grutto, tureluur en scholekster. Natuurmonumenten maait het grasland pas na 15 juli. Zo krijgen de weidevogels ruim de tijd om hun jongen groot te brengen.

Wandelen in de polder

De polder Waalenburg is alleen buiten het broedseizoen (1 april t/m 1 juli) geopend. In deze periode hebben de vogels rust nodig om te broeden. Je kan het gebied dan wel bekijken tijdens een excursie met de boswachter van Natuurmonumenten.

Door Waalenburg loopt een wandelroute van circa 5,5 kilometer. De wandelroute is geopend van 1 juli t/m 1 april. Vanaf 1 april tot 1 juli kun je er dus niet in verband met het broedseizoen. Je kunt er dan wel met de boswachter in. Je komt door bloemrijke graslanden waar vanaf ongeveer half juni de orchideeën staan te bloeien. Langs de route ligt een kijkhut met prachtig zicht op de vogels in de Westerkolk en weidevogels.

Hoe is de polder te bereiken?

Op drie locaties kun je een wandeling in Waalenburg starten:

  • Bij de Zaandammerdijk,
  • Bij de Westerboersweg.
  • Bij de Nieuwlanderweg.

Via deze link van Natuurmonumenten kun je alle informatie over dit gebied en de wandelingen terug vinden. Je kunt op verschillende manieren het gebied in. Dit staat allemaal prima en duidelijk aangegeven op de site. De wandelingen zijn niet al te lang en de PDF van natuurmonumenten is gratis. Meteen een mooi moment om lid te worden van deze belangrijke organisatie.

Op de Site van Natuurmonumenten kan ik niks vinden over het gesloten broedseizoen. Ik weet ook niet of dit bij de ingang is aangegeven. Controleer dat dus of bel natuurmonumenten want als het gesloten is en je gaat er toch in kun je een fikse boete krijgen. En dat is ongeacht het feit dat je de vogels natuurlijk niet wilt storen.

Je kunt Waalenburg met de fiets of met de bus vanuit De Koog en De Cocksdorp (halte de Ruigendijk) bereiken.


index

Mijn andere websites: TuinPlantenIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *