Wandelroute Hondsbossche Zeewering

De Wandelroute Hondsbossche Zeewering is geen vaststaande route, je kunt er mee variëren. Daarom kom ik vaak in het gebied rond Hargen en Petten want je kunt er 3 keer in de week komen en steeds een andere of bijna andere wandeling lopen.

De Wandelroute Hondsbossche Zeewering is doorgaans rond de 10 km lang en loopt over het duin, de oude zeewering, het strand en het achterland met zijn sloten en weilanden.

Wandelroute Hondsbossche Zeewering

Wie met de auto gaat kan gratis parkeren in Petten (nog wel) of voor 5 euro de gehele dag in Camperduin staan bij paviljoen struinen. Ik kijk altijd eerst even naar de wind want ik loop op de terugweg graag met windje mee.

Belangrijk: Wie de Wandelroute Hondsbossche Zeewering in Hargen aan zee start of daarheen wil lopen moet er rekening mee houden dat je niet langs de waterlijn door kunt lopen naar Camperduin of vice versa. Er loopt een kreek door het strand dus je moet “achter het water langs” en onder het duin lopen. Kijk maar even op onderstaande foto wat ik bedoel.

wandelroute hondsbossche zeewering

De kreek snijd door het strand maar je kunt wel langs het duin lopen. Of je op blote voeten door de kreek kunt lopen weet ik niet. Dat ga ik volgende keer proberen.

De Wandelroute Hondsbossche Zeewering die ik het eerste heb gelopen begint in Petten, bij het bezoekerscentrum naast de camping. Hier kon ik begin 2016 nog gratis parkeren. Je loopt nu of langs het strand of over het Duin naar Camperduin.

Vanaf het bezoekerscentrum naar Paviljoen Struin is precies 5 kilometer. Maar ik zou eerst even naar het uitkijkduin achter het bezoekerscentrum lopen want dat is de moeite waard. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf dit “kijkduin”.

Vanaf Camperduin ben ik toen via de Munnikenweg (midden in het dorp, blauwe pijltjes) en de wandelknooppunten 18, 23, 99 en 81 weer terug gelopen naar Petten. Wie nog wat verder wil of kan lopen neemt de knooppunten 23, 27, 14, 24 en dan 02 of 99. Dat is een kilometertje langer.

Ik vond zowel de route langs de zeewering of het strand en de route door het achterland met de sloten, weilanden en molentjes allebei even mooi. Het is een mooi gebied en vooral erg rustig. Afgezien van een enkele fietser of bestemmingsverkeer kom je hier niemand tegen.

Ik ben de wandeling binnen 3 dagen weer gaan lopen, dit over het duin heen en via het strand terug. Ook dat is een beeldschone wandeling. Persoonlijk vind ik de variant waarbij je langs het strand heen loopt en via de weilanden terug de mooiste.

Hieronder de adressen van de parkeergelegenheden voor de SatNav.

  • Bezoekerscentrum + camping: Strandweg 4, Petten
  • Parkeerplaats Camperduin: Heerweg 401, Camperduin (1871 GL Schoorl)
  • Strand Hargen: Hagerstrandweg 1, Hargen (1871 GZ Schoorl)
  • OV: Camperduin bus 410 (vlakbij het strand) , Petten bus 151 (in het dorp)

En natuurlijk een fotografische impressie met foto’s van wandelmaat Ron.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *