Wandelroute Dik Trom – Etersheim

De wandelroute Dik Trom Etersheim loopt langs Etersheim, Schardam, Oosthuizen en de oevers van het IJsselmeer. De wandelroute “Land van Dik Trom” voert u langs de oude zeedijk maar ook langs de eeuwenoude Korsloot die van Beets komt.

De wandelroute Dik Trom Etersheim gaat door polderland van honderden jaren oud. Etersheim zou tot minstens 800 terug gaan en dit gebied heeft een historie van overstromingen en droogleggingen die mede de basis zijn van het huidige Noord Hollandse Polderlandschap.

Wandelroute Dik Trom Etersheim (9 km)

Wandelroute Dik Trom - Etersheim
Wandelroute Dik Trom – Etersheim

De wandeling zelf heeft eveneens een lange historie. Feitelijk was het een korte wandeling van een kilometer of drie die je los of samen kon lopen met oude wandelingen als de Waterlingroute.

Dit waren wandelingen waar je bij de VVV een fraai foldertjes over kon krijgen maar het tegenwoordige wandelnetwerk heeft het vervangen en biedt uiteindelijk meer mogelijkheden.
De wandeling die ik beschrijf is feitelijk de oude Kijk over de Kogenroute maar met een ommetje langs Etersheim.

Loop je deze route buiten het broedseizoen dan kun je het Boerenlandpad nemen. Loop je echter tussen 15 maart en 15 juni dan heb je weinig keus en moet je een andere route volgen.

Je kunt de wandelroute Dik Trom Etersheim starten in Etersheim, Oosthuizen en Schardam. Ga je met de auto dan is Oosthuizen de eenvoudigste oplossing. Daar is ook de meeste Horeca waarbij Bruin Café Ans en Piet langs het Oosteinde de beste kans geeft op een bakkie van het één of ander.

Tijdens de wandeling Dik Trom Etersheimkomt u langs een aantal aanprekende plekken zoals Het Schooltje van Dik Trom en de Breker Molen waar ook een leuk bezoekerscentrum is gevestigd waar u naast educatieve activiteiten ook van appeltaart en koffie kunt genieten.

De route gaat langs dijkjes, sloten, kleine weggetjes en de genoemde woonkernen. Het is een route die een mooi beeld geeft van het Noord Hollandse landschap. Lees hier meer over op een site als Wikipedia over Etersheim, Schardam en genoemde sites over de molen en het schooltje van Dik Trom. C. Joh. Kiviet, de schrijver van de verhalen van Dik Trom heeft in dit schooltje gewerkt en er de boeken van Dik Trom geschreven.

Hieronder een fotografische impressie met foto’s van wandelmaat Ron.

 • Foto 1: Kaartjes van de wandeling.
 • Foto 3: Het begin op het Oosteinde in Oosthuizen. Hier kun je ook wel een parkeerplaats vinden.
 • Foto 8: Het schooltje van C. Joh. Kiviet in Etersnheim.
 • Foto 10: Het bezoekerscentrum tevens het startpunt Etersheim.
 • Foto 11: De prachtige Brekermolen.
 • Foto 12: De IJsselmeerdijk richting Hoorn.
 • Foto 14: Fraaie vogelgebieden.
 • Foto 16: Linksaf richting Beets bij Schardam.
 • Foto 17: Langs de Korsloot.
 • Foto 20: Bij de A7 richting Oosthuizen.
 • Foto 22: Bij de rotonde in Oosthuizen weer het Oosteinde op.
 • Foto 4: De beloning, Cafe Hans en Piet.

FotoShow

Openbaar   22 items in wandelroute-dik-trom-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *