Wandelroute Demmerik of Demmerikroute – Vinkeveen

De wandelroute Demmerik of de Demmerikroute is een rondwandeling van zo’n 12 kilometer die ca 3 uur duurt. De wandelroute Demmerik is een wandeling door de polder van Demmerik in de Ronde Venen. Hij begint bij het oude stationnetje van Vinkeveen en loopt over de oude spoorbaan, langs houtkades, landwegen en kleine recreatiegebieden.

Naast Vinkeveen komt de route vlak langs Nieuwe-ter-Aa en Wilnis. De demmerikpolder is een groene polder die nog een tamelijk authentiek beeld geeft van het oorspronkelijke veenlandschap, niet uitgeveend, verplast of drooggemaakt zoals elders in de ronde venen.

De wandeling loopt veel over kleine paden, omzoomd door knotwilgen, langs sloten en tussen de weilanden door. Een paar kilometer gaat het ook over de weg, zoals het stuk van Wilnis naar Vinkeveen. Maar dit geeft wel een mooi beeld van de huidige bebouwing en daar horen mooie boerderijen en zelfs een heerlijk terras bij.

Wandelroute Demmerik of Demmerikroute - Vinkeveen
Wandelroute Demmerik of Demmerikroute – Vinkeveen

Voor een kaartje van de route, zie foto 19 (helemaal onderaan). Verderop deze pagina een uitleg bij de nummers.

U kunt het kaartje hier downloaden en dan zelf uitprinten.

Wandelroute Demmerik

Het startpunt is bij het oude stationnetje van Vinkeveen, Spoorlaan nr 2. Hier is ook een parkeerplaats. Is die vol dan is er verder ook nog voldoende ruimte om ergens een auto kwijt te kunnen.

Bij het uitroepteken na 4 lijkt het dat je rechtdoor moet. Dit is onjuist, je moet daar rechtsaf over het fietspad langs de asfaltweg. Je kunt wel rechtdoor maar dat is een andere wandeling.

De vinkeveense spoorbaan. (nr 1)

De wandelroute Demmerik loopt kilometerslang over de oude vindeveense spoorbaan. Vanaf 1915 tot 1950 hebben hier personentreinen gereden en tot 1986 nog goederentreinen. Het was een zijtak richting Utrecht van de Haarlemmermeerspoorlijnen tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden. Vanaf Uithoorn ging het boemeltje via Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen naar de Oukopersdijk en Nieuwersluis. Daar sloot de lijn aan op het hoofdspoor tussen Amsterdam en Utrecht.

De Demmerikse kade (nr 2)

De achterkade van een van de oudste veenontginningen in dit gebied vande Aa of Angstel, een oude oertak van de Vecht. De kade loopt naar het middelpunt van de ronde Venen. Deze ontginning werd al in de jaren 990 min of meer spontaan begonnen vanuit het kasteeldorp Loenersloot in het Noordoosten. Pas later werd het door de Landsheer (de Bisschop van Utrecht) tot cope-ontginning uitgeroepen. Copes waren blokken langgerekte koopkavels van zo’n 1250 meter lang. Vandaar de naam Oukoop, in de zin van oud, al eerder ontgonnen land.

De wandeling scheert op dit moment langs Nieuwer-Ter-Aa, voor de betere kuiten een leuk ommetje. Hier loopt ook het illustere riviertje de Aa. Tussen de dorpen Nieuwer Ter Aa en Loenersloot krijgt het de naam Angstel, die uitmondt in het Abcoudermeer.

Bosdijk (nr 3)

Een recreatiegebied van 20 hectare met visvijvers en ligweiden. Eigenlijk een groen hoekje wat over is gebleven uit de herverkaveling cq ruilverkaveling uit de jaren ’60, liggend tegen de oude Bosdijk. Deze dijk vormde de achtergrens of achterdichting van de eerste veenontginning van de Aa, vandaar de naam Oud-Aa.Na wat asfalt begint hier een mooi stukje van de route. Het gaat richting Wilnis.

Veenkade (kaartje nr 4)

Deze loopt in het verlengde van de Boterwal en de Botervaart, zo genoemd omdat hier vroeger veel zuivelprodukten werden vervoerd. Prachtig stuk van de wandeling langs met een mooi pad en veel knotwilgen.

Donkereindse bos (nr 5)

Even een wat minder stuk langs de weg over het fietspad. De route loopt nu langs het Donkereindse bos, Het is een recreatiegebied van het recreatieschap Vinkeveense plassen. Je kunt er even inlopen, er zijn picknickbanken. Houd er rekenining mee dat de route er niet doorheen loopt maar kunt er halverwege wel een stukje over de parkaarplaats lopen. Het terrein is gelegen tussen de oude botervaart en een ruilverkavelingsweg uit de jaren 60, genoemd naar de oude korenmolen in Wilnis.

Donkereind en Demmerik (nr 6)

Halverwege het recreatiegebied (na de bocht) gaat de route naar rechts naar Donkereind en Demmerik. Dit oostelijke deel van de binnenring der Ronde Venen heeft meer dan Vinkeveen zijn landelijke karakter behouden. Er zijn prachtige woningen en oude boerderijen te zien.

Om de folder te citeren: in de lintbebebouwing vind je lange- en dwarshuisboerderijen met hun accoladevormige topvensters en de tuinderswoningen met hun knikspantdaken van rond 1900. Leuk om te kijken of je dat terugziet tijdens de wandeling.

Met een beetje mazzel kun je er eieren en andere zaken kopen langs de weg. Verderop kom je nog langs een lekkere poelier en een groentezaak met producten uit de regio.

En op dit stuk ook een heerlijk terrasje bij eetcafe de Schans, een bekende pleisterplaats van Fietser, wandelaars en motorrijders.

We zijn al weer bijna terug bij het oude station (foto 1). Neem dus gerust een pilsje bij de Schans, het einde van deze prachtige en verrassende route is nabij.

Bij de Foto’s
  • 1: Het oude stationnetje van Vinkeveen met de parkeerplaats. Dit is tevens het begin van de wandeling Demmerikroute.
  • 2: Het begin van de wandeling Demmerikroute met het mooie bruggetje van staatsbosbeheer. Het grindlichaam is nog te zien hoewel het hier kunstmatig is. De bielsen zijn op de bruggetjes gelegd om de herinnering aan de spoorbaan levendig te houden. De bruggehoofden zijn vaak nog origineel en hier links en rechts van de ijzeren reling te zien.
  • 3: De achterzijde van het stationnetje waarvoor je even een klein paadje in moet lopen. Het is ook aan deze zijde waar de naam Vinkeveen in de gevel is vereeuwigd door het aloude tegeltableau.
  • 4: Fraaie hoeve tussen de weilanden. Overigens wat verder op in de route.
  • 5: Na een kilometer terug gekeken naar Vinkeveen.
  • 6: De oude spoorbaan met grindbed. Dit loopt trouwens niet altijd even soepel. Goede schoenen zijn een must op deze tocht. De informatieborden geven dat ook aan in verband met gladheid van het grind en de houtwallen.
  • 7 en 8: De oude veenpolder zichtbaar.
  • 9: Er is gezorgd voor mooie rustplekjes onderweg, vaak met uitzicht over de weilanden.
  • 10: Na de spoorbaan rechtsaf de Demmerikse kade of achterkade op.
  • 11: Prachtig veenpad met houtwallen.
  • 12: Weilanden met vee en bloemen tot zover het oog reikt.
  • 13: Je loopt ook af en toe over het asfalt. Terugkijkend niet al te vaak en in een kleine ruimte als dit poldergebied noodzakelijk als transfer naar andere mooie paden.
  • 14 en 15: En daar gaan we hier rechtsaf naar toe. We zitten nu in het gebied Bosdijk en Boterwal.
  • 16: De Veenkade, een prachtig mooi stuk waar de konijnen voor me uit renden. Of waren het toch hazen, deze stadse jongen twijfelt bij het schrijven van deze woorden.
  • 17: Langs de botervaart en bij het Donkereindse bos. Ook hier weer een stukje langs de weg maar niet te lang. De laatste fase in de wandeling Demmerikroute is nabij.
  • 18: Hier lopen we langs het donkereind terug richting Demmerik. Dit is een stukje mooie natuur tussen de huizen in. Je zou het niet zeggen maar dit is bebouwde kom. Maar wel een leuk stukje met bovendien plaatselijke producten zoals eieren maar ook twee leuke landelijke winkels, een groentezaak en een poelier met gevoel voor humor (Kibbeling met saus).
  • 19: Kaartje van de route.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.