Wandelroute de Uilenhoekroute. Wandelroute de Uilenhoekroute is 10.5 km lang of door af te snijden over de Mijzerweg 5.5 km. Houdt er rekening mee dat op veel trajecten honden verboden zijn. Kijk goed op de stickers die de wandelingen markeren en bij de borden naast de hekken en routepunten. Wandelroute de Uilenhoekroute is een gemarkeerde rondwandeling over de Beemster-ringdijk met een doorsteek dwars door De Beemster.
Wandelroute de Uilenhoekroute volgt de slingerende ringdijk en gaat vervolgens over de kaarsrechte Vrouwenweg door het Noorden van De Beemster. Langs de Vrouwenweg passeert u onder andere de Uilenhoeve, een van de vele fraaie boerderijen in De Beemster.
Wandelroute de Uilenhoekroute
De Beemster
Wandelroute de Uilenhoekroute over de ringdijk van De Beemster betekent genieten van een prachtig oerhollands landschap. Aan de ene kant domineren de strakke lijnen van droogmakerij De Beemster, aan de overkant liggen de oude veenpolders Mijzen en Beetskoog. Tijdens de Wandelroute de Uilenhoekroute passeert u oude stolpboerderijen, vaarten met brede rietkragen en af en toe moet u een over een hek klimmen en loopt u tussen de schapen over de schouder van de dijk.
Eens was De Beemster een echte binnenzee, die direct via het Purmermeer in verbinding stond met de zuiderzee. Door de aanleg van de Schardam tussen polder Zeevang en de Westfriese Omringdijk enerzijds en de Nieuwedam, waarmee het Purmermeer bij Nieuwendam werd afgesloten anderzijds, werd de binnenzee in de loop van de 14e eeuw tot binnenmeer gedegradeerd. Nog steeds een binnenmeer van formaat overigens, dat zich gestaag uitbreidde en rond 1600 ruim 7000 hectare groot was.
De Beemster is de eerste van de vier grote Noord-Hollandse droogmakerijen Purmer, Schermer, Wormer en Beemster. Op zoek naar een goede inverstering van zijn bij de Verenigde Oostindische compagnie vergaarde fortuin liet de Amsterdammer Dirck van Os zijn oog vallen op de Beemster watervlakte.
De Vette klei op de oude zeebodem zou na droogmaking rijke landbouwgrond kunnen opleveren. Die verwachting kwam uit. tussen 1607 en 1612 werd De Beemster drooggelegd. Jan Adriaansz. Leeghwater, molenbouwer uit De Rijp, was het brein achter de operatie. Rondom het meer werd een ringdijk opgeworpen en aan de binnenzijde daarvan een ringdijk gegraven. Met Behulp van 42 molens werd het meer vervolgens leeggepompt.
Kaartje van de Wandelroute de Uilenhoekroute

De blauwe stippen zijn Wandelroute de Uilenhoekroute.
De “Beschrijving en kaartje van de Waterlingroute” kunt u HIER downloaden (.docx).
Wandelroute de Uilenhoekroute volgt De Beemsterringdijk, de Vrouwenweg en dan wederom De Beemsterringdijk.
Parkeren en koffie
Parkeren doet u in Oudendijk (foto 29), bij uitspanning Les Deux Ponts, geschikt voor al uw feesten en partijen. En een bakkie koffie kan er ook nog af. Tegenover Les Deux Ponts is een voetbalveldje annex evenementenveld. Daar kun u altijd parkeren tenzij er een evenement is. Naast deze parkeergelenheid vind u een bord met alle wandelingen in dit gebied. Vanaf dat bord gaat u, met Les Deux Ponts in de rug over de tweede brug naar de “binnenzijde” van de Beemsterringvaart.

Met Les Deux Ponts in de rug rechtsaf over het bruggetje naast het huis. Links van het Witte bord de parkeerplaats, achter het bord de plattegrond met alle wandelingen.
Het eerste hek (zie foto 30), de toon is gezet. De lange tocht langs de Beemsterringvaart kan beginnen.
Na de bocht van Avenhorn komen we aan bij de Polder Mijzen die we aan de overkant van de ringvaart zien liggen. de Mijzenpolder (bij nr 7 op het kaartje) is een van de ouds bewaard gebleven veenontginningen van ons land. Het grillige patroon van sloten en graslanden is vrijwel nog geheel intact en vormt een groot contrast met de rechtlijnigheid van de Beemster.
Traditionele Noord Hollandse Stolpboerderij
De stolpboerderij (foto 33) is een boerderij die vooral in Noord-Holland voorkomt. Het is een vierkante boerderij met een piramidevormig dak. Daaronder een grote ruimte met voorhuis met plek voor de boerenfamilie, het vee, het materiaal envooral ook het hooi. Er is ook een friese verwant, Stelpboerderij.
De stolpboerderij is bij uitstek geschikt om regen en wind te trotseren. De middeleeuwse boerderijen waren langwerpig en traditioneel ingericht, familie in het voorstuk, vee daarachter en dan de hooiberg. Vanaf ongeveer 1600 werd de hooiberg steeds verder dichtgebouwd om het hooi te beschermen tegen weer en wind. Daaromheen werden allerlei aanbouwen geplaatst.
Uiteindelijk werd dit steeds meer het centrum van de boerderij en was de stolpboerderij geboren. De bouw van stolpboerderijen werd toegepast in de nieuwe droogmakerijen: de Zijpe- en Hazepolder, Beemster, Purmer en Schermer. Tussen 1840 en 1880 ging het erg goed in de agrarische sector en werd er een groot aantal stolpboerderijen bijgebouwd. Een stolpboerderij bestaat uit een vierkante constructie van houten balken of scheepsmasten waarop het dak rust.
Deze ruimte of barg werd gebruikt om hooi op te slaan. De zijwanden werden in het begin gemaakt van hout, net als de meeste huizen in de Zaanstreek en het Waterland. Er was veel hout voorradig door de houthandel met het Oostzeegebied en hout rot niet in het drassige landschap. Later werden de wanden ook van steen gemaakt. De zijwanden hebben geen dragende functie. Het dak is gemaakt van riet uitwasemt.
Na verloop van tijd verlaten we de Beemsterringvaart en gaat de route dwars door de Beemster terug naar de Beemsterringvaart langs de Polder Beetskoog. De folder meld bij punt 10: Aan de lange rij populieren langs de Vrouwenweg (foto 34) kunt u zien dat het in de polder flink kan waaien. De bomen Staan naar links gebogen door de wind die meestal uit het westen komt. En laat ik daar nou nog een fotootje van hebben.
Deze foto bevat meteen kleine waarschuwing: het kan flink waaien hier in de polder. Waait het in de rest van Nederland met kracht 3, hou dan in de polder rekening met kracht 5 en meer. De bomen vertellen het verhaal.
Voor meer mooie plaatjes van deze onstuimige maar toch ook zonnige dag in de koude Mei-maand van 2013 klik hier.
Bij de Foto’s:
- 31: De Mijzepolder. Hij ligt vrijwel op dezelfde hoogte als de dijk, hooguit een paar meter lager.
- 32: Een beeld van de diepte van de Beemster aan de andere kant van de ringdijk, dus als je je op deze plek omdraait. Met een beetje goeie wil kun je hier het verschil zien tussen de hoogte van de oude droogmakerij en de relatief nieuwe Beemster. Het huisje rechts op de foto zou links nog maar net met het dak boven de dijk uitkomen. Wie heel goeie ogen heeft kan links in het struweel een dak ontwaren van een stolpboerderij die maat net boven de dijk uitkomt. Een groot deel van de vogelrijke veenpolder is in handen van Staatbosbeheer. In het voorjaar wemelt het er van de weidevogels zoals grutto’s, tureluurs en kievieten. Om de weidvogels in alle rust te laten broeden, grazen er in het voorjaar geen koeien. Het maaien gebeurt pas na half juni wanneer de kuikens van de weidevogels kunnen vliegen.
Geef een reactie