Wandelroute de Geul en de Moksloot

Wandelroute de Geul

Op de zuidpunt van Texel bevinden zich een aantal kleine gebiedjes met prachtige namen zoals de Kreeftepolder, de Karhoek, de Kelderhuispolder, het Pompevlak, de Witte Nol, de Jacobsbollen, het Stokje van Duin, de Boterpotsnollen, het Kapevlak en het Groote vlak.

Verder nog 2 watertjes, de Geul en de Moksloot en 2 meertjes. Door deze gebieden lopen een aantal weergaloos mooie wandelingen waaronder wandelroute de Geul.

Deze wandeling is volledig gesloten tussen 1 maart en 1 september

Wandelroute de Geul

Wandelroute de Geul bevind zich in een gebied met als kenmerken de Zandplaat de Hors, de Mokbaai en de beide Horsmeertjes. Door dit hele gebied lopen een flink aantal wandelingen waarbij ook een paar groene paden.

Vooral de paden die rondom de Geul en langs de Moksloot lopen zijn bijzonder mooi. Ik liep ze op een mooie heldere herfstdag en dat is aan de foto’s te zien.

Locatie

Je kunt de wandelingen beginnen bij Paal 9 (de Hoornderslag) of bij de parkeerplaats aan de Mokweg. Het zal u niet verbazen dat ik Paal 9 adviseer.

De Hoornderslag bereik je via Den Hoorn of de Rommelpot. Negeer de bordjes Loodsmansduin want dat is een camping “the size of Wales” en bovendien in de verkeerde richting.

De groene wandeling langs de Geul is een laarzen pad. Hou daar rekening mee als je deze route loopt in of na een regenachtige tijd want met je bergschoenen hou je het niet droog daar.

Wandelroute de Geul en de Moksloot
Wandelroute de Geul en de Moksloot

Route

Vanaf Paal 9 begint de route in de linker hoek van de parkeerplaats met een stukje gele route maar al snel zijn de groene paaltjes zichtbaar. Het pad slingert zich nu achter de duinen langs. Dit is tevens de laarzenroute want het kan flink nat zijn.

Gelukkig is het een droog najaar en we konden gewoon over de droge grond lopen. Tegen het einde van het pad kun je, vanaf paal 9 bezien, aan de linker kant de Geul zien liggen. Pas op als je er heen wilt lopen want zelfs gedurende de droge periode waarin ik er was zakte ik flink weg in de kant van het water.

Opeens is het pad ten einde en sta je bij het begin van de blauwe wandeling rondom de Horsmeertjes. Die kun je ook nog even meepakken als je makkelijk meer dan 10 kilometer kunt lopen. Wil je alleen de groene wandeling lopen dan ga je 2x linksaf, nog even bij het uitzichtpunt naar de Geul kijken dan dan volg je de Mokweg tot aan het huisje aan de linkerkant van de weg.

Hier zie je duidelijk het groene pad achter de slagboom en de weg word vervolgd langs het water van de Moksloot.

Halverwege kom je de gele wandeling nog weer tegen. Ook hier kun je extra kilometertjes inbouwen door richting strand of bos te lopen. Doe je dit niet dan kom je aan het einde van de groene route uit op de Hoornderslag. Daar ga je linksaf en is het nog een minuutje of 10 lopen terug naar Paal 9. En dat is een prima locatie om deze prachtige wandeling te vieren met een Schuumkoppe of, zoals ik, met een spekpannenkoek.

Voor een kaartje van de wandeling, zie foto 36 (helemaal onderaan). Ik adviseer de wandelkaart van Staatsbosbeheer en Falk te kopen want dat is de beste kaart van Texel die er is. Alle mooie wandelingen staan er op alsmede alle fietsknooppunten en bezienswaardigheden. De kaart is verkrijgbaar bij de VVV van Texel en de boekhandels in Den Burg. Ook via de site Falk/Staatsbosheheer via internet kun je de kaart bestellen.

Hieronder de gebruikelijke fotografische impressie van deze wandeling.

Zie de foto’s: 36 t/m 47.

Bij de Foto’s
  • 36: Kaartje van de route.
  • 39, 40, 41: Foto’s van het pad langs de Geul. Prachtig in het groen maar pas voor natte voeten. Dit is namelijk officieel een laarzen pad.
  • 42: Begin van het langs de Geul bij de parkeerplaats Mokbaai.
  • 43: De Moksloot aan de kant van de Mokbaai.
  • 45: En het prachtige pompevlak, met wilde paarden en prachtige uitzichten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *