Wandelroute de Dennen – Texel

Wandelroute de Dennen vind je aan duinkant van Texel vanaf De Koog tot aan de Jan Ayeslag. Het correspondeert met strandgebied tussen paal 12 en paal 17. Hier kun je naar hartelust wandelen door het bos, de duinen en over het strand. Kortom, hier vind je praktisch elk soort gebied dat Texel te bieden heeft.

Het grootste deel van dit Texelse bos is aangeplant in de periode 1898-1921. Het was een pioniersbons in een gebied zonder (gematigd) bosklimaat. Het was ook een eenvormig bos: grote oppervlakten geplante bomen van één soort en leeftijd.

De weersomstandigheden zijn extreem: veel (zee)wind en een arme bodem. Het Texelse bos is aangelegd om de ’woeste gronden’ productief te maken. Deze woeste gronden waren vooral natte heidevelden, die in gebruik waren als mientgronden.

Mient komt van gemeenschappelijk. De Kooger Mient en Westermient werden gebruikt door de gemeenschappen van De Koog en De Westen. Van deze heidevelden zijn in De Dennen enkele snippertjes overgebleven.

Wandelroute de Dennen

Wandelroute de Dennen - Texel
Wandelroute de Dennen – Texel

Starten met de wandelroute de Dennen kun je vanaf de Jan Ayeslag (Strandpaviljoen 12), Strandpaviljoen de Westerslag (einde Westerslag, paal 15) of Strandpaviljoen paal 17 (Ruijslaan 94). Vanaf deze plaatsen kun je het strand op, de duinen of het bos in. Er is ook nog een leuk alternatief als je wat meer structuur wilt hebben in je dag.

Ga je naar Bospaviljoen het Turfveld alwaar je een mooi bord vind van Staatsbosbeheer waar alle wandelingen op staan. Deze kiosk staat midden in het bos aan de Nattevlakweg 2 (Den Burg) U kunt hier niet alleen een lekker ijsje of patatje eten maar het is ook een perfect beginpunt voor een boswandeling of fietstocht.

Er zijn gratis kaartjes (foldertjes) te verkrijgen van deze gebieden (zie de bijgevoegde kaartjes) maar veel beter kun je een je in de webwinkel een kaart kopen. Helaas staan op die kaarten doorgaans de namen van de paden niet. Dat is jammer want de meeste paden hebben namen. En aangezien er ook paden zijn zonder namen is het wel handig om je te oriënteren.

Ik heb op internet een PDF gevonden waar de meeste namen opstaan. Die namen zijn in onderstaan kaartje verwerkt. Ik ga nog een kaart van dit deel van Texel maken maar die is nog niet af. Ik hoop hem in de loop van 2016 af te krijgen.

Hou er op Texel echter altijd rekening mee dat een fors aantal paden van 1-3 tot 1-9 zijn gesloten. Dat is op zich jammer maar begrijpelijk omdat de natuur op die manier beschermd word tegen de grote hordes toeristen die elk jaar Texel overspoelen. Bovendien blijven er voldoende alternatieven over.

TIP: loop de wandelroute de Dennen van strandpaviljoen tot strandpaviljoen en loop dan via het achterland (de groene route) of het bos weer terug of vice versa. De foto’s hieronder geven een beeld van een wandeltocht vanaf de Jan Ayeslag door het bos en de duinen naar paal 17 (globaal) en over strand weer terug naar paal 12. Op de bonnefooi en het ging prima.

Zie ook foto 122 (helemaal onderaan) voor de wandeling en het gebied.

Hieronder een fotoserie van de wandeling.

Bij de Foto’s
  • 17: Wilde Hyacinten of “Bleubells” in het loofbos langs de Nattevlakweg.
  • 20: Het duingebied langs de Jan Ayeslag.
  • 22: Na de Bleekersvalei richting het strand.
  • 23: Na een flinke klim staan we bovenop het duin.
  • 24: Nog even achterom kijken naar het prachtige duingebied.
  • 26: De prachtige strandvlakte strekt zich voor ons uit.
  • 27: De branding vanaf een strekdammetje.
  • 28 en 29: En nog een afsluitend foto van de langzaam ondergaande zon.
  • 122: Uitsnede van de kaart van Texel (VVV, 3 euro) die een goed beeld geeft van het gebied tussen paal 12 en paal 17 en de mogelijkheden voor de wandelroute de dennen.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *