Wandelen Duin en Kruidberg
Dit artikel gaat over de wandeling Duin en Kruidberg, in het bijzonder 3 uitgezette of deels uitgezette wandelingen door het nationale park Kennemerduinen Zuid. Duin en Kruidberg is in dit geval niet het landgoed maar de parkeerplaats van Natuurmonumenten vanwaar je de wandeling kunt starten.
Duin en Kruidberg zelf is een landhuis annex Hotel-Restaurant waar de parkeerplaats vlakbij ligt. Voor alle informatie over parkeren voor wandelen Duin en Kruidberg, de Duin- en Kruidbergerweg en de route vanaf station Santpoort noord inclusief alle adressen verwijs ik graag naar het specifieke artikel “parkeren Duin en Kruidberg“
Wandeling Duin en Kruidberg
Blauwe wandeling
De blauwe wandeling Duin en Kruidberg is 5 kilometer lang en is een “heen en weertje”. Dus je gaat dezelfde weg heen en terug. Maar dat is dan wel een hele mooie weg.
Bovendien kun je er voor kiezen over het fietspad te lopen waardoor mensen die minder goed door zand kunnen lopen of zelfs met een kinderwagen of rolstoel onderweg zijn ook deze route kunnen lopen c.q. rollen.De route loopt door een keur aan duinlandschappen.
Bos, kreupelhout, duinen, zandverstuivingen en vlakke delen met waterpartijen wisselen elkaar af. Aan het einde van de route kun je over een hoog duin naar de zee. Er zijn heel veel vogels in dit gebied en in het voorjaar is het een waar genot om even opéén of ander bankje te gaan zitten het geflierefluit over je heen te laten komen.
Ik heb daar bovendien een bonte specht gezien en vooral gehoord. Verder heb ik roofvogels gezien en herten en uitgezette grazers almede paarden. Dit wandelgebied behoort tot n van de mooiste van het Nederlandse duingebied.
Sommigen zullen de soms zichtbare skyline van IJmuiden en de aanpalende hoogovens storend vinden maar ik heb er geen last van. Het is hier heerlijk stil en met een beetje mazzel zie je nog wild ook.

Alternatieve terugweg blauwe wandeling
Als het pad droog genoeg is kunt u vanaf de duinovergang naar zee ook het pad naar rechts volgen, de Koningsweg. Na een klein half uurtje komt u, na de waterpartij aan uw rechterhand een pad tegen, het Olmenpad.
Dit is een leuk paadje wat u terugbrengt naar de zeeweg en de blauwe wandeling. Het is een leuke omweg langs een prachtig stuk natuur rondom het Cremermeer aan uw rechterhand en het Duinmeer aan uw linkerhand.
Witte wandeling
De witte wandeling start op dezelfde plek als de blauwe maar is slechts 2 kilometer lang. Hij loopt helemaal door het bos en de rand van bos en duin.
Heerlijk om met kinderen te struinen want er zijn ook een paar prachtige zandkuilen waar ze kunnen spelen. Heerlijk rondje met kind en hond dus. Goed aangegeven en de wandeling loopt over kleine paden
Wandeling Duin en Kruidberg (rondwandeling)
De wandeling Duin en Kruidberg volgt in eerste instantie de blauwe wandeling. Maar aan het einde, bij het hoge duin naar zee, ga je niet rechtsomkeert maar rechtsaf langs de duinen.
BELANGRIJK: in natte periodes en in de winter is de route vrijwel onbegaanbaar en vaak gesloten.
Een beschrijving van deze wandeling kunt u vinden elders op deze website of anders op de site van Natuurmonumenten. Persoonlijk vind ik het een verwarrende beschrijving waarbij niet duidelijk is of de wandeling start vanaf het landgoed Duin en Kruidberg of de parkeerplaats.
Ik kan wel zeggen dat aan het begin van de beschrijving gesproken word over het links van het fietspad lopen. Dat betreft het begin van de wandeling vanaf de parkeerplaats Duin en Kruidberg en niet vanaf het landgoed.
Het in de beschrijving genoemde huisnummer is van het landgoed en niet van de woningen rondom de parkeerplaats. Hou dus Duin- en Kruidbergerweg 91 aan (Hoeve Duin en Kruidberg) en ga daar richting de parkeerplaats.
Verder kan ik van harte aanbevelen de rondwandeling te lopen met behulp van een goede kaart van het gebied.
Natuurmonumenten
Bij de winkels/website van natuurmonumenten kunt u een mooie kaart krijgen van de Kennemerduinen zuid waar de paden goed op staan aangegeven. Hou dat goed in gaten als u gaat lopen anders kunt u per abuis in de lengterichting van de duinen gaan lopen en in IJmuiden of bij Parnassia uitkomen.
En dan word een leuke wandeling een lange bezoeking.Volg op de heenweg globaal de zeeweg en op de terugweg het eerste deel de Koningsweg. Na het Cremermeer Links aanhouden en het grote pad volgen.
En nogmaals, koop een fatsoenlijke kaart. Echt ver kun je niet verdwalen maar ik heb hier al twee keer 4 of 5 kilometer extra gelopen door verwarrende beschrijvingen en soms matig aangegeven paden.
Hieronder een fotoserie van het gebied. Ze zijn genomen in maart 2015 tijden de blauwe wandeling Duin en Kruidberg en geven een beeld van het gebied in de winter. Veel bruin dus maar mooie vergezichten vanwege het ontbreken van hoge vegetatie en bladeren.
Geschiedenis Landgoed Duin en Kruidberg (wikipedia)
Stadhouder en koning Willem III kocht in 1682 het Landgoed Kruidberg van Sophia Trip en Daniël Jean Bernard. Bernard had zijn aandeel gekocht van Balthasar Coymans, haar zwager.
Het landgoed kreeg al snel ’t Princenbosch als bijnaam. De prins gebruikte het landgoed als jachtverblijf en als kleinere versie van paleis Het Loo. In de 18e eeuw werd Duyn en Bergh bewoond door Gerard Deutz (1699-1753).
Floris Adriaan Baron Van Hall
Halverwege de 19e eeuw werd politicus en Floris Adriaan Baron Van Hall eigenaar van de landgoederen Duin en Berg en De Kruidberg.
Dichtbij het huidige landhuis liet hij op Duin en Berg een nieuwe villa bouwen. In de loop der jaren breidden Van Hall en de volgende eigenaar Guillaume Louis Jacques van der Hucht het landgoed steeds verder uit naar het kustgebied .
In 1895 werd het samengevoegde landgoed Duin en Kruidberg van de erfgenamen van Van der Hucht gekocht door Jacob Theodoor Cremer, een Nederlands grootondernemer, koloniaal expert en liberaal politicus.
Hij liet op het landgoed het grootste woonhuis van Nederland bouwen, ontworpen door architectenbureau Van Nieukerken in neo-Hollandse renaissancestijl.
De in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin is ontworpen door tuinarchitect Leonard Anthony Springer. Tot 1961 bleef het landgoed in handen van de familie Cremer, dat het verkocht aan de Nederlandsche Handel Maatschappij die het als vakantieverblijf voor haar personeel inrichtte.
In 1993 werd het landgoed een conferentie- en trainingscentrum voor de ABN AMRO Bank. Er kwamen vergader- en conferentiezalen in en er werd in 2000 een nieuwe hotelvleugel gebouwd.
Zie de foto’s: 18 t/m 31.
Bij de Foto’s
- 18: Paaltje wandelroute.