Wandeling Donderberg – Utrechtse Heuvelrug

Wandeling Donderberg en groene entree Donderberg

De Groene entree Donderberg en de wandeling donderberg vond ik aanvankelijk toen ik tijdens een fietstocht over de heuvelrug een parkeerplaatsje ontdekte vanwaar uitgezette wandelingen starten.

Het was niet de enige parkeerplaats en ik maakte diverse foto’s van dit soort startpunten. Het heeft heel erg lang geduurd alvorens ik ontdekte wat dit nou eigenlijk voor startpunten zijn.

Wandeling Donderberg - Utrechtse Heuvelrug
Wandeling Donderberg – Utrechtse Heuvelrug

Wandeling Donderberg

Je denkt meteen aan Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten maar nee hoor, dit keer is het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug aan het werk.

De startpunten zijn altijd een parkeerplaatsje met een informatiebord. Hier beginnen 1 tot 4 wandelingen die goed zijn uitgezet met gekleurde bordjes of paaltjes. Wel opletten want ze staan niet altijd even logisch. Na verloop van tijd ga je aanvoelen waar de zwakke punten zitten.

Let vooral in de bebouwde kom goed op want onze vrienden van de groenvoorzieningen en andere gemeentelijke diensten lijken geen medelijden te hebben met dit soort toeristische aanduidingen.

Ook heb ik het gevoel dat ze met enige regelmaat het doel zijn van vandalisme en flauwe grappen (bordje omdraaien etc). Zie foto 38 (helemaal onderaan).

Zie foto 39. De groene entree Donderberg en de wandeling donderberg bevinden zich aan het begin van de Utrechtse baan. Je kunt er alleen inrijden vanaf de Maarsbergseweg, gelijk aan de N226 Leersum Maarsbergen. TomTom kan helpen, geef een willekeurig nummer of accepteer de suggestie van TomTom en zeg “ja” als hij vraagt om toestemming voor een onverharde weg. U komt nu vanzelf op het parkeerplaatsje uit.

De wandeling die ik uitkies van de 4 beschikbare is de donderblauwe van 2 uur en 3 kwartier als je 3 kilometer per uur loopt. Ik loop aanzienlijk sneller dus ik ga ervan uit 2 uur onderweg te zijn. En dat klopte inderdaad aardig.

De wandeling zwalkt aanvankelijk een beetje rond en ik lijk niet ver van de parkeerplek te geraken. Vervolgens ga ik al snel door de bebouwde kom wat in dit gebied betekent dat je afwisselend door bosachtige straten loopt waar huizen tussen het groen liggen.

Na verloop van tijd kom ik echt in de bebouwde kom van Leersum maar lang duurt het niet. Ik ga het bos weer in en het word een prachtige wandeling. De bossen zijn indrukwekkend mooi hier en de paden meanderen tussen de bomen door.

Ook loop je over grote zandpaden tussen percelen door of over de heide. Ik heb echt genoten van dit gebied en ga zeker de andere wandelingen en andere groene startpunten uitproberen.

Geniet hieronder alvast van de fotografische impressie van de wandeling Donderberg.

Zie de foto’s: 38 t/m 55.

Bij de Foto’s
  • 38 en 39: Begin punt wandeling.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.