Wandelgebied Stegeren – Overijssel

Wandelgebied Stegeren: Rond Stegeren zijn een aantal wandelingen uitgezet die door de fraaie natuur in het Overijsselse Vechtdal lopen. Ook zie je hoe de landerijen rond het dorp zich vanaf de bosrand uitstrekken. Er zitten een paar bijzonder fraaie passages tussen, dat is op de foto’s te zien.

Het startpunt is uitspanning De Bootsman waar je makkelijk kunt parkeren. Ook kun je hier je fiets kwijt. Er zijn ook nog andere startpunten, raadpleeg hiervoor de (tamelijk goedkope en uitstekende) wandelkaart van het Vechtdal wandelnetwerk. Het buurtschap Stegeren zelf is een wat groter gebied en omvat onder andere het wandelgebied Stegeren en het startpunt Stegeren vlakbij recreatiepark Libra, een bungalowpark. Kijk op de kaart voor nog meer startplaatsen. De adressen staan er bij.

Wandelgebied Stegeren

Het wandelgebied Stegeren is onderdeel van het Wandelnetwerk Vechtdal Ommen/Dalfsen en Hardenberg/Reestdal. Wandelkaarten zijn voor weinig geld te verkrijgen bij de VVVs in dit gebied, bij boekhandels en bijvoorbeeld ook bij een camping als de Lemeler Esch die alle kaarten verkopen bij de receptie.

Het is een uitgekiend netwerk met centrale routepalen waardoor je aan de hand van de kaart niet alleen altijd kunt zien waar je bent maar waarmee je zelf ook routes kunt maken. Een prima systeem en niet voor niets is Ommen in 2013 tot Wandelgemeente van het jaar verkozen.

Bent u hier nog nooit geweest ga dan eerst naar Ommen of een andere woonkern om de kaart te kopen. Daar staat alle informatie op. Ik heb dit kaartje nog niet op internet gezien maar dat zal nog wel eens gebeuren.

Voor de echte sportievelingen onder ons: deze wandelingen in wandelgebied Stegeren starten bij fietsknooppunt 52. Dit is gelegen tussen de fietsknooppunten 43 en 54.

Over Stegeren

Stegeren is een oud buurtschap en onderdeel van de gemeente Ommen in Overijssel. Dit buurtschap ligt ten oosten van Ommen en aan de noordelijke kant van de Overijsselse Vecht Dit buurtschap telt ongeveer 170 inwoners, inclusief omliggend gebied.

De verspreid liggende boerderijen worden met elkaar verbonden door de Stegerdijk, die doodloopt in een grote lus bij boerderij ’n Oeverdinck. Een deel van het Pieterpad leidt ook door de buurtschap en is vooral populair bij fietsers en wandelaren vanwege de aantrekkelijke landschapslementen zoals bosgebieden, heidegronden en de nabijgelegen Vecht bij Junne.

De naam Stegeren komt al in 1244 voor als boerscop Steygheren. Het klooster Swartewater had er een boerderij. Dat werd later ‘Praestink’ genoemd. Rond 1500 waren de bewoners van de meeste boerderijen pachter. Vlakbij Stegeren ligt een aantal prehistorische grafheuvels uit de bronstijd; ongeveer 1000 voor Christus.

Net als het iets westelijker gelegen Arriën is ook Stegeren van oorsprong een esdorp, met weidegronden langs de Vecht en een es op de hooggelegen delen. Aan de noordzijde van het dorp ligt de buurtschap Stegerveld, vroeger een uitgestrekt heideveld dat tot de gemeenschappelijke gronden (marke) van Stegeren behoorde.

Deze gronden waren aan de noordzijde, aan de Drentse kant, niet duidelijk begrensd. Voor de boeren aan de Drentse kant gold hetzelfde. Ze liepen ongeveer tot zover het zicht reikte. Als getuige hiervan bevindt zich op de grens tussen Overijssel en Drenthe nog de buurtschap Noord-Stegeren. De heidevelden zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw ontgonnen.

Hieronder een kaartje van het wandelgebied Stegeren. Op de borden bij de startpunten staat ook nog eens alle informatie. Dit kaartje geeft een indicatie van de directe omgeving van het startpunt maar is slechts een zeer klein deel van de totale kaart van het wandelgebied.

Het is ook vooral bedoelt om 2 kleine probleempjes aan te stippen. De foto’s zijn van de rode route en de gele route. Hou in dit gebied rekening met oude paaltjes (onder andere rode) van routes uit het verleden. Nog niet alles is weggehaald.

Wandelgebied Stegeren - Overijssel
Wandelgebied Stegeren – Overijssel

De rode en oranje route lopen bijna helemaal door het bos en waren erg mooi ne vooral rustig. Geel was wat drukker omdat daar veel mensen van het bungalowpark liepen. Maar druk is een relatief begrip: ik ben mensen tegengekomen, daar is het wel mee gezegd. Overal in het Vechtdal was het rustig en heb ik heerlijk in de natuur kunnen wandelen en fietsen.

Tussen de routepalen 55 en 54 moet u even goed opletten. Na de T-kruising loopt u richting 54 maar voor u daar bent is er een pad aan uw rechterhand met een rood paaltje langs het pad. Dit pad moet u echter niet hebben. U moet nog even doorlopen dan pas bij routepaal 54 het bos in.

Na enige tijd komt u bij een soort zandverstuiving waar u omheen loopt. Dit is bij !1 op het kaartje. Daar staat geen routeaanduiding maar u moet daar aan het einde van het pad rechtsaf en bijna tot het einde doorlopen.

Met de weg in het zich gaat u dan weer naar rechts het bos in. Ook bij !2 is het niet helemaal duidelijk. Hier moet u links aanhouden en de zichtbare paaltjes volgen naar links. Vooral niet rechts aanhouden cq rechtdoor lopen. Dit is een beetje onduidelijk maar gaat u linksaf dan ziet u al snel weer paaltjes. Aan het einde door het hek en de onduidelijkheid is voorbij.

Deze als laatste beschreven onduidelijkheid ziet u hieronder de fotoreportage nogmaals. Geniet van de foto’s maar ga er vooral heen. Het is een onnavolgbaar wandelgebied en de horeca mag er ook zijn. Voor westerse ongelovigen nog even een waarschuwing: op zondag is alles hier echt helemaal dicht behalve de horeca. De rest van de tijd zijn de winkels en supermarkten tot laat open.

Handige websites
Bij de Foto’s
  • 2 en 3: Startpunt Wandelgebied Stegeren.
  • 14 en 15: Foto’s van de enigszins onduidelijke situatie bij het kleine natuurgebiedje en de verschillende paaltjes. Waarschijnlijk zijn er in dit gebied in het verleden meerdere routes uitgezet en de boel staat nog een beetje door elkaar. Opletten dus.

FotoShow

Openbaar   19 items in wandelgebied-stegeren-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.