Vuurwerkleugens

Met een gros aan vuurwerkleugens is de campagne tegen vuurwerk weer in zijn volle kracht losgebarsten. De ogendokters gooien met cijfers om hun gelijk te ondersteunen en politie en brandweer kwaken lustig mee.

Maar is dat vuurwerk nou echt zo erg en zo gevaarlijk als gesuggereerd door deze notoire tegenstanders? Of zijn het anti vuurwerkleugens?

Natuurlijk vallen er slachtoffers, daar ga ik niks van zeggen. Maar is het nou wel zo erg als geschetst? Met andere woorden, is het nou erger dan een weekendje sport, een willekeurig uitgaansweekend of het drugs- en alcoholgebruik tijdens festivals en popconcerten.

Vuurwerkleugens.
Vuurwerkleugens

Echt niet dus. Er is meer oogletsel dan anders maar gezien de miljoenen mensen die op oudejaarsavond feestvieren, de 110 miljoen aan vuurwerk die de lucht ingaat (december 2022) en de astronomische hoeveelheid alcohol die door de kelen word gegoten valt de schade reuze mee.

Die ogendokters hebben natuurlijk gelijk vanuit hun optiek maar ze drammen wel een beetje door. We gaan speeltuinen ook niet verbieden terwijl daar jaarlijks heel wat ongelukken gebeuren. Net als kinderfietsjes, mountainbiken, turnen, ouderen op elektrische fietsen, hete pannen in de keuken, barbecueën en nog veel meer activiteiten.

Maar nee hoor, we gaan vuurwerk verbieden om de maatschappij veiliger te maken. De meeste vuurwerkslachtoffers zijn tussen de 20 en de 35. Leeghoofden die geen beschermende bril op hebben, een aansteker gebruiken en illegaal vuurwerk afsteken.

Het aantal kinderen dat het slachtoffer word zal niet al te veel verschillen van het aantal kinderen dat elk weekend spelenderwijs botten breekt en meer van die ellende.

En dat je dat soort cijfers nooit ziet zegt meer dan de cijfers zelf.

Verder is er geen voorlichting en is de handhaving ver te zoeken. Met andere woorden, hoe kun je er als overheid voor zorgen dat een bepaald feest in een negatief daglicht komt te staan.

En dan nog een niet onbelangrijk punt: de vuurwerkellende komt voor 80% uit de grote steden. De rest van Nederland staat lekker in z’n straatje wat potjes af te steken en met de buren champagne te drinken.

Kortom, laten eerst de burgemeesters van de grote steden hun zooi voor elkaar brengen. Dan objectief de cijfers bekijken en dan bepalen hoeveel reden er nog is om een volksfeest voor miljoenen mensen te verbieden.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *