Vuurtoren Texel bezoeken

Zonder de vuurtoren Texel te bezoeken heb je Texel nooit gezien, sprak de man die al 45 jaar op Texel kwam maar nog nooit de vuurtoren had beklommen. Wel de kerktoren van Den Burg, maar dat telt niet. De Vuurtoren Texel is een ware schoonheid die feitelijk de moeder aller vuurtorens is. Als een striptekenaar een vuurtoren tekent, dus een archetype vuurtoren neerzet, dan word dat de vuurtoren van Texel.

Vuurtoren Texel

Op bovenstaande foto is te zien waarom: het deurtje onderin de toren, de raampjes die de wenteltrap volgen, de balustrade rondom de bovenkant en het koepeltje met het licht er in. Het kan niet simpeler, een vuurtoren ten voeten uit. Ernaast een klok voor een kinderkamer, de overeenkomst is duidelijk, zo teken je een vuurtoren.

Wie de vuurtoren betreedt gaat de verplichting aan 153 treden te beklimmen. Dat is minder veel dan je denkt, ik was bijzonder snel boven.

De vuurtoren Texel

De vuurtoren Texel is eigenlijk de Eierlandse vuurtoren. De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel, aan de Vuurtorenweg ten noorden van de woonkern De Cocksdorp. De naam is ontleend aan de locatie: het voormalige eiland Eierland.

De toren is gebouwd tussen 1863 en 1864. Hij is vervolgens flink verwoest tijdens de tweede wereldoorlog toen de Georgiërs op Texel de strijd aangingen met de Duitse bezetter. Dit is een indrukwekkend verhaal waar je zeker aandacht aan moet besteden als je Texel gaat bezoeken.

Bij de renovatie na de oorlog is er een tweede muur rondom de toren gebouwd maar de oude staat er ook nog. De toren had toen nog maar zeven verdiepingen in plaats van de oorspronkelijke negen. De kogelgaten van de strijd tegen de Duitsers zitten er nog in, een beklemmende constatering, ruim 70 jaar na de gebeurtenissen.

Het lichtpunt zit op 53 meter boven NAP. Er zit een 2000 watt Philips gasontlading-metaaldamp-lamp in waarin kwik is verwerkt, een kwikdamp-lamp. De lichtsterkte is 2,85 miljoen candela. Het licht flitst tweemaal per 10 seconden. Het licht wordt gebundeld door fresnel-lenzen, opgebouwd uit concentrisch opgestelde glazen ringen. Er zijn standaard twee reservelampen gemonteerd die (een voor een) automatisch gestart worden als de hoofdlamp ermee ophoudt.

Het is een actieve vuurtoren gebouwd door de architect Quirinus Harder. De vuurtoren Texel is sinds 1982 een Rijksmonument. De toren is 34,7 m hoog en de rood. Hij is gebouwd van baksteen en heeft een rode kunststof coating tegen het zeewater. Het Lichtbeeld van de vuurtoren Eierland is FL(2) W 10s, dat wil zeggen elke 10 seconden 2 flitsen.

Het licht staat op 53,2 m boven zeeniveau  en de Lichtsterkte is 2.850.000 cd. Het bereik van het licht is 29 zeemijl of 55 kilometer. Er zit een radar op en hij word ook gebruikt voor oefeningen en als er een schip in nood is aan die kant van het eiland. De toren is onbemand. Je kunt het kantoor wel inkijken maar je kunt niet bij de lamp komen.

In 1977 is de toren voorzien van de kenmerkende rode kunststof coating.

In de jaren 90 kon de toren bezichtigd worden, inclusief een bezoek naar het lichthuis. Sinds eind jaren 90 was de toren niet meer toegankelijk totdat in 2009 weer werd opengesteld. Nu kan men tot de 6e verdieping de toren beklimmen. Het lichthuis alsmede het voormalige kantoor van de vuurtorenwachter zijn niet toegankelijk voor het publiek. Het kantoor is wel door het raam van het balkon te bezichtigen.

Bezoektijden

  • Maart t/m oktober: Dagelijks van 10:00 tot 17:00.
  • November t/m februari: Woensdag, zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00
  • Kosten: 4 euro, kinderen tot 3 jaar mag je gratis mee naar boven slepen.
  • Via een wenteltrap beklim je zes verdiepingen van de toren. Er is geen lift.
  • Vanwege de beperkte ruimte mogen vijftig mensen tegelijk de toren bezoeken.
  • De hond moet helaas buiten blijven.

Omgeving

De omgeving van de vuurtoren is de moeite van het bezoeken waard. Er is prima horeca waaronder het Torenrestaurant, de Robbenjager en De Noordkaap. Je vind er de boot naar Vlieland, een zeilschool/katamaranschool, de reddingsboot, een camping, een prachtig duingebied, een joekel van een zandplaat waar je kunt kitesurfen met of zonder wielen, minstens 2 vogelgebieden, de Cocksdorp, een prachtig natuurgebied bij de Cocksdorp en het begin van het Texelpad en daarmee van het Noord-Hollandpad. En ik vergeet vast nog wat.

Hieronder nog een uitgebreide fotoserie van mijn bezoek aan de vuurtoren Texel.

FotoShow

Openbaar   25 items in vuurtoren-texel-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg
0023.jpg
0024.jpg
0025.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *