Volt – Ampère – Omrekenen Watt stoppen

Volt ampère omrekenen Watt is van belang om er voor te zorgen dat je op de camping de zekeringen er niet uit knalt. Daar gaat je campingbaas niet blij mee zijn en als je pech hebt ga je een koude nacht tegemoet. Hoe doe dat dus, volt ampère omrekenen watt?

Vrij simpel, zal blijken. Je hebt dit nodig om te weten of je en je koffiezetapparaat en je kacheltje tegelijkertijd kan aandoen. Doorgaans kan dit overigens niet, hou daar alvast maar rekening mee.

Volt – Ampère – Omrekenen Watt

Als je tegenwoordig gaat kamperen hebben bijna alle campings elektriciteit. Ga je met de auto of de caravan dan heb je een koffiezetapparaat, een kacheltje, laptop en/of tv, opladers en nog veel meer bij je. Maar kun je dat nou wel allemaal probleemloos tegelijkertijd aanzetten?

Of knallen de stoppen er uit en krijg je heibel met de baas van de camping? Ga je kortsluiting veroorzaken of vliegt de boel zelfs in de fik? Om dat te voorkomen moet je volt ampère omrekenen watt. Oftewel, hoeveel watt kan je hebben bij het aantal volt en de geleverde ampère van de camping.

volt ampere omrekenen watt camping

Sommige apparaten waar je het in eerste instantie niet van verwacht vreten namelijk heel erg veel stroom. Zo pakt een eenvoudig Senseo apparaat zomaar 1450 watt. Mijn straalkacheltje van 400/800 watt (400 per straalelement) pakt navenant. Ik had een koelbox die tot mijn verbazing maar 54 watt gebruikt. Een grotere, de Tristar supercool slechts 75, zelfs dat valt mee.

Maar het is natuurlijk wel uitkijken want als ze aanslaan heb je toch even een piekbelasting. Staat je kacheltje te branden en slaat je koelbox aan dan kan je stop zomaar doorslaan, is mijn ervaring.

Dus hoe bepaal je nou wat je wel en niet kunt draaien? Hoe groot is het risico op sluiting en brand? Daar is een heel simpel rekensommetje voor om volt naar ampère om te rekenen, de volt ampère omrekenen watt berekening.:

De rekensom

Neem het aantal Ampère van de camping, bijvoorbeeld 6, en vermenigvuldig dit met het voltage, meestal 220/240. Dan kom je dus aan 6 x 220/240 = 1320 / 1440 watt. Dit betekent dat je niet meer watt tegelijkertijd kunt gebruiken dan 1440 watt.

De formule volt ampère omrekenen watt geeft de belasting voor continue gebruik. Hou er rekening mee dat apparaten die aanslaan even een piek veroorzaken op het net. Die piek knalt meestal je stop er uit.

Vervolgens moet je goed kijken hoeveel vermogen (watt) je apparaten hebben en dus nooit de hele boel tegelijkertijd aanzetten. In het voorbeeldje hierboven moet je alles uitzetten (behalve je verlichting) als je een kopje koffie gaat zetten met je Senseo. maakt.

Soms gaat het heel even goed maar zodra twee apparaten tegelijkertijd aanslaan (Senseo grill-bakoventje) dan gaat de aardlekschakelaar op nul of erger nog, de stoppen gaan er uit op de camping. Baas boos, dat is zeker..

Ik heb zitten kijken op internet en zie dat veel campings in Nederland tegenwoordig 10 ampère hebben. In Nederland hebben natuurcampings soms geen stroom en vaak 6, af toe zelfs maar 4 ampère. Dit moet je dus goed in de gaten houden en altijd de rekensom volt ampère omrekenen watt toepassen en in de gaten houden.

In Frankrijk wisselt het sterk en is het vaak afhankelijk van de prijs die je wilt betalen. Op wintercampings heb je vaak een eigen meter en betaal je achteraf per gebruikt kilowattuur. En dat kan aardig oplopen.

Ga voor de veiligheid maar uit van een gemiddelde van 6 ampère op campings. En verder heb je overigens nog best wel speling. Ik heb bij de boer gestaan en had mijn kachel aan en gebruikte volop mijn Senseo terwijl de koelbox ook nog aanstond.

Geen probleem gehad. Maar zo’n boerencamping kan wel eens een hoog aantal ampère hebben want dat heeft hij zelf ook nodig. De camping in de Dordogne waar ik dit jaar heen ga heeft 10 ampère maar ja, dan heb je geen verwarming nodig.

Op de warme camping zul je de volt ampère omrekenen watt formule dus niet nodig hebben voor de kachel, maar vergeet de skottelbraai niet, en de friteuse en de föhn en ga zo maar door.

Conclusie: Je zult je diverse elektrische apparaten doorgaans niet tegelijkertijd aan kunnen zetten. Ik kan hoe dan ook niet mijn kachel, Senseo en/of grill-bakoventje tegelijkertijd gebruiken. Als ik koffie ga zetten gaat de kachel even uit. Vooral het moment waarop de Senseo aanslaat kan namelijk de stop er laten uitslaan.

Heb ik minder dan 10 ampere dan doe ik soms zelfs even de ijskast uit. Vooral op het moment waarop de ijskast aanslaat kan het misgaan als je dan ook niet je bakoventje of je Senseo volop hebt draaien.

De Watt controller

Ik had hier aanvankelijk een stukje over een watt controller. Na diverse minder positieve artikeltjes over dit lapmiddel heb ik dit deel weggehaald. Het lijkt geen goede oplossing en technici raden het gebruik van dit soort slimme apparaten af.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *