Op deze pagina een paar gezonde volkorenrecepten voor volkorenkoekjes. Het basisrecept volkorenkoekjes gezonde volkoren recepten is een basisrecept voor koekjes waar je zelf verder mee kan variëren. Doe er naar believen kruiden, gember, rozijnen, cranberry’s, pindakaas of noten doorheen. Leef je uit en wees creatief met gezonde volkoren recepten.
Volkorenkoekjes met verse gember
- 245 gr. Volkorenbloem
- gr. witte basterdsuiker
- 150 gr. zachte boter
- 100 gr. verse gemberwortel
- 50 gram rozijnen
- 2 gr. Bakpoeder
- 2 gr. djahé (gemalen gemberwortel)
- snufje zout
- melk om te bestrijken
Meng de bloem, suiker, gemberwortel, bakpoeder, zout en djahé. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan de droge ingrediënten alsmede de gehakte rozijnen. Meng het deeg tot het één geheel is, en wikkel in keukenfolie. Laat het deeg een half uur rusten.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Rol het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte, en steek er koekjes uit met een ronde steker van 5 centimeter. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, en bestrijk ze met de melk.
Rol het resterende deeg nog een keer uit, steek er koekjes uit, en herhaal deze stappen tot het deeg op is. Bak de gemberkoekjes goudbruin in ongeveer 12 minuten.
Basisrecept volkoren koekjes / Ingrediënten voor 30 koekjes
- 100 gr. Volkorenmeel of amandelmeel
- 60 gr. Bloem
- 120 gr. roomboter (koud)
- 80 gr. lichte basterdsuiker
- 1/2 tl. zout (1,5 gram)
Bereidingswijze
- Verwarm je oven voor op 170 graden en leg vast twee met bakpapier bedekte bakplaten klaar.
- Zeef het volkorenmeel en de bloem boven een grote beslagkom en voeg de basterdsuiker en het zout toe, roer even door met een garde zodat alles goed is gemengd.
- Weeg 120 gram roomboter af die direct uit de koelkast is gekomen, anders wordt het deeg te zacht.
- Snijd met twee messen de roomboter in je beslagkom in kleine stukjes.
- Kneed met de hand alles door elkaar totdat je een mooie bal deeg hebt, dit lukt prima met één hand en moet niet te lang duren omdat de boter dan alsnog te zacht zal worden.
- Pluk nu steeds een beetje deeg van de bal en draai hier tussen twee handen snel balletjes van ter grootte van een soepballetje.
- Leg deze met wat afstand van elkaar op je bakplaat. Druk met je vingers alle balletjes plat tot je een schijfje van ongeveer een halve centimeter dik krijgt.
- Zet de ovenplaten nu ongeveer 20 minuten in je voorverwarmde oven en kijk aan het eind of het niet te snel gaat.
- Als je koekjes mooi goudbruin zijn geworden haal je de bakplaten uit de oven en laat je de koekjes op de bakplaat afkoelen.
- Twintig minuten is in principe lang genoeg, doe je ze er een beetje langer in dan zullen ze wat donkerder worden en iets bitterder smaken maar zijn ze alsnog héél erg lekker.
- Veel bakplezier en geniet ervan.
Volkoren koekjes met cranberries
- 125 gr volkoren tarwemeel
- 75 gr Roomboter
- 30 gr oersuiker
- 30 gr gedroogde cranberry
- beetje citroensap
- beetje melk
Aan het werk
- Verwarm de oven voor op 200 gr en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem in de kom en snijd met 2 messen de boter er in kleine stukjes doorheen.
- Voeg de suiker, citroensap en cranberry`s toe en kneed alles met een koude hand vlug tot een samenhangende bol waar geen lucht meer in zit. Is het deeg te droog voeg dan een beetje melk toe
- Pak de deegbal in en leg het 15 minuten te rusten in de koelkast. Bestuif een glad en koud oppervlak met wat bloem en rol het deeg uit tot ± 1 cm dik.
- Steek je vormpjes uit en leg deze op de bakplaat.
- Herhaal stap 5 en 6 totdat het deeg op is.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ongeveer 15-20 minuten lichtbruin.
- Laat de koekjes afkoelen en smullen maar!!
Geef een reactie