Vintage Port of King of Ports
De vintage Port of “King of Ports” is de beste en mooiste Port die er is over een periode van een aantal jaren gezien. En ook de duurste trouwens. Slechts 1% van alle Port komt als vintage port op de markt. Vintage Port is een blend van verschillende quintas (wijnhuizen) maar altijd uit één hetzelfde oogstjaar.
Doorgaans kun je stellen dat slechts 1x maal in de tien jaar de oogst zo goed bevonden wordt dat dat betreffende jaar door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) tot vintage portjaar verklaard wordt.
Vintage Port wordt alleen gemaakt van druiven uit de allerbeste wijngaarden, meestal in de Cima Corgo, die na een uitzonderlijk goede zomer worden geplukt als ze perfect rijp zijn. Gemiddeld wordt er drie keer per decennium een vintagejaar uitgeroepen.
Vintage port
Het uitroepen van een vintage noem je “declareren”. Dit gebeurt nadat de IDVP de oogst heeft goedgekeurd. De vintage zal bovendien alleen gedeclareerd worden indien er voldoende wijn voorradig is en de markt er klaar voor is. Dit is het “fingerspitzen gefuhl” van de Shipper.
De vintage ports worden maximaal drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden zodanig gebotteld dat ze verder op de fles kunnen rijpen, minimaal 12 jaar alvorens hij op dronk begint te komen. Ze vormen dan een depot of droese min de fles.
Het is dan ook aan te bevelen om de port zo te decanteren dat het bezinksel achterblijft in de fles alvorens deze te serveren. Een vintage port kan enorm lang bewaard worden, tot wel 50 jaar of meer. Het etiket van de vintage port moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Een vintage port kan dus lang op de fles bewaard worden en verder rijpen.
Dit in tegenstelling tot een LBV die bij botteling klaar is om te drinken en niet verder in kwaliteit toeneemt. Ieder porthuis mag in niet benoemde vintagejaren port aan de IVDP aanbieden om te laten testen. Is de port van voldoende kwaliteit dan mag hij het label vintage port voeren. Zo’n port noem je een Single Quinta Vintage Port.
Dit soort wijn vereist uiteraard een speciale behandeling alvorens hij gedronken word. Je moet de fles voor het openen minstens 24 uur rechtop zetten zodat het depot of droesem op de bodem van de fles is gezakt. Een aantal uren voor consumptie decanteer je de port in een karaf.
Bovendien moet je de inhoud van één tot twee glazen in de fles achter laten om zeker te zijn dat geen depot met de wijn meekomt. Gelukkig zijn portglazen niet zo groot. Voor de puriteinen onder ons onderstaande tabel:
- een port van 7 jaar of minder: 10 – 12 uur van tevoren decanteren
- een port van 8 – 15 jaar oud: 8 – 10 uur van tevoren decanteren
- een port van 16 – 25 jaar oud: 6 – 8 uur van tevoren decanteren
- een port van 26 – 35 jaar oud: 4 – 6 uur van tevoren decanteren
- een port van 36 – 45 jaar oud: 3 – 5 uur van tevoren decanteren
- een port van 46 – 60 jaar oud: 2 – 3 uur van tevoren decanteren
- een port van 60 jaar oud: 1 – 3 uur van tevoren decanteren.
Deze port drink je bij18°C. Vanwege het lage tanninegehalte oxideert deze vrij snel. Daarom moet je hem binnen 48 uur opdrinken. Na die periode zal hij snel in kwaliteit afnemen. En dat is dan weer een goede rede om deze port in goed gezelschap te nuttigen.
Ten slotte nog twee leuk aspecten dat ik van de pagina van Wikipedia heb gekopieerd: Omdat vintage port zeer lang bewaard kan worden, kan het voorkomen dat de kurk in zeer slechte staat verkeert.
Om toch de port goed open te kunnen maken, is er een methode ontwikkeld met behulp van een zogenaamde porttang. De tang wordt verhit totdat deze roodgloeiend is.
Vervolgens wordt de tang enige tijd om de hals (onder de kurk) geklemd om deze hals vervolgens te koelen met een zeer koude natte doek. De hals breekt dan op de plaats van de verhitting.
De slimme Portugezen hebben een lokaal gebruik waarbij ze na het decanteren van een fles vintage port de fles weer vullen met een gewone Ruby. Die zal vervolgens meer ‘body’ krijgen.
Bekende producenten van Vintage port zijn onder andere Niepoort, Graham, Fonseca, Taylor Flatgate, Quinta do Noval en Cockburn.
Vintage is de koning van de Ports, is van één oogstjaar en wordt altijd ongefilterd gebotteld. Een Vintage werd vroeger alleen in de beste jaren gemaakt, van de beste druiven, van de beste/oudste stokken, uit de beste wijngaarden en op de beste manier geproduceerd (vaak voetgeperst).
Gemiddeld werd drie keer per decennium door een shipper of zelfstandige quinta een Vintage geproduceerd. Tegenwoordig worden Vintages vaak zoveel mogelijk gemaakt.
Een topjaar wil zeggen
- Een uitstekende fruitkwaliteit
- Hoge suikergehaltes;
- Ideaal weer tijdens het plukken;
- Erg lage opbrengsten;
- Al vanaf het begin van de gisting
- Duidelijk paarse kleuren
- Verrukkelijke geuren van de most
- Een lage sap/schil verhouding.
- De gisting vond plaats onder ideale omstandigheden
- Koeling kon achterwege blijven, in feite was enige verwarming nodig vanwege zeer koele nachten.
- De ideale gistingstemperaturen produceerden geweldig geurige most.
Voor het bottelen wordt een Vintage tussen ca. 16 en 33 maanden in grote tanks opgeslagen. Om precies te zijn: de verkoop mag beginnen vanaf 1 mei van het 2de jaar en het bottelen moet worden beëindigd op 30 juli van het 3de jaar na de oogst. Het oogstjaar moet op de fles worden vermeld.
De duur van de flesrijping verschilt sterk. Sommige verbeteren na 10 of 15 jaar al niet meer, maar bij de echt goede moet soms tot 50 jaar gewacht worden voor ze hun top bereiken. Er zijn er geweest die na 100 jaar of meer fantastisch goed bleken.
Tot 1972 werden Vintages ook buiten Portugal, vooral in Engeland, gebotteld. Daarbij werd soms ruim omgesprongen met de voorgeschreven bottelperiode. Deze flessen hebben echter geen garantiezegel van het IVP (nu IVDP). Vooral in Engeland zijn deze Vintages (t/m het oogstjaar 1970) nog te koop.
Vooral in de VS is men begonnen Vintage heel jong te drinken. Dat is een kwestie van smaak en omstandigheden. De laatste jaren vindt hun benadering steeds meer navolging.
De Amerikaanse voorkeur om Vintages jong te drinken heeft te maken heeft met ongeduld om 15-20 jaar te wachten op een heel goede wijn, met voorkeur voor fruitige wijnen en met het feit dat weinig Amerikanen goede bewaarmogelijkheden hebben.
Sandeman was de eerste die met zijn Vau Vintage op deze voorkeur inhaakte. In eerste instantie vond het bedrijf weinig bijval. Dat is duidelijk veranderd.
De eerste Vintages schijnen al in 1756 en 1765 gemaakt te zijn.
De topjaren van de negentiende eeuw zijn:
- 1847, 52, 53, 54, 58, 59, 63, 68, 70, 71, 72, 73, 75, 78, 90, 96 en 97.
En van de twintigste eeuw:
- 1900, 04, 08, 12, 27, 31, 34, 35, 45, 47, 48, 55, 63, 66, 70, 77, 83, 85, 91, 92, 94, 95, 97, 2000 en 2003.
Er zijn Vintages van één druivensoort gemaakt, zoals de Quinta da Foz Vintage Touriga Nacional 1996. Hoewel er steeds meer grote oppervlakten met één druivensoort beschikbaar zijn is het niet waarschijnlijk dat er in de toekomst veel van dit type zullen komen. Met meer druivensoorten in een Vintage worden betere resultaten behaald.
- Meer informatie over Vintage klik hier
- Deze site is van The Symington Family.
- Uiteindelijk promoten ze alleen hun eigen merken, maar dat is begrijpelijk en te vergeven.
Geef een reactie