Verschil Campingaz, Butaangas en Propaangas

Het verschil campingaz butaangas propaangas. Voor het gemak gaan we er even vanuit dat er 3 soorten gas zijn: butaangas, propaangas en LPG. Butaan- en propaangas worden vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden om te koelen, te koken en te verwarmen. LPG gebruiken we vooral om in de auto te gooien. LPG is een mengsel van propaan en butaangas.

Het verschil campingaz butaangas en propaangas

  • Propaan = C3-H8 (primagaz, BP gas)
  • Butaan = C4-H10 (campingaz)

Pas op met de kleuren. Primagaz is blauw maar is geen butaan zoals campingaz. Propaangas zit verder vaak in grijze of groene flessen. Er zijn vele merken en verpakkingen. Controleer voor je op vakantie gaat en een keuze maakt voor welk soort gas je meeneemt de verkrijgbaarheid in het buitenland waar je heen gaat.

campingaz 907 kopen
campingaz 907 kopen

De tanks van Campingaz moeten ze altijd inruilen, ook al zien ze er nog zo lelijk uit.
Sommige tanks moet je kopen, andere hebben statiegeld etc. Zeer verwarrend. Goed zoeken is het credo.

Het verschil tussen Campingaz, Butaangas en Propaangas is het kookpunt. Dat is de temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom. Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan is dat -44 °C.

Propaangas is dus beter geschikt om mee te nemen als je met je caravan op wintersport gaat want bij een temperatuur onder nul kun je Butaangas (butagas) dus niet meer gebruiken omdat het niet meer verdampt. Ga je lang op vakantie dan zul je sneller voor propaangas kiezen. Het is breder verkrijgbaar en het zijn grotere tanks voor een lagere prijs. Tent-kampeerders zullen voor Campingaz kiezen omdat je minder bij je hebt en snel klaar bent met koken vanwege de hogere verbrandingstemperatuur.

Het verschil tussen Campingaz, Butaangas en Propaangas is dat Butaangas als recreatief gas echter een groot voordeel heeft: het heeft een veel hogere verbrandingswaarde dan propaan. Je hoef je waterketeltje dus minder lang te koken voordat het water kookt. Je doet dus ook langer met een kleinere hoeveelheid gas. De tank is dus ook kleiner en lichter. Butaangas, butagas of Campingaz heeft vooral de voorkeur voor tent-kampeerders en caravanners die op het gewicht moeten letten.

Er is echter nog een belangrijk verschil tussen Campingaz, Butaangas en Propaangas en dat is de prijs. Een rondje lang de velden leerde mij in 2018 dat Campingaz zomaar 4 of 5 keer zo duur kan uitpakken als propaangas. Maar de tank van propaangas is veel groter, je gebruikt meer van propaangas omdat het een lagere verbrandingswaarde heeft en je hebt dus ook meer gewicht bij je.

Verschil Campingaz, Butaangas en Propaangas op een rijtje

  • Propaangas is goedkoper.
  • Propaangas word gasvormig bij -44 graden/C.
  • Propaangas neem je mee in grotere hoeveelheden.
  • Butaangas (butagas of Campingaz) brand heter en is dus zuiniger.
  • Butaangas heeft een kleinere tank en neemt dus minder ruimte in beslag.
  • Een Butaangastank is dus kleiner en ook lichter. Je hebt dus minder gewicht bij je.

LPG

LPG of Liquefied Petroleum Gas is een mengsel van butaan- en propaangas plus de nodige  toevoegingen. LPG is brandstof voor motoren, vandaar de toevoegingen. Omdat Butaangas en Propaangas andere kookpunten hebben zit er op een LPG tank een verdamper. Het gas komt in vloeibare vorm in de verdamper en word dan als brandstof in de motor geïnjecteerd. Doe je LPG net als propaangas in een tank dan zal bij lage temperaturen alleen het propaangas verdampen en blijft het butagas achter. Dan lijkt je tank halfvol maar er komt niks meer uit. Je kunt LPG ook voor recreatieve doeleinden gebruiken. Het moet dus wel uit een ander systeem komen.

Laat je tanks regelmatig testen of ruil ze in. Zorg dat je slangen niet over datum zijn (staat er duidelijk op) en dat je drukregelaars niet oud zijn of lekker. Gebruik je gas voor je verwarming ventileer dan goed of neem een gasmelder.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door