De veerpont Eijsden Lanaye was voor mij de eerste keer dat ik al fietsende een internationale pont pakte. Via Eijsden naar Maastricht, de grote brug over, zonder het te merken Belgie inrijden, langs het Prins Albert Kanaal, de bouwplaats van de sluizen bij Ternaaien en met het pontje terug naar Eijsden.
Leuke fietstocht en een mooi pontje. Niet alleen een leuk pontje maar dus ook nog een mooie fietstocht. Zelfs de route langs het niet al te romantische Prins Albert Kanaal word leuk als je de historie van dit verhaal kent.
Veerpont Eijsden Lanaye, Limburg
- Nummer veerpont Eijsden Lanaye : Li17 / B32
- Soort veer: Fiets-/Voetveer
- Soort pont: Motorveerpont
- Naam: Cramignon
- Seizoenspontje
Dienstregeling Veerpont Eijsden Lanaye
- April: dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur
- Mei tot en met september: dagelijks van 10:00 tot 20:00 uur
- Oktober: dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur
- Halteplaatsen: Eijsden (ned) en Lanaye (Bel)
Informatie
- Telefoon: 06-53350123 (L.v.d.Boorn (schipper)

Voor het nabij gelegen Fietsknooppunten rondom Veerpont Eijsden Lanaye, zie foto 1 onderaan.
Knooppunt 75 gaat richting Maastricht, 77 via Laag-Caestert naar Belgie. Belgie heeft, zeker in de grensstreek ook een prima knooppunten netwerk. Dit staat wel op Nederlandse kaarten maar niet op de Routeplanner van de ENFB. Dit is wel het uitzoeken waard want zo’n uitstapje naar het buitenland blijft bijzonder.
Eijsden
Eijsden (Limburgs: Eèsjde) is een grensplaats aan de rivier de Maas in het uiterste zuidwesten van de Nederlandse regio Zuid-Limburg. Tot 1 januari 2011 vormde het dorp samen met Gronsveld en een aantal andere kernen de gemeente Eijsden. Het dorp heeft ruim 4400 inwoners en is daarmee de grootste kern van de gemeente Eijsden-Margraten.
De naam Eijsden is, naar deskundigen aannemen, afgeleid van het Germaanse woord voor “espenbos”. De Latijnse naam zou dan Haspere geweest kunnen zijn. Van enkele in de bodem aangetroffen restanten wordt vermoed dat het bebouwing uit de Romeinse tijd, dus rond het begin van de jaartelling, betreft. Een fraaie zilveren armband dateert waarschijnlijk uit dezelfde tijd en bevindt zich thans in het Limburgs Museum in Venlo.
Het “Word document kaartje Eijsden – Lanaye” kunt u HIER downloaden (.docx) – (routeplanner.fietsersbond.nl)
Meer zekerheid bestaat ten aanzien van de stelling, dat in de middeleeuwen sprake was van een nederzetting, zodat ervan uitgegaan mag worden, dat het hier een van de oudere plaatsen in Nederland betreft. Uit die tijd stamt ook de motte van Eijsden die in 2009 bij de Martinuskerk werd opgegraven. Nog in de middeleeuwen groeide deze nederzetting uit tot een dorp. In 1213 is Eijsden als heerlijkheid, eigendom van de hertog van Limburg. In 1288 komt het in Brabantse handen.
Nadien wordt het tussen 1375 en 1626 verpacht aan verscheidene Limburgse edelen. In laatstgenoemd jaar verwerft Jan de la Margelle de heerlijke rechten. In het Partagetractaat van 1661 wordt Eijsden aan de Staten van Holland toegewezen.
Tijdens de staatse tijd ontwikkelt Eijsden zich tot een voorname plaats. Dit met name ook, doordat het als overslagplaats gaat fungeren in de belangrijk wordende Maasscheepvaart. Gegoede Hollandse en Joodse kooplieden vestigen er zich. Met de komst van de Fransen in 1794 loopt deze bloeitijd ten einde.
Tot 1814 maakt Eijsden deel uit van het departement Nedermaas, dat tot de Franse Republiek behoort. Na van 1815 tot 1830 tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden behoord te hebben, valt het ten gevolge van de Belgische Opstand aan België toe. Sinds 1839 behoort het echter weer tot Nederland.
Lanaye of Ternaaien
Gewest: Wallonië / Provincie: Luik / Gemeente: Wezet
Ternaaien (Frans: Lanaye) is een deelgemeente van de stad Wezet (Frans: Visé) in de provincie Luik. De deelgemeente is gelegen tussen Lieze (Lixhe, ook een deelgemeente van Wezet) in het zuiden,
Maastricht in het noorden, het Albertkanaal in het westen, en het Kanaal van Ternaaien en de Maas in het oosten. Het heeft een oppervlakte van 4,60 km² en telde bij de opheffing als gemeente in 1977 ongeveer 900 inwoners. Over de weg is de plaats verbonden met Lieze en via bruggen over het Albertkanaal ook met Maastricht en Eben-Emael.
Daarnaast is er een Fiets- en voetveer voor voetgangers en fietsers over de Maas naar Eijsden. Ternaaien behoorde, totdat de taalgrens in 1963 werd vastgesteld, bij de Vlaamse provincie Limburg. In dat jaar werd het overgeheveld naar de provincie Luik.
Het was de bedoeling dat het gehucht Klein-Ternaaien (Frans: Petit-Lanaye) in het noorden van Ternaaien gelegen vlak bij de grens met Nederland, dat toen overwegend Nederlandstalig was, bij de provincie Limburg zou blijven en zou opgenomen worden in de toenmalige gemeente Kanne (heden ten dage is Kanne een deelgemeente van Riemst), maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. Daarmee ligt de taalgrens direct aan de rand van Maastricht.
Bij de Foto’s
- 1: Kaartje van de route.
- 2: Opstapplaats in Eijsden. Prima Horeca daar in de buurt trouwens en nog een leuk dorpje ook. Neem hier gerust even de tijd om rond te kijken.
- 3: Eijsden gezien vanaf de Belgische kant. Tevens een blijk op de fraaie steiger en het simpele maar effectieve pontje.
- 4: Het Pontje, een no-nonsense mega praktisch overzetveertje.
- 5: De steiger is enorm, het bootje verdrinkt bijkans.
- 6 en 7: Eijsden vanuit België.
- 8: De Belgische kant met de reuzen steiger.
- 9: Blik op Eijsden vanaf de Belgische kant. Rechts de Horeca. Tussen de huizen door naar knooppunt 76 en de nodige Limburgse Geniet Locaties.
Geef een reactie