The Old Man of Storr – Wandelroute

De wandelroute The old man of Storr of The Storr is ademsbenemend mooi. The old man of storr is een rotsachtige heuvel op het eiland Skye ten noorden van Loch Leathan. Hij is gevormd door een aardverschuiving en bevind zich op het schiereiland Trotternish.

Kom je vanaf de A885 en klim je aan de voorzijde naar boven dan zie je een rotswand met een paar scherpe Pinnacles. Dit is de oostelijke kant. Aan de westelijke kant is het een meer glooiende heuvel. De pinnacles en de voorzijde aan de oostelijke kant worden the Sanctuary genoemd.

Deze scherpe Pinnacles met een schitterende vorm zijn de overblijfselen van oude aardverschuivingen. Een van de bekendste is the Old Man of Storr.

The Old Man of Storr

Wandelroute naar  the old man of Storr

De gemiddelde wandelaar kan de berg beklimmen vanaf de A885. Daar is een grote parkeerplaats en de wandeling kan niet missen. Het is een goed onderhouden maar steil pad. Na het eerste hek loop je tussen de keien door en regelmatig is het modderig en nat.

The Old Man of Storr - Wandelroute
The Old Man of Storr – Wandelroute

Neem dus in ieder geval waterdichte en stevige bergschoenen mee als je verder wilt dan de helft van de wandeling. Vroeger liep het pad door een aangeplant bos maar ten behoeve van de bosbouw is dit gekapt.

Je hebt nu wel veel mooier uitzicht. De wandeling is krap 4 kilometer en kan (zonder pauze of foto’s maken) makkelijk binnen 1.30 uur gedaan zijn. Gezien het steile karakter van de wandeling zal de gemiddelde wandelaar er wel wat langer over doen. En wil je genieten van de uitzichten, een plateau beklimmen en ergens op een mooi stukje een broodje eten dan ben je al snel 3 uur onder de pannen.

De uitzichten rond de Storr zijn van een gewelddadige schoonheid. Toen ik achter The Old Man of Storr langsliep tussen de rotspunten en de grote keien door zei mijn reisgenoot: the gates of Mordor. En inderdaad waan je je hier in de directe nabijheid van Sauron en de Orks. Wie de ring heeft gelezen en van Sword and Sorcery houdt moet dit soort wandelingen in Schotland vooral gaan maken. Je loopt gewoon dwars door de film.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en kun je The Old Man of Storr in vol ornaat zien in het 6e seizoen van Game of Thrones.

De Top van de Storr

In de Wikipedia is sprake van 2 manieren om de top van The old man of Storr te bereiken. Doe dit alleen als je een ervaren bergwandelaar bent. Toen ik er in 2015 was heb ik 2 mensen gesproken die waren teruggekeerd omdat ze het te gevaarlijk vonden. Dat ging over de route die over het hek gaat.

De route via het zuidwesten heb ik niet uitgeprobeerd omdat ik die nog niet wist. Ik was maar 5 dagen op skye en ben tot de sanctuary gegaan. Dan kun je nog doorlopen naar een plateau rechts van de rotswand. Dat is een leuk klimmetje en geeft mooi uitzicht op de Pinnacles en de wand.

Van de website van Skye heb ik de volgende beschrijving in het Engels gepikt:

Leave the Old Man on your left and follow a fairly well defined path to the point where is crosses a fence at NG500545. Cross the fence and follow a path that contours round to the north-west for about 150m. You will see a steep upward slope on your left and the view into Coire Scamadal begins to open up to the right. The path soon reaches a point where it has collapsed into the coire. A few metres before that point there is a less obvious path that branches left and rises over a small outcrop of rock to gain the rim of the coire beyond. That is your route.

From here, the path is clear and easy heading north-west around the rim. Follow it to NG495550, turn left (west) and climb the gentle grassy slope for about 50m. Then turn left again and head south to the summit trig point at NG495540.

Zie ook

Zie de foto’s: 1 t/m 15.

Bij de Foto’s

  • 1 t/m 15: The Old Man of Storr – Wandelroute

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *