Tawny Port – De complexe

Tawny Port

De Tawny Port is genoemd naar de taankleur of amberkleur die ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op vat rijpt, zodat hij iets kan oxideren. Het is een mengsel of blend van verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft waardoor hij zijn typische tawny kleur krijgt. Het betreft overigens uiteenlopende perioden van rijping.

Tawny Port

Tawny port

De (rode) kleur van de wijn verandert tijdens de periode op houten vaten in een taankleur (amber) vandaar de naam Tawny. Er ontwikkelt zich een bouquet van gedroogde vruchten en hout. Hoe ouder de wijn, des te sterker de aroma’s worden.

Een Tawny Port mag pas zo heten als deze minimaal 3 jaar op houten vaten heeft gerijpt. Deze port is moeilijk te maken omdat hij bestaat uit een blend van verschillende jaren.

Elk jaar moeten de wijnen geproefd worden om zeker te zijn van de consistentie van de smaak wanneer deze 10/20/30 en zelfs 40 jaar op vaten liggen te rijpen. Door het lang op hout te liggen ontstaat de taankleur. De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby.

Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten die naarmate de tijd verstrekt meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een Ruby. Je proeft onder andere karamel, hout, en noten

Tawny’s rijpen niet meer in de fles. Dat doen ze uitsluitend op het vat. Wanneer u een fles koopt, kunt u deze zonder problemen jaren bewaren zonder dat hij smaak verliest. Na opening is een (echte) tawny ongeveer 2 maanden houdbaar. Helaas wordt er in de goedkopere klasse Tawny Port veel gerommeld om de juiste kleur of geur te krijgen. Zo wordt nogal eens de rode en witte port samen gevoegd.

Aged Tawny

Dit is een Tawny Port die een bepaalde vastgestelde tijd heeft doorgebracht in houten vaten. De leeftijdsaanduiding staat op het etiket en de meest voorkomende aanduidingen zijn 10-20-30- en 40 jaar. Dat betreft een minimale rijping en ze zijn meestal wat ouder omdat deze Tawny’s nog een blend zijn van verschillende oogstjaren.

Door de lente van de rijping ontstaat de typische amberachtige tawny-kleur. Omdat het hier om een mengeling van Ports gaat, is de leeftijd die op de fles aangegeven is, ongeveer de gemiddelde leeftijd van de blend.

De Colheita Port

Colheita’s worden doorgaans gezien als tawny’s van de hoogste kwaliteit. Het woord colheita betekent oogstjaar en het gaat hier dan ook om port van én, doorgaans goed oogstjaar.

De wijn moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Het is dan een typische tawnykleurige port. Het oogstjaar en het jaar van botteling moeten op de fles vermeld zijn.

Garrafeira Port

De Garrafeira Port is eveneens een mengeling van Ports van één enkel jaar. Deze Garrafeira wordt wel eens de brug tussen de Tawny en de vintage genoemd. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20, 30 tot 40 jaar traag verder rijpen.

In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75 cc overgegoten worden. Hierna rijpt de port verder in de fles

Bovenstaande informatie is onder andere afkomstig van:

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *