Suikervrij Parfaitijs – Koolhydraatarm – Warme bereiding

Suikervrij parfaitijs maak je zonder ijsmachine, het is meer dan lekker en omdat je geen suiker gebruikt relatief gezond binnen een koolhydraatarm dieet. Koolhydraatarm suikervrij parfaitijs kun je op 2 manieren maken: de warme en de koude bereidingswijze.

Hieronder vind je de beschrijving van de warme methode. Dit is de klassieke manier om parfaitijs te maken maar wel de “moeilijkste” manier. Ik zie weinig verschil in smaak en kies doorgaans voor de koude methode want die is veel eenvoudiger. Maar dit is wel het echte koken en je maakt er zeker indruk mee.

Suikervrij Parfaitijs – Koolhydraatarm

Bereidingswijze 2: De warme methode

Belangrijk: werk schoon, desinfecteer eventueel je materiaal, was het goed af en ontvet het met citroensap. Dit product kan makkelijk bederven. IJs is sowieso erg bederfelijk, google dat maar eens.

Ingrediënten
 • 5 dl room
 • 250 gram eidooiers (= ongeveer 12 eieren)
 • zoetstof naar smaak (100 gr Erythritol/Stevia om te beginnen)
Smaakstof
 • 1.5 dessertlepel vanille-essence
 • rasp van 1 limoen + 1 sinaasappel
Eerst even over de smaakstof

Ik ben daar nog mee aan het experimenteren. Dit keer heb ik rasp genomen van 1 limoen en 1 sinaasappel. De helft heb ik in de room gedaan, de andere helft in de eierdooier. Beide heb ik op smaak gebracht met suikervervanger. In de room ben ik begonnen met 50 gr maar later heb ik daar nog iets bijgedaan.

Proeven is hier de manier om het goed op smaak te krijgen

Je kunt er ook voor kiezen het sap van 1 citroen en 1 sinaasappel even te reduceren toto een dikke stroop en die te verdelen in de beide mengsel. Gebruik je rasp dan zitten er stukjes in je ijs en sommige mensen vinden dat niks. Ik vind het wel lekker dus ik doe het zo.

Ook kun je er alleen vanille-essence in doen (of kersen of amandel of iets anders) en dan krijgt je een soort basis roomijs met een licht smaakje.

 1. Klop eerste de room en de zoetstof zo ver op dat je een mayonaise-achtige/zalfachtige substantie krijgt. Dus niet stijf kloppen. Zet dit in de ijskast.
 2. Neem de eidooiers en doe ze in een (metalen) beslagkom. Zet deze in een pan met heet water van zo’n 75 graden. Klop de dooiers met de mixer en ga door tot je een romige en luchtige massa hebt die zo’n 3 keer het volume heeft van de oorspronkelijke hoeveelheid.
 3. Neem nu koud water en klop het mengsel koud.
 4. Voeg nu al spatelend de beide mengsels door elkaar tot een luchtige massa. Dit is ook het moment om (indien dat in het recept staat) de eiwitten er doorheen te mengen.

Verschillende recepten Suikervrij parfaitijs

Er zijn nogal wat verschillende recepten voor Parfait. Ik zat er hier een paar onder elkaar.

 • 2,5 dl slagroom.
 • 25 gr. Suikervervanger (om starten)
 • 50 gram suiker.
 • 2 eidooiers en 1 heel ei
 • 2 dessertlepels vanille-essence

De aanpak is verder hetzelfde. Ik doe de suikervervanger er stapsgewijs doorheen en proef af en toe.

Bereidingswijze

Belangrijk: werk schoon, desinfecteer eventueel je materiaal, was het goed af en ontvet het met citroensap. Dit product kan makkelijk bederven. IJs is sowieso erg bederfelijk, google dat maar eens.

Zet je vorm of meerdere vormpjes koud in de vriezer.

 1. Klop de slagroom en 2 eetlepels zoetstof of 25 gram (bij benadering of naar smaak)  en 1 dessertlepel vanille-essence op tot mayonaisedikte.
 2. Doe de overige suikervervanger, de eidooier, het ei, en de vanille-essence in de kom en meng het tot een  glad mengsel met een garde.
 3. Zet de kom met het mengsel in een pan heet water van zo’n 65/75 graden en klop het tot een zeer luchtig mengsel, tot wel 3 of 4 keer het volume dat het was. Het moet een romig, bijna wit en schuimig/stevig mengsel worden.
 4. Zet de de kom daarna in koud water en roer alles koud
 5. Meng nu met een spatel het eiermengsel en de room voorzichtig door elkaar. Pas op dat je de lucht er niet uitslaat. Dus rustig omscheppen.
 6. Stort de compositie in de vormen, dek de vorm af met een velletje plastic en zet de parfait in de vriezer, Laat de parfait ca. 2 uur invriezen.

Hieronder heb ik een paar links naar artikelen over de bederfelijk van ijs en suikervrij parfaitijs. Wees voorzichtig.

Verder hier nog meer recepten van parfaitijs en Suikervrij parfaitijs (wel de suiker vervangen door Stevia of Erythritol).

IJs kan bederven

Pas om met ijs en al helemaal met zelf ijs maken. IJs kan bederven. Bedrijven zoals hotels en restaurants moeten bijvoorbeeld aparte vriezers hebben voor ijs en je mag niet zelf ijs maken in een ruimte waar ook ander voedsel word gemaakt.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *