Stormband Caravan plaatsen

Stormband caravan plaatsen: bij het plaatsen van een stormband is het vooral belangrijk eerst de voortent goed strak te zetten. Dat is het halve werk. De stormband is niet bedoeld om de tent strak te zetten, het is een extra bescherming bij een storm.

Zet dus eerst de voortent op volgens de gebruiksaanwijzing en laat niks weg. Als er scheerlijnen bij zitten zet die er dan ook aan. Ook het vastzetten van de voortent aan de onderzijde en de flappen (indien aanwezig) aan voor- en zijkant is absoluut essentieel voor de veiligheid. Als alles goed staat gaan we als laatste de stormband caravan plaatsen.

Stormband caravan plaatsen

Bij de stormband caravan plaatsen moet de tent dus strak staan en goed vast zitten voor je de stormband vast gaat zetten. De stormbanden zitten soms rechtstreeks aan de luifel met het easy-lock systeem. Dat is vooral het geval als je de voortent gelijk aanschaft met de stormbanden.

Ik kan dat iedereen aanraden want het is makkelijker en beter voor je tentdoek. Zit het easy-lock systeem niet aan je tent vast dan moet je de losse clips gebruikten. Ik leg er dan ook altijd een rubberen ringetje onder om mijn tentzeil te beschermen. Ik heb een losse luifel en nog een oude schuifluifel en daar trek ik de stormbanden ook overheen. Dan gebruik ik dus de losse clips.

Stormband Caravan plaatsen
Stormband Caravan plaatsen

Stormband Caravan plaatsen: De stormbanden. Links een set van Walker, rechts van Dorema. Bij de wat duurdere sets zitten dit soort accessoires bijgeleverd. Vraag dit wel altijd. Momenteel (aug. 2014) kan ik de clips niet los op internet vinden. Uiteindelijk heb ik een volledige set gekocht.

Verder is het belangrijk de banden niet onder een te grote hoek te zetten. De gebruiksaanwijzing is hier duidelijk over: plaats de pen van de stormband tussen de 30 en de 50 cm van de staander af. Zet hem normaal strak en span hem niet aan zoals je een scheerlijn vastzet.

Vast is vast. Dit voorkomt ook dat je het doek of zeil van de voortent beschadigd. Op de foto kun je ook zien dat er niet te veel ruimte zit tussen de tent en de stormband.

Stormband Caravan plaatsen

Stormband caravan plaatsen: duidelijk zichtbaar de korte afstand tussen de stormband en de voortent. Hooguit 50 cm.

Ook zet je de stormband evenwijdig aan de voorzijde. Zet je hem naar voren en te strak dan zet je te veel druk op de pees en maak je de kans groter dat de tent bij storm los schiet uit de pees. En dan ben je nog verder van huis.

De manier waarop je de stormband volgens de gebruiksaanwijzing neerzet zal het frame aan de voorzijde van de tent naar beneden toe vastrekken en niet naar voren of opzij. Verder heb ik op internet ellenlange discussies gezien over het al dan niet gebruiken van de veren die er bij zitten. Nu hebben alle sets stormbanden die veren er bij zitten tenzij het een spotgoedkope set is.

Die veren zitten er niet voor niets bij. De veren zijn bedoeld om de ergste bewegingen op te vangen voordat de boel in de lucht vliegt. Denk aan het principe “krakend ijs breekt niet”. In dit geval geef je de tent de kans eerst flink van zijn plek te gaan en hem op te vangen als de ergste klap voorbij is. Daarna gaat de stormband zelf werken. Is dat niet meer genoeg dan gaat de boel alsnog de lucht in.

stormband caravan plaatsen

Heb niet de illusie dat een stormband zaligmakend is. Als er echt een harde storm is en de wind komt er onder gaat de boel echt wel de lucht in. Ik heb foto’s gezien van complete caravans die zijn gaan vliegen dus vroeger of later is het gedaan.

Maar door dit soort voorzieningen te treffen stel je het moment van destructie wel steeds verder uit.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *