Stoofpotje vis met de Franse slag

Stoofpotje vis, het allerlekkerste visrecept ter wereld (en ik kan het weten … )

Toen ik een keer in Courseulles (Normandië) op vakantie was heb ik in één van de heerlijk visrestaurants aldaar een waarlijk verrukkelijk stoofpotje vis gegeten. Ik zat er samen met mijn tafelgenote zo bourgondisch van te genieten dat andere mensen vroegen wat we zaten te eten en het vervolgens ook bestelden. Het was een porseleinen schaal met witte saus en vis, wat groenten en stukjes aardappel.

De vis was zalm, grote roze garnalen, witte vis, een handje mosselen en een Langoustine (grote slanke garnaal)

Zo’n lekker stoofpotje vis wilde ik zelf ook wel maken. Na terugkomst in Nederland ben ik aan het experimenteren geslagen. Volgens mij was de witte saus gemaakt van een echte roux met room. Het maakt op zich niet veel uit wat voor vis je er in doet. En zo had ik in één keer het allerlekkerste recept ter wereld voor een stoofpotje vis te pakken.

stoofpotje vis
Een rijke keur aan vis.
Zalm, Tonijn, grote garnalen, schol, kabeljauw en mossels.

Stoofpotje vis met de Franse slag

Ingrediënten voor 3 personen (flinke eters)

 • Ruim 1 kilo vis waarbij zalm, grote roze garnalen, witte visfilet (schol, schar, tong, wijting), kabeljauw, mosselen, brokjes tonijn etc. Haal het bij de betere visboer, de markt of beter nog bij een visafslag waar ook vaak uitstekende visboeren zitten (ik ga naar IJmuiden)..
 • Voor de bouillon: Ik had een grote uitgebeende zalmgraat, kop er af, wat afsnijsels, en een visbouillonblokje. Vraag anders maar aan de visboer om wat graten en afsnijsels voor 2 liter bouillon (kun je de ingewanden weggooien).
 • Groente: 2 grote winterwortelen, 2 uien in grote stukken, een paprika, een bosje lente-uitjes, een prei in 3 stukken en 3 tomaten, 3 grote gekookte aardappelen in stukjes.
 • Snij de winterwortels in tweeën en dan in vier repen (kwarten). Snij de lente-uitjes in 3 grote stukken. Snij de rest van de groente in niet te kleine stukken.
 • Doe de visgraat met de groente (zonder de aardappelen) en het blokje visbouillon in ongeveer 2 liter water.  Laat dit alles tezamen ongeveer een uur  stoven.
 • Ik haal de groente er uit als ze gaar zijn en laat de bouillon met de graat nog even doortrekken. Het visafval mag ruim een uur trekken.
 • Zeef de bouillon en leg restjes groente en stukjes vis (van de graat etc) apart.
 • Maak van 100 gram roomboter en 125 gram bloem een roux en doe er anderhalve liter bouillon bij (inclusief 2 glazen witte wijn).
 • Belangrijk: één van de twee moet koud zijn of minimaal afgekoeld, bij voorkeur de bouillon. Roer het glad en breng het daarna pas aan de kook.
 • Doe er nog 250ml slagroom en meng dit tot een gladde glimmende saus en laat het, onder voortdurend roeren, nog even doorkoken.
 • Op smaak brengen met zout, peper en een visbouillonblokje. Verder zitten er verder helemaal geen kruiden in dit gerecht. Daar zit dus nog heel veel ruimte om te  experimenteren (bijvoorbeeld met mosterd, dille, peterselie) Doe nooit te veel zout in het eten bij de voorbereiding, je kunt er wel zout bij doen maar je kunt het niet meer uithalen.
 • Neem 3 bakjes, schaaltjes of pannetjes en verdeel de vis. Ben je een grote viseter neem dan vooral meer dan omschreven. Doe de groente er bij en de stukjes aardappel. Gooi er een flinke laag van de saus overheen en breng het licht aan de kook tot de vis klaar is.
 • NB: je kunt ook alle vis in één grote pan gooien en de kokende saus er overheen. Breng de saus weer op hitte en de vis is klaar. Zet de pan op tafel en ga er met z’n allen lekker in roeien.
 • Belangrijk: Laat het niet doorkoken, net aan de kook is misschien beter.
 • Stoof de vis in een paar minuten gaar in de pannetjes of in de grote pan.
 • De schaaltjes of bakjes kunnen in de oven. In een hete oven ongeveer 10 minuten op 180 graden. Als de saus weer heet is is de vis gaar.

Als snel is het gerecht klaar en kan het feest beginnen. Eet door tot je niet meer kan. Drink er overdadig veel wijn bij, wellicht een stukje stokbrood en vergeet de gezonde groente niet uit de extreem rijke roomsaus te vissen, dan kun je nog zeggen dat het gezond is ook.

Veel eetplezier

stoofpotje vis 1
Mis en Place (Jumbo is om de hoek)
stoofpotje vis 2
De visbouillon met groente
stoofpotje vis 3
Mis en place voor de roux

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *