Stekker Schotland en adapters in Engeland

Stekker schotland geeft informatie over de stekker je in schotland op de camping of in hotels en appartementen nodig hebt. In Schotland is het standaardvoltage 240 volt. De standaard Britse stekkerdozen zijn groter en hebben drie pinnen. Voor uw eigen elektrische apparatuur in hotels en appartementen heeft u dus een wereldstekker of verloopstekker nodig. Neem die dus altijd mee.

Conclusie: neem een verloopstekker mee

Stekker Schotland: op de camping

Maar bovenstaand geld vooral voor de stekkers binnenshuis. Op de campings word vrijwel zonder uitzondering de gewone blauwe CEE stekker gebruikt. Ik heb in 2015 op 6 Britse en Schotse Kampings gestaan en kon altijd mijn eigen standaard CEE aansluiting gebruiken. Op de camping heb ik dus nooit een verloopstekker of adapter hoeven te gebruiken tenzij je in het toilethok je scheerapparaat wil gebruiken.

Waarschuwing: Koop geen adapter of verloopstekker op de boot of op het vliegveld. Die zijn echt 2 tot 4x zo duur als bij een gewone winkel. De meeste supermarkten hebben bijvoorbeeld “shaving adapters” voor 1 tot 3 pond. Werkt prima in Hotels etc.

Crusader Engelse verloopstekker

Hierboven: Crusader Engelse verloopstekker (o.a. Vrijbuiter). Deze is voor een aansluiting op een CEE adapter maar je kunt ze ook krijgen voor een aansluiting op een randaardestekker zodat je gewoon je eigen verlengsnoer kunt gebruiken

Dat geld dus vooral als je bij een pub of particulier je campertje neerzet. Dan heb je nog altijd die verloopstekker nodig. Voor de zekerheid heb ik die verloopstekker dus altijd bij me. Dus zoals bovenstaande CEE adapter maar ook de stekkers die ik hieronder laat zien voor binnenshuis.

7 Delige-reisstekkers - Universele adapterset

Hierboven: Universele adapterset. Er zijn meerdere soorten. Zo kun je in noodgevallen ergens stroom aftappen waar toevallig geen CEE stekkers voorhanden zijn. Als u verloopstekkers, verlengsnoeren of andere accessoires koopt op het gebied van elektra koop dan nooit het goedkoopste en let op de keurmerken. Beter een paar eurootjes meer betalen dan kortsluiting en brand tijdens je vakantie.

Elektrische aansluiting op de Engelse en schotse campings

Stekker Schotland tip 1

Sommige aansluitkasten of palen werken met een kliksysteem. Je moet dan je CEE stekker in de stekkerdoos steken en hem een slag naar rechts draaien. Dit gaat vaak best wel even stroef. Hij klikt dan vast en je hebt stroom. Klik je hem niet vast dan heb je ook geen stroom. Deze kasten worden gekenmerkt door een rood knopje naast de stekkerdoos. Wil je hem losmaken dan druk je op het knopje en schiet de stekker los. Nog even doordraaien en je kunt weer op pad.

Verder dus geen enkel ander systeem gezien. Ik had echter wel voor de zekerheid onderstaande verloopstekker CEE-GB bij me. Stel je staat bij een Pub (kan zomaar gebeuren, de schotten en Engelsen zijn heel aardig en makkelijk) of je kunt ergens bij een particulier je stroom halen dan is zo’n ding nooit weg. Hij kost tussen de 9 en de 13 euro en je kunt hem onder ander krijgen bij www.kampeertotaal.nl

The shaving socket – Shaving plug

Stekker schotland tip 2

In veel Britse zaken en op de ferry’s naar Engeland en Schotland kun je voor 3 tot 5 pond een zogenaamde shaving plug of shaving socket krijgen. Dit is een eenvoudige verloopstekker met een zekering die de Engelsen zelf gebruik voor hun scheerapparaten die vaak een Europese stekker hebben.

Op de boot zijn ze echter 2 tot 4 zo duur. Ze zijn wel goedkoper dan de universele verloopstekkers ze werken prima. Ze zijn ook geschikt voor laptops en usb verloopstekkers. Bovendien UK getest en veilig. Maar koop ze niet op de boot of op het vliegveld maar in een winkel op het vaste land, heel veel goedkoper.

shaver plug
De shaving-socket of shaving-plug

Stel je goed op de hoogte van de apparatuur die je gebruikt zoals het aantal Watt en Ampère die ze verbruiken. Gebruik nooit meerdere elektrische apparaten tegelijk tenzij je zeker weet hoeveel ze verbruiken en je de voltage/watt/ampère rekensom beheerst. Met die definitie bereken je het vermogen van je stroomleverantie.

Kortweg gezegd: Ampère x volt = watt. Dus 10 ampère x 220 volt = 2200 watt. De Senseo quadrante is al 1450 watt Zorg dus dat het weet hoeveel watt je apparaten gebruiken. Op campings in Frankrijk krijg je vaak maar 4 of 6 ampère, in Engeland en schotland zijn ze wat scheutiger met de powerllines.

Maar zorg dat je het zeker weet want daarmee vermijd je chagrijnige campingbeheerders die de boel weer moeten aanzetten. En doe niet je slaperige kop wat ik wel een paar keer heb gedaan: broodjes in je oventje en tegelijkertijd een senseootje maken. Knal zei de stop en met hangende pootjes moest ik tot 2 keer toe naar de campingbaas.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.