Slufter – Wandel- en Natuurgebied – Texel

De slufter is een natuurgebied op Texel. Meer informatie over de slufter zelf kunt u hier lezen. Maar voor veel mensen is de slufter primair een wandelgebied. En dat is niet onterecht want je kunt er vrijwel eindeloos wandelen. Het mooie van de slufter is dat hij er elke keer anders uitziet.

Elke keer dat ik een dagje op Texel ben om te wandelen of te fietsen ga ik even de dijk beklimmen bij de slufterweg om daar even te bekijken. En niet zelden even de kuiten in om naar het strand te lopen en van de rust te genieten in dit wonderschone gebied.

Slufter - Wandel- en Natuurgebied - Texel
Slufter – Wandel- en Natuurgebied – Texel

Je ziet meteen een groot aantal paden door het gebied lopen. Neem de verkeerde en je krijgt natte voeten, tenzij je bereid bent je schoenen uit te trekken. wie slim is volgt de eerste keer de gele paaltjes.

Kijk op het kaart hieronder naar de kleine gele stippeltjes vanaf de Slufterweg en merk op dat het pad 2 routes volgt. Eentje bijna door het midden en de tweede meer naar links. Dit linker route is voor als de boel enigszins onder water staat. Wees dan verstandig en volg die route anders moet je na een tijdje helemaal terug lopen.

Een mooie niet al te lange wandeling is midden door de slufter het rolstoelpad volgen en helemaal doorlopen tot aan de doorgang. Dan tot aan de branding gaan en genieten van de schoonheid van het gebied. Heb je alles goed bekeken dan loop je terug rondom het duin en hou je rechts aan langs het hoge duin. Daar loopt een mooi pad dat met een omweggetje langs het dijkje terug gaat naar de trap. Dat is een loopje van een kilometer of 4, misschien 5.

Dan is er de wat langere wandeling waarbij je niet terug gaat om het duin maar doorloopt langs het strand. Ter hoogte van Paal 22 pak je dan de blauwe wandeling en ga vervolgens langs “de slag door de Nederlanden” terug naar de Slufterweg. Dit is een wandeling van plus minus 9 kilometer. Er zijn nog meer paden maar die mag je alleen maar tussen 1-9 en 1-3 betreden.

De gele wandelingen zijn voor minder geoefende wandelaars goed te doen en leiden je door het natuurgebied de slufter en het strand. Het zijn wandelingen die je gemaakt moet hebben voordat je kunt zeggen dat je op Texel bent geweest.

De Slufter

Zie de kaart (foto 10 helemaal onderaan) voor de beschikbare wandelingen. Let er wel op dat de groene wandelingen maar beperkt geopend zijn in verband met de vogels in dit gebied.

Bij de Foto’s
  • 10: De beschikbare wandelingen.
  • 31: Luchtfoto van de Slufter.
  • 36: Wie vanaf de Sluferweg over de trap het duin beklimt wordt bovenaan de trap met een indrukwekkend uitzicht geconfronteerd. Dit is de Slufter, en het uitzicht is elke keer dat je er bent een beetje anders.
  • 33, 37, 39, 114: langs de route.
  • 113: Loop vanaf de trap linksaf tot aan de volgende splitsing. Ga daar naar rechts en je komt op dit pad dat aan de linkerkant van de slufter uitkomt. Dit pad volg je als er veel water in de slufter staat of als je een rondje wilt lopen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *