Skye – Eén van de mooiste Schotse eilanden

Skye – Parel in de Schotse kroon

Ik heb 5 dagen op Skye gekampeerd tijdens de 3 weken dat ik in Schotland ben geweest. En ik zou er zo weer terug gaan. We zijn vanaf Kinlochewe (midden in de Highlands) via de A87 en de brug bij Kyle of Lochalsh naar Skye gereden. Prachtige route trouwens, de reisdag was een feest op zich.

We hadden een camping gezien bij Portree en dat bleek een hele mooie te zijn. Het was de Torvaig Caravan and campsite. Net als de meeste campings sta je ook hier met de caravan of camper op het grind. Mensen met een tent hadden pech hier want ondanks het feit dat er 2 hele grote grasvelden voor tentjes waren was het terrein zo scheef als een hoepel. Een caravan of camper kun je nog recht zetten maar die tenters zijn vast onderin hun tentje wakker geworden.

Skye, kamperen, wandelen en meer.

torvaig campsite

Kamperen op Skye

Het is een mooie camping waar ik in mijn eentje met caravan 18 euro betaalde. De camping biedt een mooi uitzicht over de vallei en is van alle gemakken voorzien. Bovendien is Portree om de hoek.

Portree

Portree zelf is een heel leuk en af en toe schilderachtig plaatsje, vooral in het kleine haventje onderaan het dorp is het heel leuk. Er zijn prima pubs, restaurants, hotels, winkels en andere voorzieningen zoals een bank, een goeie vestiging van de touristboard en nog meer.

Ik heb er vooral erg lekker gegeten. Eerst bij een curryhouse bij de parkeerplaats voor de bussen en later bij een heerlijk visrestaurant bij de haven. Ook zijn er prima pubs. Klein hoogtepunt was het optreden van van The Isle of Skye Pipe Band oftewel doedelzakmuziek. Vroeger was dit een band van 75 man maar de band is nu een stuk kleiner werd verteld.

Toen ik op hun facebookpagina keek bleek dit wel mee te vallen. Op de meeste foto’s is het maar een vrij klein gezelschap. Ik moet wel zeggen dat ik veel jongeren heb gezien in die huidige ploeg muziekanten dus het zet wel goed met de aanwas. Het concert vond plaats midden in Portree op het dorpsplein. Bij dit soort gelegenheden is iedereen aanwezig met glazen of blikjes bier in de hand genietend van het festijn

isle of skye pipeband

Rubha Hunish

Hoogtepunt van mijn verblijf op Portree was de wandeling naar Rubha Hunish, het prachtige schiereiland op de noordpunt van Skye. Deze wandeling heeft als doel het voormalige hutje van de Coastguard, nu onderhouden door de vrijwilligers van volunteers from the Mountain Bothy Association.

Je begint bij een rode telefooncel die volledig verlaten ergens midden in het land staat. Eerst is het een beetje saai en vlak maar al snel zie je de baai aan je linkerhand en klim je de klif op om vervolgens van een waanzinnig mooi uitzicht te genieten. Gelukkig was het ook heel mooi weer waardoor de dag extra mooi werd. En dat is aan de foto’s te zien. Hieronder een tweetal voorbeelden, de rest van de beschrijving en de foto’s vind je hier.

41 Rubah Hunish
23 Rubah Hunish

The Old man of Storr

Ook de overigens vrij korte maar nogal steile wandeling naar Storr was een hele belevenis. Hier bezoek je een rotsformatie die luistert naar de naam The Old Man of Storr. Het pad loopt vrijwel recht omhoog tegen de rots op. Helaas was het een mistige dag en kon ik de grote rotsformatie niet of nauwelijks zien. Maar de foto’s zijn fraai. Een volledig artikel over deze wandeling inclusief foto’s kunt u hier lezen.

Wat ook niet mag ontbreken is een boottochtje over de Sound of Raasay, Loch Portree of enig ander toertochtje over het water op Skye. Je ziet dan al snel dolfijnen, zeehonden, diverse soorten walvissen en natuurlijk de White Tailed Eagle. Niet dat je ze allemaal zult zien. Ik heb de White Tailed Eagle gezien en zeehonden.

skye

Wild zien op Skye

Scherp is de foto niet, maar ik heb hem wel gezien, de White tailed Eagle. Maar ik was zo onder de indruk dat ik vergat te fotograferen. Gelukkig was maatje Ron er wel bij met zijnSpiegelreflescam. Ondanks het minimale licht heeft hij toch een paar herkenbare foto’s gemaakt.

Eerder tijdens de overtocht naar Newcastle had ik al dolfijnen gezien en ook op de pont van Lochaline naar Fishnish over de Sound of Mull heb ik dolfijnen gezien. Verder heb ik herten gezien en geloof het of niet, een eekhoorn.

Verder heb ik weinig mazzel gehad met wild maar dat kwam vooral omdat ik met luidruchtige mensen zonder al te veel geduld naar Schotland ben geweest. Volgende keer ga ik vroeg opstaan en ergens een paar uur zitten wachten op een otter of een walvis.

Fietsen

Fietsen is niet aan te raden op dit eiland tenzij je een echte heuveltjes-fietser bent. Net als zo vaak in landen waar geen bergen zijn maar hoge heuvels gaan de wegen er recht naar boven. 20 km fietsen is dus flink klimmen met hele korte felle afdalingen. Ik hoef niet, ik ben pas weer gaan fietsen toen ik in de Scottisch Borders was, Peebles om precies te zijn.

Op Skye kun je echter wel een paar bijzonder fraaie routes rijden. Ik ben een keer helemaal rond gereden over de A855 en de A87, rondje Portree-Portree. Prachtige rit met vele vergezichten. En vergeet ook niet een lekker biertje te gaan drinken in Uig. In de haven waar de veerdiensten naar de buiten Hebriden vertrekken,

The isle of Harris (Tarbert) en the Isle of North-Uist (Lochmaddy) kun je heerlijk vertoeven in een authentieke schotse dorpspub. Geen monument maar wel een echte pub. Als je doorrijd langs de A87 richting Portree word je bovendien nog op een paar fraaie vergezichten getrakteerd. En zo kun je ook nog het rondje maken vanaf Portree en dan de A850 pakken bij Carbost en Skeaboast richting Castle Dunvegan.

Dit is een prachtig rondje en onderweg kun je nog even bij het kasteel langsgaan. Toen ik er was waren er veel delen gesloten vanwege opknapwerkzaamheden maar het is best mooi. Niet verschrikkelijk mooi, maar best mooi.

skye dunvegan
Foto van een locatie langs de A87 vanaf Uig richting Portree

Adembenemend

Ik zou graag nog een keer naar skye gaan en dan de Monroe’s in het zuiden bezoeken. Ook het schiereiland Sleat zou ik graag nog eens exploreren. Toen we hier doorheen reden op weg naar de ferry van Armadele naar Mallaig had ik af en toe het idee in Noord Amerika te zijn.

Er zijn maar weinig wegen en ik denk zo maar dat je hier veel ongerepte wildernis en dus wilde dieren kun vinden. Maar helaas ben ik er alleen doorheen gereden. Het was een prachtige week daar in Skye en ik kan iedereen aanraden er een keertje heen te gaan. Prachtig om te wandelen, wildexcursies te maken en daarna lekker de pub in of ergens een stevige hap eten. Het kan allemaal op skye.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *