Sint Lidwina – Schaatsheilige

Liduina van Schiedam, vaker Sint Liduina, sint lidwina of Liedewij genoemd, (Schiedam, 18 maart 1380 – aldaar, 14 april 1433) is een katholieke heilige, patrones van de chronisch zieken en de bekendste Nederlandse heilige. Ze is Geboren 18 maart 1380 te Schiedam Gestorven 14 april 1433 te Schiedam.

Sint Lidwina van Schiedam is niet primair de beschermheilige van schaatsers maar van de langdurig zieken. Dit heeft te maken met haar langdurige leiden na een val bij het schaatsen waarbij ze een rib en/of haar heup brak. In ieder liep ze ook nog koudvuur op.

Sint Lidwina, heilige der schaatsenrijders

sint lidwina
Gravure van de val tijdens het schaatsen.

Hierdoor raakte ze voor het leven verlamd en bedlegerig. Door haar geestelijk leidsman, Jan Pot, werd ze gemotiveerd om haar leven aan jezus te weiden maar aanvankelijk ging dat allemaal niet zo. Tot ze op een goede dag het licht zag en haar leiden in een ander licht ging bezien.

De wijze waarop ze met haar leiden omging maakt grote indruk op andere chronisch zieken die veel steun en kracht ontleenden aan haar houding. Ze was een voorbeeld van heldhaftig leiden en de liefde van god tot de mensen. Pas na achtendertig jaar lijden, kwam er een eind aan haar leven.

Haar relieken bevinden zich thans in de Basiliek van de H. Liduina en Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in Schiedam.  Sinds haar overlijden is haar graf een oord van pelgrimage. Op 18 juni 1990 werd de Liduinakerk tot basiliek verheven door paus Johannes Paulus II

Haar rol als beschermheilige van de schaatsers.

Hierover is feitelijk niks terug te vinden. Ik persoonlijk vind de combinatie chronisch zieken en schaatsers tamelijk vaag. De enige link met schaatsen is dat ze gewond geraakt is bij het schaatsen. De rest van het verhaal gaat over het dragen van langdurig leiden en rotsvast geloof. Op de website heiligen.net is er bijvoorbeeld niks terug te vinden over schaatsers en Sint Lidwina.

Een paar jaar geleden echter kreeg de Nederlandse ambassade het verzoek uit Toronto om een grote foto te sturen van het beeld van Sint Lidwina. Via de Schiedamse Pastoor Vismans kon aan dat verzoek worden voldaan. Op de reliekschrijn in Schiedam staat immers een grote afbeelding van de val van Lidwina.

In Toronto werd een nieuwe schaatshal gebouwd die genoemd is naar Sint Liduina. Daar was de foto voor. De Canadezen kennen deze beschermheilige dus en weten haar bovendien te waarderen.
Pastoor Vismans, monseigneur en drager van de titel ‘Erekapelaan van Zijne Heiligheid de Paus’ gelooft rotsvast in zijn “IJsheilige’ en draagt dit ook uit.

Al 30 jaar is hij pastoor van de parochie Sint Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. De neogotische kerk, waar Liduina’s relieken worden bewaard is door een vorige paus tot basiliek verheven. Dat moeten we dus best wel serieus nemen.

Vanaf deze plek wil ik dan ook graag en lans breken voor onze IJsheilige Sint Lidwina en haar in onze harten sluiten. Wie weet helpt het als we weer eens keihard tegen het ijs klappen en met botbreuken, vleeswonden en gekneusde ribben het ijs verlaten.

Verering Rooms-katholieke Kerk

  • Heiligverklaring 14 maart 1890 door Paus Leo XIII.
  • Schrijn Basiliek van de H. Liduina en Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in Schiedam
  • Naamdag 14 juni.
  • Op afbeeldingen heeft ze een rozenkrans om het hoofd, rozentak in de ene en een crucifix in de andere hand.
  • Beschermheilige voor langdurig zieken, schaatsers, Schiedam.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *