Dit shaksuka koolhydraatarm recept werd door Nadia als ontbijtgerecht gepresenteerd. Ik heb er meerdere varianten van gezien op het web, onder andere ook van de Hairy Bikers. Die maken er meteen een bak van zo groot als de oven zelf. Nadia pakt het wat kleinschaliger aan.
Dit gerecht is prima te combineren met vlees zoals worstjes, spek, kip en zelfs vis. Mijn voorkeur gaat uit naar Merguezworstjes. Dat is een worstje uit de Noord-Afrikaanse keuken en wordt bereid van lams- of rundvlees en is gekruid met harissa. Daarnaast is er vaak komijn, paprika, knoflook, olijfolie en peper door verwerkt
Shaksuka koolhydraatarm recept wereldgerecht
Shaksuka koolhydraatarm recept word overal in de wereld gegeten maar het is onduidelijk waar het nou precies vandaan komt. De oorsprong lijkt te liggen in het midden Oosten. Het is een bekend gerecht in Tunesie, Libanon, Turkije, Marroko en Egypte. Maar ook in Mexico is het bekend als Huevos Rancheros. Ik heb dit recept van Nadia Hussain van de BBC (winnaar van de Bake Of en tegenwoordig Auteurf) en die komt dan weer uit Bangladesh.
Het is een uitermate populair gerecht dat op alle momenten van de dag gegeten kan worden. Hoewel het overal net een beetje anders word gemaakt zijn de hoofdingrediënten een saus van tomaten en tomatenpuree, uien, chilipepers en heel vaak komijn, en dan vooral het zaad. In die saus pocheer je vervolgens eieren.
Shaksuka koolhydraatarm recept is makkelijk en snel te maken, je hebt er maar 1 pan voor nodig en je kunt er lekker creatief mee zijn. Het is een volwaardige maaltijd met groente en eiwitten. Als je er brood, pasta, rijst of aardappelen bij eet is het een compleet diner.
Shaksuka koolhydraatarm recept
Ingrediënten
- 3 tl olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 lenteuitjes, dun gesneden
- ½ tl zout
- 1 el tomatenpuree
- 4 tomaten in groffe stukken
- 2 tl komijnzaadjes of poeder
- 1 tl gerookt paprika poeder.
- 200g spinazie
- 4 eieren
- 1 tl chilischilfers als je durft
- Griekse yoghurt
- Geroosterd brood
Bereidingswijze
- Neem een braadpan met deksel en zet hem op het vuur.
- Doe er olie in bak de knoflook.
- Temper de vlam en zweet de lente-uitjes aan.
- Doe het zout, de tomatenpuree en de tomaten er bij en bak tot de tomaten gaar zijn.
- Doe er een scheutje water bij als de boel aan de pan vastbakt.
- Doe de komijn en de gerookte paprika erbij en kook voor een paar minuten.
- Doe de spinazie er geleidelijk bij en laat de spinazie meestoven (deksel er op) tot het klaar is.
- Haal de deksel er weer af en laat het vocht een beetje indampen.
- Maak 4 kuiltjes in de saus.
- Breek in elk kuiltje en ei, doe de deksel er op en laat het ei gaar worden.
- In principe moet het ei gestold eiwit hebben en een lopende dooier.
- De vuistregel is 4 minuten.
- Doe wat je lekker vind, ik doe het wat langer.
Serveer met geroosterd brood (ze zeggen Sourdough, dat is wat wij noemen zuurdesem. Ik neem gewoon toast) en doe er wat dikke griekse yoghurt bij.
Van Shaksuka koolhydraatarm receptJe kun je ook een “full Engelisch Breakfast” maken door er worstjes, spek, en witte bonen bij te doen. Vergeet de rennies niet en ga regelmatig naar je huisarts voor controle.
Dit recept is bij uitstek geschikt om mee te experimenteren. Dat zie je aan de foto hieronder. Dan is het een ovenschotel en zie je groffe stukken tomaat, ui, paprika, champignons en andere ingrediënten zitten. Je kunt er natuurlijk een veelheid aan soorten vlees en groente doorheen mengen. Ik heb een voorkeur voor spek, champignons en verse paprika.
Je kunt dit gerecht eten als ontbijt, lunch en diner.
Geef een reactie