Schaatstocht polder de Mijzen

De laatste keer dat ik de schaatstocht polder de Mijzen geschaatst heb was in maart 2018. Prachtig ijs en je kon helemaal  rond schaatsen. Ik ben toen opgestapt in Schermerhorn en met wat kluunwerk (er waren veel windgaten, vooral langs de Walingsedijk) kon je helemaal rond. Ik kwam net uit de nachtdienst en mede vanwege de wind ben ik alleen maar even heen en weer geweest tussen Ursem en Schermerhorn. De lus via Avenhorn heb ik links laten liggen.

Schaatsen door de Mijzen polder

De polder de Mijzen (ook wel Mijzenpolder) ligt in de driehoek Avenhorn – Ursem – Schermerhorn en grenst aan de Beemster, de Schermer, de Eilandspolder en de Ursemer polder. De Mijzenpolder is een zogenaamd Aardkundig monument alsmede natuurgebied.

Schaats toertocht polder de Mijzen

Avenhorn – Ursem – Schermerhorn

Maar eerder in 2012 had ik de schaatstocht polder de Mijzen ook al helemaal rond via de ijsclub Avenhorn door naar Ursem. Het is een prachtige ronde. Maar ook in de polder zelf kun je heel mooi schaatsen. Je moet dan wel af en toe even klunen om van de ene vaart naar de andere te komen maar het is de moeite waard. In de zomer kun je er prachtig met de kano rond. Wandelpaden zijn er echter nauwelijks.

De Mijzenpolder ligt in de driehoek Avenhorn – Ursem – Schermerhorn en grenst aan de Beemster, de Schermer, de Eilandspolder en de Ursemer polder. De Mijzenpolder is een zogenaamd Aardkundig monument alsmede natuurgebied.

Polder de Mijzen ligt midden in het Land van Leeghwater naast de Eilandspolder. Vroeger was dit een veeneiland gelegen tussen grote meren met de naam Schermereiland. Andere kleine eilanden waren Markenbinnen, Oterleek, de Mijzen en de Matten. Deze zogenaamde natte landbouwgronden zijn nog steeds in gebruik als weide- en hooiland en vormen een uniek landschap voor water- en weidevogels. De Eilandspolder en polder De Mijzen zijn nu beschermde natuurgebieden.

Ooit bestond dit gebied uit moerassig veengebied. Het veen is echter in de Middeleeuwen plaatselijk weggegraven en door erosie zijn de natuurlijke watergangen vergroot tot enorme meren. Deze meren zijn in de 17e eeuw drooggelegd. De grootste droogmakerijen zijn de Schermer, die in 1635 is drooggelegd, en de Beemster. In het midden ligt Schermerhorn met in het noorden de Polder Mijzen  en in het zuiden de Eilandspolder. De polder Mijzen is een ontgonnen veenvlakte. Het is een agrarisch gebied met hoge waterstanden en brede sloten.

Vaak noemen ze de Eilandspolder en de Mijzenpolder “oud land”. Dit omdat de veengronden niet helemaal zijn afgegraven. Deze twee polders liggen dan ook zichtbaar hoger dan de omliggende Beemster en Schermer. Dit is vooral goed te zien als je over de omringende dijk rijd. Vooral tussen Ursem en Schermerhorn is duidelijk te zien dat de Mijenpolder hoger ligt dan de Schermer. Dit is nog veel duidelijker tussen Schermerhorn en Oostschermer met links de Eilandspolder.

Ik ben een grote fan van dit gebied. Ik heb er gefietst, geschaatst, gewandeld en bovendien heel wat uurtjes met een hengeltje langs het water gezeten. Ik moet er alleen nog een keertje met een kano doorheen gaan. Als ik een bucketlist had zou die activiteit er op staan.

FotoShow

Openbaar   14 items in schaatstocht-mijzen-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg


Software Versie: 26-06-2023

De kaart van de schaatstocht kun je ook hier bekijken of downloaden (OpenTopo.nl)

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *