Schaatsen op 400 meter banen

Alles over schaatsen, ijsbanen, de geschiedenis van het kunstijs en wetenschappelijke analyses van zaken zoals Koek & Zopie en Melkijs. Schaatsen zit de Nederlander in het bloed. Omdat de winters niet altijd even geschikt zijn om de ijzers onder te binden bouwen we overdekte ijsbanen zodat we toch lekker kunnen schaatsen.

Mijn eigen thuisbaan is ijsbaan De Westfries in Hoorn

Een gezellige baan waar echt geschaatst word. Mijn thuisbaan is de Jaap Edenbaan, één van de oudste kunstijsbanen in Nederland. Maar ook een baan waar je last hebt van wind en weer. Maar het is goed dat ze er nog zijn, die buitenbanen. Maar als titelfoto toch een plaatje van de baan in Hoorn:

schaatsen in hoorn
Hoorn, IJshal de Westfries.

Half overdekt wil zeggen dat het middenterrein open is.
Op deze banen is het weer meer van invloed dan op banen
waar alleen een stukje boven de bocht open is zoals in Hoorn.

Hoorn en bijvoorbeeld Breda hebben een open stuk boven de bochten.
Ook zijn sommige banen gedeeltelijk open bij het dak. Die noem ik dan “semi-overdekt”.

Op deze pagina heb ik een overzicht gemaakt van alle beschikbare lange, korte en tijdelijke baantjes en banen in Nederland.

Schaatsen divers

Natuurijs

Externe links

Schaatsen volgens Wikipedia

Schaatsen is het zich voortbewegen op dunne, rechte ijzers over ijs. Schaatsen kan zowel op natuur- als op kunstijs beoefend worden.

Leuk stukje ijsbaanhistorie

Uit vondsten blijkt dat de mens in de prehistorie al probeerde om ijsvlakten sneller over te steken. Hiervoor gebruikte men schaatsen gemaakt van dierlijke botten. Deze werden geslepen totdat het oppervlak glad genoeg was. Schaatsen was toen nog vooral een kwestie van glijden. De allereerste schaatsen worden daarom glissers genoemd; glis, is een rib of een middenvoetsbeen van een rund, paard of hert.

glis
Bony-skate” by No machine (Wikipedia)

De glissers werden voorzien van gaten en met pezen of palingvellen aan de voet bevestigd. Archeologen hebben op de bodem van een Zwitsers meer resten van dergelijke schaatsen gevonden, welke gedateerd zijn op ongeveer 3000 jaar v.Chr. Daarnaast werden er gelijksoortige vondsten gedaan in onder meer Rusland, Scandinavië, Groot-Brittannië, Nederland, en Duitsland.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door