Rubha Hunish – De wandeling

De wandeling langs Rubha Hunish is één van de mooiste die ik in Schotland heb gemaakt. Rubha staat voor klif, punt of schiereiland. Er zijn er meer in Schotland, vooral op de hebriden. Rubha Hunish zelf ligt helemaal bovenaan Skye, het uiterste topje, ver van de bewoonde wereld. Maar er staat natuurlijk wel een telefooncel.

Er zijn twee artikelen over Rubha Hunish. Dit artikel over de route en de wandeling en een fotografische impressie.

Rubha Hunish

Hieronder en foto van het schiereiland Rubha Hunish
Klik op de foto voor een grotere versie

Rubha Hunish - De wandeling
Rubha Hunish – De wandeling

Onderaan bij de foto’s: 2 kaartjes

  • Kaartje 1 (foto 32) geeft de locatie aan van de wandeling en de omgeving op het schiereiland Trotternish op Skye.
  • Kaartje 2 (foto 33) is de route van de wandeling.

Zeer korte routebeschrijving

Het kan niet echt misgaan tenzij je het parkeerplaatsje mist.

Neem de A855. Vanuit Uig vind je voor het plaatsje Kilmaluag een telefooncel aan je linkerhand met een parkeerplaatsje. Vanuit de richting Staffin vlak na Kilmaluag rechts van de weg. Hier begint de route.

De telefooncel waar het verhaal begint. De start van het pad staat aangegeven met een bordje bovenaan het parkeerplaatsje. Je begint de wandeling dwars door de weilanden over een bij tijd en wijle tamelijk modderig pad.

Dit pad slingert over de “hoogvlakte” en uiteindelijk kom je bij een zo’n typisch Engels vee-hek of kissing-gate. Mensen kunnen er wel door maar het vee niet. Ga door het hek en volg het nu enigszins vage pad omhoog naar de Meall Tuath. Daar vind je een hutje dat vroeger van de kustwacht is geweest en vanwaar je het schiereiland in zijn volle glorie kunt aanschouwen alsmede de kliffen.

Volg na het hutje het pad naar terug links langs de klif. Daar vind je wederom een paar hekken bij een omheind landje. Dit pad verdwijnt in een holte tussen twee hoger gelegen delen van de klif. Het is nu aan u zelf of u de klif wilt afdalen. Ik heb het zelf niet gedaan omdat er iemand bij was die het niet aan kon vanwege de conditie. Ik heb het trouwens niemand zien doen die dag.

Je kon het pad achter de twee vee-hekken zien lopen. Bij de rand van de klif heb je nog een vee-hek naast een grote kei. Ongeveer daar begint de steile afdaling naar de Hunish Headland. Het ziet er volgens de beschrijving nogal angstaanjagend uit en dat kan ik beamen. Volgens de beschrijving op walkhighlands.co.uk ziet het er erger uit dan het is.

Ben je eenmaal beneden dan is er een goed te belopen pad . Vind je het allemaal te veel doe het dan niet ga door vanaf de (**) sterretjes hieronder.

Je komt nu bij een vlak pad langs de kliffen en het uitzicht is spectaculair volgens de beschrijving. Volg verder gewoon de route op het kaartje. Je kunt hier trouwens ook dolfijnen en ander wild zien als mazzel hebt. Het is een geliefde plek voor vogelaars en wildwatchers.

Uiteindelijk kun je een rondje over het schiereiland maken en terug omhoog gaan via dezelfde weg als die je hebt genomen.

(**)Terug aan de top van de klif bij de grote kei, het omheinde veldje en de 2 of drie hekken volg je de klif in de richting van het westen. Je draait nu om de punt heen en ziet in de verte de ruïne van Dunthulm Castle, de baai en de fraaie witte huisjes met het zwarte basalt van de kust op de voorgrond.

Er volgt een mooie wandeling langs de kust terug. Na een tijdje loop je tegen een stenen muurtje aan. Volg dit muurtje tot je bij een boerderij komt. Je houdt het meertje aan je linkerhand en loopt naar het einde van het muurtje. Hier is het allemaal een beetje vaag.

Wij zijn uiteindelijk maar over het muurtje geklommen en over het erf van de boerderij annex vakantiehuisjes. Daarna kom je bij de weg, loop je links af en volg de weg nog een paar honderd meter tot je weer bij het parkeerplaatsje bent.

 Zie de foto’s: 16 t/m 35.

Bij de Foto’s
  • 19: De uitkijkpost bovenop de klif. Hier kun je even bijkomen en genieten van het uitzicht.
  • 32: Kaartje 1 geeft de locatie aan van de wandeling en de omgeving op het schiereiland Trotternish op Skye.
  • 33: Kaartje 2 is de route van de wandeling.
  • 34: De telefooncel vanwaar de wandeling start.

FotoShow

Openbaar   35 items in verzameling-03
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg
0023.jpg
0024.jpg
0025.jpg
0026.jpg
0027.jpg
0028.jpg
0029.jpg
0030.jpg
0031.jpg
0032.jpg
0033.jpg
0034.jpg
0035.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *