De route Mont Ventoux kun je op 3 manieren benaderen. Vanuit Bedouin (de oorspronkelijke) vanuit Maulaucene (minstens even legendarisch) en vanuit Sault (voor de watjes). De Mont Ventoux is een berg in het departement Vaucluse in het zuiden van Frankrijk, gelegen op zo’n twintig kilometer ten noordoosten van Carpentras in het Massif des Cedres.
Hij wordt ook wel de Reus van de Provence genoemd. De naam ‘Mont Ventoux’ is afgeleid van het Franse woord “vent” dat wind betekent. Er zijn op de top van de berg windsnelheden tot 300 km/uur geregistreerd. Hij word echter ook wel de “poort naar de Hel” genoemd en dat klinkt al weer heel wat minder uitnodigend.


Hieronder kun je zien hoe je de route Mont Ventoux via 3 verschillende richtingen kunt benaderen. Ik heb de namen gelinkt naar Klimtijd.nl zodat je de klimprofielen kunt bekijken. Maar hier heb je ze even alle drie op een rijtje. Ga je via Sault dan moet je dat alleen maar tegen mensen vertellen die niet weten wat een racefiets is.
Nou is een beklimming met een klimgemiddelde van 5% met een maximum van 9% over een afstand van bijna 24 kilometer natuurlijk nooit gemakkelijk (bijna net zo moeilijk als de Col de la Croix de Fer) maar wel minder erg dan de beide anderen. De boel even op een rijtje
NB: dit artikel is geschreven voordat ik Mont Ventoux beklom met de fiets in september 2017. Het artikel daarover kunt u hier lezen. Het is de route via Bedouin.
Route Mont Ventoux op 3 manieren
- Startplaats Bedouin: gemiddeld 7.5% / max 12% / 21 km / 1576 meter klimmen.
- Startplaats Malaucene: gemiddeld 7.6% / max 12.4% / 20.6 km / 1562 meter klimmen.
- Startplaats Sault: gemiddeld 4.9% / max 9.2% / 23.8 km / 1176 klimmen.
De route Mont Ventoux via Malaucene ziet er het moeilijkste uit van de 3 beschikbare manieren. Maar hij doet natuurlijk maar heel erg weinig onder voor de beklimming vanuit Bedouin. Vanuit Sault is het echt een totaal andere beklimming die langer is maar ruim 400 minder klimmeters heeft.
Lees je de verslagen over de Ventoux dan zakt de moed je in de schoenen. Het moet een monster van een berg zijn. Ik heb hem voor het einde van dit jaar op het programma staan. We gaan dan eerst naar de Alpen vandaar uit naar de Provence. Want dat is de plek waar je de Ventoux vind.
Meer over de Ventoux (samenvatting van Wikipedia)
De top van de Mont Ventoux ligt op 1912 meter hoogte. Het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1614 m. Op de top van de berg bevindt zich een weerstation met een grote zendmast. De berg is vooral bekend vanwege de moeilijkheidsgraad en het kale ‘maanlandschap’. Het is niet de enige top in dit gebied maar het zijn er niet veel. Je hebt naast Mont Ventoux ook nog La Montagne de Lure en daarna worden het al snel heuvels met een maximum piek van 1000 meter maar veelal lager.
Microklimaat
Het grote hoogteverschil tussen de top van de Mont Ventoux en het omliggende gebied én de overwegend west-oostverlopende richting van het Ventouxmassief veroorzaakt een grote verscheidenheid in de klimatologische omstandigheden.
De zuidwestzijde van het massief (grenzend aan de vlakte van Bédoin) kent tot ongeveer 1000 meter hoogte een uitgesproken mediterraan klimaat. De oostzijde is meer blootgesteld aan storingen en heeft daarom een kouder en vochtiger klimaat. Het massief zelf is verantwoordelijk voor een krachtige opwaartse beweging van de luchtmassa, waardoor de neerslaghoeveelheden aanzienlijk zijn. Gemiddeld zijn er per jaar 90 regendagen.
Bij Chalet-Reynard, een uitspanning op 1417m hoogte waar de wegen van Bedoin en Sault naar de top samenkomen, is de gemiddelde jaarlijkse neerslag 1130 mm, op de top is dat 1220 mm. De neerslag is onregelmatig over het jaar gespreid met een hogere intensiteit in de herfst en het einde van de lente. Heftige wolkbreuken van 100 mm in één uur zijn geen uitzondering. In de zomer schommelen de temperaturen in de zones hoger dan 1000 meter tussen 10º en 18°C. Gemiddeld 100 dagen per jaar is de top van de berg gehuld in mist of laaghangende bewolking. In de winter is de top bedekt met sneeuw (gemiddeld 50 dagen per jaar) en de temperatuur kan dalen tot -27°C.
Wind is onverbrekelijk verbonden met de Mont Ventoux. Met name de mistral (relatief koud en droog) kan zorgen voor plotselinge temperatuurdalingen. In het landschap rondom de Mont Ventoux is goed te zien hoe groot de invloed van deze krachtige noordenwind is. Hagen van populieren en cipressen dwars op de overheersende windrichting en zo klein mogelijke openingen in de noordwanden van agrarische gebouwen.