Route Grand Ballon d’Alsace – Vogezen

De route Grand Ballon d’Alsace kunt u op heel veel verschillende manieren rijden. Als je op de kaart kijkt lijkt het wel alsof elke weg in dit gebied naar de Grand Ballon leidt afgezien van de wegen die evenwijdig door het dal lopen. De eerste hindernis die u bij de route Grand Ballon d’Alsace moet nemen is dus het kiezen van de juiste weg.

Na enig gezoek en heen en weer gekar ben ik uiteindelijk in Lautenbach terecht gekomen, een bijna sprookjesachtig dorpje aan de voet van de route naar wintersportgebied Le Markstein. Lautenbach ligt in het verlengde van de route vanuit Buhl. Je vermijd een stukje vals plat dat bijzonder saai is. Ik ben zeker over deze route te spreken. Het was lekker rustig, je fietst door een mooi bos en ook het laatste stuk vanaf Le Markstein is bijzonder mooi.

Prachtig uitzicht vanaf de Grand Ballon. Slechts een klein stukje lopen trouwens.

Route Grand Ballon d’Alsace

Er worden op op Klimtijd.nl de volgende routes besproken:

  • Buhl: 24.7 km – gem 4% – max 10% – 980 mtr hoogteverschil (Lautenbach, D430).
  • Moosch:  12.3 km – gem 7.7% – Max 10% – 942 mtr hoogteverschil (D1388, bij Geishouse rechts aanhouden, zeer slechte weg, afdaling gevaarlijk).
  • Willer Sur Thur: 15.5 km – gem 6.2% – max 8.7% – 966 mtr  hoogteverschil (= feitelijk Le pre aux loups, D1386).
  • Soulz: 18 km – gem 6%  – max 8.7% – 1056 mtr hoogteverschil (D5.1, Reu de Montee de Malgre nous, daarna rechts D431).
  • Kruth: 23.3 km – gem 3.6% – max 8.3% – 835 mtr hoogteverschil (D138, D27, bij Markstein rechtsaf D431).
  • Cernay: 20.8 km – gem 5% – max 9.6% – 1033 mtr hoogteverschil (Vanaf D35/D483 naar de D5, D431 bij Uffholtz).

De mooiste route Grand Ballon Vosges

Zoals je kunt zien is de D431 goed vertegenwoordigd. Ik vind die weg bijzonder mooi trouwens. Ik heb hem op de terugweg gereden en je hebt er zeer mooie uitzichten. Ik adviseer dan ook deze route, mede vanwege de kwaliteit van het wegdek. De D430 en de D431 zijn van de beste kwaliteit, de rest is matig tot zeer slecht. De weg vanaf Moosch zou ik niet willen fietsen, dit is een vrijwel onverharde weg, wel leuk als je een mountainbike hebt.

Met een racefiets is deze route af te raden (september 2016). Ook de weg vanaf Kruth is goed te doen. Het moge ook duidelijk zijn dat je hier een paar mooie rondjes kunt rijden. Overigens vind het gebied in het dal niet bijzonder mooi. De heuvels zijn echter bijzonder fraai.

Kortom, mijn aanrader is de route vanaf Cernay. Een prachtige lange beklimming inclusief een tussentijdse afdaling. Verkijk je vooral niet op het lage gemiddelde van 5%. Dat komt omdat namelijk door die afdaling. Dit is een tocht van 21 kilometer met meer dan 1000 meter hoogteverschil. Buhl is langer maar minder mooi en het begin slaat nergens op. Vanaf Cernay is het meteen mooi en je pakt bovendien de beklimming die als zwaarste word gekenmerkt.

Moosch en Willer Sur Thur / Le Pre aux Loups

Ik heb gemengde gevoelens over de kort varianten via Moosch en Willer sur Thur / Le pre aux loups. Ik heb daar met de auto gereden en was blij dat ik geen lekke band gekregen heb. Vooral de route vanaf Moosch is zonder meer dramatisch. Heb je een mountain bike of dikke banden ga dan gerust je gang maar zonder dat soort hulpmiddelen zou ik me daar niet laten zien.

Route Grand Ballon á Pied

Wil je een echte outdoor experience en tevens op alle manieren je spieren aan het werk zetten maak dan van de gelegenheid gebruik om even een rondje rondom en over de top van de Grand Ballon te lopen. Deze route Grand ballon d’Alsace te voet is maar een kort stukje lopen maar je hebt dan wel een prachtig uitzicht over de omgeving. 

Je ziet niet alleen de heuveltoppen van de Vogezen maar ook het vlakke gedeelte richting Mulhouse en bij helder weer kun je de uitlopers van de Alpen zien langs de grens van Zwitserland. Je kunt op de top het balkon van de radarpost betreden en kijkt dan in alle windrichtingen over de Vogezen.

En tot slot de fotografische impressie:

  • Foto 4: Fraaie haarspeld op de D430 vanuit Buhl/Lautenbach.
  • Foto 22 : Uitzicht op het monument van de Diables Bleus (strijders uit de 1e wereldoorlog) vanaf de radarpost.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.