Route Ballon d’Alsace met de fiets

De route Ballon d’Alsace kun je op 3 manieren doen. De route Ballon d’Alsace die ik heb gekozen is die via St. Maurice Sur Moselle, simpelweg omdat ik daar op de kamping stond. Het is een mooie fietsroute die je naar de top van de route Ballon d’Alsace voert.

Hier kun je een prima kopje koffie drinken bij de uitstekende horeca aldaar. Bovendien kun je stoute schoenen aantrekken en via een pad van minder dan 1 kilometer de top van de Ballon d’Alsace beklimmen. Dan heb je een uitzicht over de omgeving wat zonder meer de moeite waard is.

Uitzicht over de omgeving vanaf de Ballon d’Alsace

Route Ballon d’Alsace

Je kunt vanaf 3 plekken de route Ballon d’Alsace fietsen:

Qua schoonheid doen deze routes niks voor elkaar onder. Het gehele gebied is bijzonder mooi en vriendelijk. De huizen in de kleine dorpjes zijn overgroeid met bloemen en het doet feitelijk niet Frans aan. Het is meer een mengelmoesje van Duits/Zwitsers in een Frans papiertje. Ik vond deze omgeving een openbaring en heb met bijzonder veel plezier de route Ballon d’Alsace gefietst.

Ik sta zelf op de camping in St. Maurice Sur Moselle. Deze camping ligt aan de voet van de beklimming en als je van de berg komt kun je zo het zwembad in. Het is bovendien een bijzonder leuke camping met een hele aardige en vriendelijke eigenaar (in ieder geval in het naseizoen) die bovendien Nederlands verstaat.

Beschrijving van de beklimming

De beklimmingen zelf zijn kort en redelijk stijl of wat langer en dan met een wat vriendelijker gemiddelde. De langste vanuit is een fraaie fietstocht waarbij je over 15 kilometer langzaam maar gestaag door het heuvelland naar boven fietst. De route vanaf St Maurice is beduidend steiler maar ook veel korter. Vanuit St. Maurice Sur Moselle en Giromagny zitten er zelfs bijzonder mooie haarspeldbochten in het parcours.

Bovengekomen is er leuke horeca en kun je via een korte wandeling van minder dan een kilometer naar boven lopen. Bij de foto met paard is niet de top. Die vind je iets verderop bij een hemelsblauw Mariabeeld. Hou er rekening mee dat er een bijzonder mooi paadje langs de rand van de vallei loopt. Vermijd dus het gebaande pad tussen de weilanden en loop vanaf het paard of het Mariabeeld iets naar beneden om langs de vallei te wandelen met prachtige vergezichten als beloning.

Kortom, een dagje fietsen en wandelen waar elke liefhebber van outdoor activiteiten zijn vingers bij aflikt.

Hieronder nog de gebruikelijke fotografische impressie.

 • Foto 13: Te beginnen met de belangrijkste foto. Maar dit bordje staat dus niet op het hoogste punt … (?)
 • Foto 1: Het begin van de klim in Saint-Maurice sur Moselle.
 • Foto 2: Geopend, gelukkig maar.
 • Foto 3: Uitzicht op Saint Maurice sur moselle en de vallei.
 • Foto 4: De gestage klim naar boven.
 • Foto 5: Mooie uitzichten over de vallei.
 • Foto 6, 7, 8: Het eerste deel gaat veel door het bos.
 • Foto 9: Ook hier weer een paar fraaie haarspeldbochten.
 • Foto 10: Vanaf 1000 meter een voorproefje van het uitzicht.
 • Foto 12 en 14: De top van de passage met gezellige horeca.
 • Foto 16: De top van de berg.
 • Foto 17: Jeanne d’Arc op de top.
 • Foto 18: Prachtige weidse uitzichten.
 • Foto 19, 20, 21: En natuurlijk koeien, ook in Frankrijk.
 • Foto 23: Het hoogste punt, 1247 meter, 100 meter hoger dan de col per fiest. De sommet is per voet bereikt in fietskleding op deze heerlijke zonnige dat in de Vogezen.
 • Foto 25 en 26: Notre Dame du Ballon (staat op de sokkel … ).

FotoShow

Openbaar   26 items in grand-ballon-dalsace-02
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg
0023.jpg
0024.jpg
0025.jpg
0026.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door