Rotspennen zijn een belangrijk onderdeel van de kampeeruitrusting. Wie wel eens in het buitenland op vakantie is geweest met een tent weet dat de bodem niet overal bestaat uit zand, aarde of gras. Hoewel er vaak wel een bovenlaag is van gras zit er even zo vaak een rotsachtige bodem onder. En dan heb je die rotspennen hard nodig.
Voor rotspennen geldt: goedkoop is duurkoop. Goedkopere, lichtere rotspennen sla je krom of gaan de rotsachtige bodem niet in. Bespaar hier dus niet op. Hou rekening met een euro per stuk en wees blij als je ze in een aanbieding wat goedkoper kunt krijgen. Ik adviseer de Tarzan, de T profiel haring of de Oblink aluminium rotspen.
Tip om gewicht te besparen indien nodig: Neem 1 goede rotspen mee (tarzan of T haring) en maak daar een gaatje mee waar je een gewone haring in slaat.
Om rotspennen of in de grond te slaan heb je een goede hamer nodig. Ik heb ooit in Engeland geprobeerd rotspennen oude stijl (met punt) de grond in te slaan met zo’n lichte plastic hamer. Die zag er uit als een maanlandschap en die pennen zaten nog geen millimeter in de grond. Een flinke klauwhamer of een zogenaamde moker of vuistje zijn het ideale gereedschap om een rotspen de harde bodem in te jassen.
Rotspennen, soorten en maten
Er zijn verschillende soorten rotspennen maar de Tarzan is de meest bekende en wat mij betreft ook de beste. De tarzan is er in 2 maten, de grote van 25 cm en de kleine van 17 cm. Richtprijs: 25cm 6 stuks voor 5 euro, 17cm 6 stuks voor 4 euro. Los gekocht zijn ze wat duurder.
De tarzan heeft een plastic bovenkantje wat soms onhandig is, vooral bij het verwijderen. Rotspennen verwijderen kan sowieso een pittig klusje zijn. Maar daar heb ik een paar handige tips voor. Die vind u elders op deze website (komt nog, ik met er nog foto’s van maken)

De grote en de kleine tarzan. De kleine noemen ze ook wel een spijker.
De Rotspen ultra (permafrost, o.a. Obelink) 20cm met schroefdraad, 20 stuks 12 euro
De rotspen Ultra (boven, permaprost-pen). Deze pen heeft een schroefdraad waarmee hij de grond in draait. Hij is iets lichter als de grote tarzan maar dat is niet altijd slechter of beter. Deze pen is bij uitstek geschikt voor de grindbedden waarop je in Engeland, Schotland en Wales de voortent van je caravan moet opzetten. Ze zijn wat goedkoper dan de Tarzan wanneer je ze in een doos koopt van 20 stuks.
Camping T haring (foto boven) 3 euro per stuk.
Deze haring is primair gemaakt om tussen straatklinkers te plaatsen en zo je marktkraam stormvast te zetten. Maar het is een bijzonder stevige grondpen die mede door zijn T-vorm makkelijk in scheuren is te plaatsen. Doet het ook uitstekend in bovengenoemde grindbedden.
Je hoeft er dan uiteraard maar een paar op slimme plaatsen neer te zetten om de boel te verankeren. Deze T haring komt als beste uit de diverse tests. Alleen in een zandbodem staat hij wat minder goed maar verder in alle bodemsoorten. Scoort ook hoog op het aspect verwijderen en het bevestigen van de scheerlijn.
Bocamp aluminium rotspen 15 cm. Dit is een lichtgewicht aluminium rotspen die vooral geschikt is om in de rugzak of op de fiets mee te nemen en zo gewicht te besparen. Niet zo sterk als de Tarzan maar voldoet prima. Los 1.10, per 6 stuks 7.50
De Obelink rotspennen 20 cm staal lijken veel op de Tarzan maar zijn korter en minder sterk. Ze zijn immers dunnen en lichter maar dus ook veel goedkoper. Goed geschikt voor semi rotsgrond maar voor het echte werk komen ze tekort. Bij Obelink, in kofferje, 20 stuks, 10 euro
De Umefa clincer, aluminium, 20cm, 1 euro per stuk, 14 grams pen
De Clincer is een uitstekende rotspen die licht is maar tevens beresterk. Hij is wat dikker dan de Bocamp alu rotspen en een kwart langer. Deze pen kun je er flink van langs geven. Voor je hele tentje is hij dan wel wat duurder.
Tirolharing, 21.5 cm, 1.5mm plaatstaal. 6 stuks, 4.50 (voor bodems met veel stenen)
Deze haring komt erg slecht uit de tests. Ik heb er weinig ervaring mee dus ik kan er niet over oordelen. Maar de ANWB neem ik gerust als uitgangspunt en ook op een kampeerforum komt hij er slecht af. Scherpe punt, slecht zichtbaar en verbuigt snel.
Handig voor fietsers en wandelaars: de ouderwetse kleine vierkante stalen rotspen. Ik vind hem lastig omdat hij er niet lekker inslaat met dat haakse deel er bovenop. Maar wel licht vanwege de afmetingen en oersterk. Neem vooral de soort met de stompe punt niet mee want daar heb je niks aan.
De beste rotspen
Zonder enige twijfel de Tarzan. Ik heb zelf erg goede ervaringen met de tarzan maar ook in de diverse tests komt hij er zeer goed af. Maar ook die kan kapot of buigen, vooral bij het verwijderen. Lastig is de kunstof kop omdat die makkelijk buigt en meegeeft bij het verwijderen. Maar de prijs/kwaliteit verhouding is absoluut top. Alleen de T Haring is beter maar ook veel duurder en vooral ook veel zwaarder.
Rotspennen verwijderen
Tip om rotspennen te verwijderen: Ik heb altijd een breekijzer bij me. Gebruik de platte kant met de gleuf er in om die onder het plastic te zetten. Leg iets onder de platte kant om een wig-werking te bewerkstelligen en wip de rotspen er uit. Ook het heen en weer slaan met een hamer kan ze los krijgen. Maar sla niet te hard want dan buig je de pen.
Nog een top om ze los te krijgen: sla ze niet al te vast. Dit betekent doorgaans dat je ze niet helemaal in de bodem ramt. Zit hij er stevig in hou dan op. Ik ben in Frankrijk minuten lang per haring bezig geweest om ze weer uit de rotsbodem te krijgen.