Rotspennen kopen – Goedkoop of Duurkoop?

Rotspennen kopen goedkoop of duur? Nodig of onnodig? Het alvast het antwoord, koop goeie en dus wat duurdere rotspennen want je gaat ze nodig hebben. Ga je in een willekeurig buitenland camperen dan zul je al snel geconfronteerd worden met harde grond. Zeker in Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Duitsland, alle alpenlanden en doorgaans in de meeste Europese landen zul je vaak te maken krijgen met harde, stenige ondergrond of zelfs rots. Hoe zet je dan je tentje op.

Rotspennen kopen goedkoop of duurkoop?

Tarzan is niet alleen een geliefde gezichtsmassagestaaf maar ook een rotspen. En een hele goeie, ik heb er een heel pakket van bij me. Tarzan zelf is wat ik noem een spijker, de kleine dunne variant van de Tarzan XL. Daarnaast is er de Tarzan extra en de Tarzan met kunststof haak. Ook daar zijn dan weer verschillende uitvoeringen van. Zo heeft de vrijbuiter een eigen uitvoering met een grijze kop en een handig etuitje. Dat soort pennen is geschikt om in echt harde rots te beuken met een vuistje of mokertje.

Foto 1: de Klassieke Tarzan
Rotspen - Tarzan Staal

 

Foto 2: de XL versie (de Redcliffs), merkbaar zwaarder met kunststoffen haak (vrijwel overal verkrijgbaar).
Rotspen - Tarzan Xl
Foto 3: De Obelink ultra rotspennen
Ultra rotspen
Foto 4: De permafrostpennen van Kampeerdump
04 Kampeergoed permafrost 23cm
Foto 5: De Bocamp lichtgewicht aluminium rotspen (fiets/wandel)
05 bocamp lichtgewicht alumnium rotspen

Dit is geen compleet overzicht, meer een indicatie van wat er allemaal te koop is. Denk goed na wat je nodig hebt, hoeveel ruimte je hebt en hoeveel gewicht je mee kunt nemen. Bepaal dan voor welke variant je kiest. Neem je de veilige weg kies dan voor de zwaarste variant. Heb je dan nog ruimte over koop dan ook een setje kleine Tarzan’s zodat je niet altijd die grote stalen pennen in de grond hoeft te heien.

Let op: hoewel de glasfiber variant lijkt op de Tarzan extra, de permafrost pen of de gewone Tarzan is hij ongeschikt om in de rotsbodem te rammen. Het is een leuk fluoriserend hebbedingetje maar niet geschikt voor zware toepassingen.

De Beste rotspen, eigen ervaring

De Tarzan XL met de groene haak of zijn verwanten, de ultra rotspennen bijvoorbeeld, dus alle 20cm of meer dikke stalen pennen zijn geschikt om met een zware hamer, vuistje of mokertje, in een rotsachtige bodem te rammen. Met de 25cm stalen variant heb ik de beste ervaringen maar die zijn ook de duurste variant.

Hou er rekening mee dat een volledig in de rotsgrond geramde rotspen er net zo moeilijk uitgaat als hij erin gebeukt is. Ik heb dan ook een breekijzer bij me en nog wat handige gereedschappen zoals een grote klauwhamer en een grote knijptang om de pennen weer uit de grond te krijgen. Je kunt echter ook met lichter materiaal en door gebruik te maken van de hefboomwerking de pennen er uitwippen. Wees creatief en word niet boos of moedeloos als je daartoe gedwongen word. Er is altijd wel iemand op de camping met goed gereedschap

Conclusie: Rotspennen kopen goedkoop of duurkoop?

Heb je wel eens in de bergen gekampeerd en kon je geen haring in de grond krijgen? Heb je wel eens in een storm gestaan met je tent los omdat je niet het juiste materiaal had? Dan hoef je niet na te denken en koop je goed materiaal. In dit geval de pen die ik de Tarzan XL noem. Maar je kan ook wat minder grote pennen meenemen en er wat meer in de grond slaan. Maar zorg altijd dat je tent of voortent met goed en stevig materiaal vast staat want vroeg of laat krijg je de wind van voren.

Ik heb al eens op Texel midden in de nacht in een storm houten pegs van 40 cm in de grond staan slaan om mijn tent stabiel te houden. Gelukkig had ik goed en sterk materiaal bij me en heb ik de storm overleeft. Sindsdien heb ik altijd goed en gevarieerd materiaal bij me. Het is het geld waard, enerzijds vanwege je nachtrust, anderzijds vanwege de veiligheid, die van jezelf maar vooral ook die van anderen. Rotspennen kopen goedkoop of duurkoop is dus nooit aan de orde, het is altijd kopen, nooit goedkoop en altijd de moeite waard en dus nooit duurkoop.

Hieronder een serie foto’s van de diverse varianten. Vrijwel elke kampeerwinkel heeft een gedegen assortiment van dit soort spullen. Doe wel even vergelijkend warenonderzoek want het kan per winkel flink verschillen. Koop de duurdere varianten bij voorkeur in grootverpakking, dan zijn ze meestal wel goedkoper.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

 


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *