Rotsklimmen Gorges du Tarn

Rotsklimmen in de Gorges du Tarn, ook wel klettersteigen genoemd. Ik heb wat van die lefgasten aan de kliffen zien hangen in de Gorges du Tarn, de rotsklimmers. Het zijn waaghalzen als geen ander. Rotsklimmen Gorges du Tarn is blijkbaar enorm populair want ondanks het feit dat ik in het voorseizoen ben zie je overal mensen aan de rotswanden hangen.

Niet alleen het klimmen op zich is gevaarlijk maar om op de plek te komen vanwaar je vertrekt en/of aankomt is ook geen sinecure. Ik heb ze op plekken zien lopen om bij de wanden te komen waar ik niet eens gewoon zou durfen lopen. En dan gaat het zonder al die kabels en touwen.

De zogenaamde "Vase de Chine" in de Gorges de la Jonte met Le Rozier op de achtergrond
De zogenaamde “Vase de Chine” in de Gorges de la Jonte met Le Rozier op de achtergrond

Rotsklimmen Gorges du Tarn

De meeste routes voor rotsklimmen Gorges du Tarn zijn uitgezet en bij de VVV’s kun je hele boekwerken krijgen waar alle routes op zijn uitgezet. Er zijn tussen de 400 en 450 routes die volgens de website Nutons.nl zeer goed afgezekerd zijn. “Gezekerd” wil zeggen dat de de haken er al zitten, je hoeft alleen je touw nog maar te zekeren.

De kaartjes voor rotsklimmen Gorges du Tarn zien er uit zoals op de foto hieronder: een foto van een rotswand met allemaal van die klimroutes er in getekend. Er zijn heel wat van die boekjes. Alleen van al voor Rotsklimmen Gorges du Tarn 4 boekjes vol bij het office de tourisme.

Sinds 2012 mag het weer, klettersteigen in de Gorges, oftewel Rotsklimmen Gorges du Tarn. Vlak voor 2012 is er ergens op zo’n rotswand een haak losgeschoten en een slachtoffer gevallen. Nu is alles opnieuw “behaakt” en kunnen de waaghalzen hun toeren uithalen. En het zijn er wat.

klettersteigen 1

Tijdens mijn eerste fietstocht op de 22e mei zie ik de meest spectaculaire en tevens meest verwonderlijke scene op het gebied van Rotsklimmen Gorges du Tarn: aan de overzijde van de Gorges zie ik mensen aan de wand hangen en ik hoor stemmen, kinderstemmen. Ik maak een foto en zoem in.

Tot mijn verbijstering zie ik schoolkinderen die horizontaal over 2 kabels langs het ravijn klimmen.
Leuk schooluitje denk ik terwijl ik één van die leerlingen totaal versteend de boel zie blokkeren.

Hij word flink uitgefoeterd en na een paar minuten gaat hij toch weer verder. Ik vraag me af of zoiets in Nederland mogelijk zou zijn. Ik zou ik er als ouder in elk geval niet zo blij mee zijn.

In dit soort berggebieden en in Frankrijk in zijn algemeenheid denken ze daar blijkbaar anders over. Kijk maar naar de foto’s 43 t/m 54 onderaan.

Dat rotsklimmen Gorges du Tarn niet ongevaarlijk is laten de foto’s 43 en 44 foto’s zien. Met name foto 44. Je ziet de klimmer dan in een ietwat vreemde houding aan de rots hangen. Wat gebeurde was het volgende: de man beneden is het contragewicht voor de man boven.

Die schoot los maar de man beneden had blijkbaar niet genoeg massa, wellicht omdat hij maar 1 been had. Van een eerdere smakker, denk ik er dan meteen bij. De man boven gleed dus weg en viel een paar meter naar beneden.

De onderste schoot als een speer omhoog en verdween uit beeld, vlak nadat de foto gemaakt werd. Gelukkig liep het allemaal goed af maar je hart staat stil als je zoiets ziet gebeuren.

Maar het gaat doorgaans allemaal goed. De andere foto’s zijn niet alleen uit de Gorges du Tarn maar ook nog van de Gorges de la Jonte. Daar waren nog veel meer klimmers, waarschijnlijk omdat het daar allemaal iets kleinschaliger is en je er beter bij kunt. Toen we daar gingen wandelen gingen we gelijk op pad met allemaal klimmers.

Bij de Foto’s
 • 43: Hier gaat het allemaal nog goed.
 • 44: Het moment waarop het bijna mis gaat: de man boven glijd om, de onderste schiet omhoog en verdwijnt opeens uit beeld.
 • 45: Midden in de foto de kinderen aan de reusachtige rotswanden van de Gorges du Tarn.
 • 46: Horizontaal langs het ravijn: het zal je kind maar wezen. Het geluid draagt ver in de Gorges en aan hun stemmen kon je dus al horen dat het kinderen zijn. Ze lopen over twee voorgespannen kabels waar ze ook aan gezekerd zitten. Ze zijn bij de spleet in de rotsen rechts naar beneden gekomen.
 • 47: Dit dus wel: dit is de zogenaamde “Vase de Chine” een beroemd punt in de Gorges de la Jonte. Je kunt maar nauwelijks zien dat ze er hangen, zo groot is de schaal van deze foto. Ik sta hier helemaal boven het ravijn maar die rots steekt nog flink boven me uit.
 • 48: Op deze foto zijn de klimmers iets beter te zien. Op de achtergrond het dorpje Le Rozier.
 • 49: Eerst gaat meneer naar boven.
 • 51: Sterke vent, ziet er goed uit, krijgt applaus.
 • 50: Dan gaat Mw naar boven.
 • 52: Stoere meid, ziet er ook allemaal goed uit en krijgt nog veel meer applaus.
 • 53: Gorges de la Jonte: die zit dus op 500 meter hoogte op een rots in zijn eentje.
 • 54: En die twee staan ook helemaal aan de rand van een enorm ravijn. Helaas zijn dit soort dingen niet te fotograferen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.