Rondrit Zuid Engeland en Cornwall 2

De tweede dag van onze rondrit zuid Engeland en Cornwall gaat vanaf Crowborough naar de Graffham Club campsite, een camping een paar kilometer ten noorden van het plaatsje Graffham. We hebben deze rit ingevoegd omdat we onderweg 2 grote landgoederen met tuinen willen bezoeken. Eerst naar Wakehurst en dan naar Petworth. Het zijn twee totaal verschillende landhuizen waarbij Wakehurst opvalt als dependance van KEW gardens en Petworth vanwege de schilderijen tentoonstelling van Turner. En daar blijft het niet bij …

We rijden weg vanaf onze eerste camping in Crowborough en zijn na een ruime 25 km (de kortste route) in Wakehurst. Daarna is het 56 km naar Petworth. We zijn dan vlak bij onze tweede camping op onze rondrit Zuid Engeland.

Rondrit zuid Engeland: Tweede dag

rondrit zuid engeland
Klik op de foto voor een grotere versie

Eerste stop: Wakehurst Place

Eerste stop op de tweede dag van onze rondrit zuid engeland is in Wakehurst. Wakehurst is een landgoed dat zijn oorsprong vind in een aankoop van land in de 12e eeuw. Wakehurst Place werd gebouwd door Sir Edward Culpeper in 1590 in late Tudorstijl.  Wakehurst is een prachtige gebouw en de tuinen zijn prachtig. Je kunt het huis bezoeken en eindeloos wandelen door de tuinen. Kijk wel goed op het kaartje want het zit niet helemaal logisch in elkaar.

Helaas was er een pittig minpuntje. Toen we het parkeerkaartje gingen afrekenen waren we 10 pond per persoon kwijt. Dit omdat we net iets meer dan 2.5 uur op het landgoed aanwezig waren geweest en daardoor een dagkaart moesten kopen. Dit is natuurlijk belachelijke afzetterij want alleen al de wandeling van het bezoekerscentrum naar het landhuis kost al een half uur.

Ik wil best een bijdrage leveren maar dit  is echt te gek voor woorden. Ben je voor veel geld lid geworden van de National Trust en dan draaien ze je nog een poot uit. Gratis parkeren is verder alleen voor de “vrienden van Wakehurst” dus dan ben je nog meer geld kwijt.

Tweede stop: Petworth House & Gardens

Tweede stop vandaag op onze rondrit zuid Engeland is Petworth House. Dit is heel wat anders dan Wakehurst. Petworth House was in de middeleeuwen eigendom van de familie Percy, Earls of Northumberland.  Petworth werd opnieuw verbouwd na een brand in 1714, toen Louis Laguerre de opdracht kreeg om een prachtige reeks muurschilderingen voor de grote trap te schilderen. Het park, met zijn kronkelige meer, is het werk van ‘Capability’ Brown en is misschien wel zijn mooiste overgebleven landschap.

Verder vind je in Petworth een prachtige collectie kunst (waaronder één van de grootste fotoverzamelingen in de Trust) en werken van Titiaan, Bosch, Claude, Ruisdael, Teniers, Van Dyck, Lely, Kneller, Reynolds, Gainsborough en Blake alsmede een prachtige collectie landschappen van Turner, een vriend van de 3e Earl of Egremont

Dit huis is een bezoek meer dan waard. Je ziet kamers in hun originele staat, veel kunst, een groot park en een indrukwekkend gebouw. Ik zou hier zo nog een keer naar toe gaan. Echt de moeite waard.

Tweede camping: Graffham camping en caravan site.

We hebben deze camping ingevoegd omdat we anders na 2 lange bezoeken nog een stuk moeten gaan rijden en daar hebben we geen zin in. En dus zitten we op 10 minuten rijden vanaf Petworth op deze camping. Morgen slaan we de NKC pleisterplaats in Salisbury over en gaan naar we naar een camping in Bath.

De camping is zonder meer bijzonder maar wel moeilijk te vinden. Ze mogen alleen een klein bordje neerzetten van de local councel en je rijd er zo maar langs. De camping ligt in het bos en je hebt overal mooie plekjes, hoekjes en gaatjes waar je kan staan. Echt heel bijzonder. Totale stilte en rust in het bos. Internet helaas alleen bij de receptie. Zelfs je mobieltje doet het hier maar af en toe zo ver ben je hier van de bewoonde wereld. Een beleving op zich dus.

De stilte is bijna tastbaar hier. Als ik in de nacht naar de toilet ga is de sterrenhemel echt schitterend. Er is niet te veel licht op de camping waar alle plekken veel privacy hebben en tussen de bomen liggen.

Links

Dit is een dag met weinig reizen en veel rondlopen in landhuizen. We hadden de camping dan ook van te voren geboekt. Dit is volgens de Camping & caravanningclub in deze periode van het jaar niet echt nodig maar ga je in het hoogseizoen dan moet je beter plannen en kun je maar alvast een dag of 2 of 3 van tevoren bespreken.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *