Rode Ruby Port – Young Ruby

Rode Ruby port

Jonge rode ruby of young ruby is een blendend port die kort op het vat is gerijpt en verder op de fles. Blend wil zeggen diverse soorten port door elkaar gemengd. Het mengsel bestaat uit wijn (portwijn, port of wijn, die termen worden door elkaar gebruikt) die van verschillende soorten druiven zijn gemaakt.

Rode ruby port

Ruby betekent (of staat voor) robijnrood waarmee de kleur van deze blend van jonge port bedoeld word. Ruby is slechts kort op het fust gerijpt, maximaal 2 jaar. Feitelijk is de ruby een flesgerijpte port die je jong drinkt. Je kunt een rode ruby dan ook niet te lang open houden, dan word hij vaal en smakeloos.

Rode ruby is een pittige of vurige port, fruitig met een milde zoetheid. Vergeet nooit dat elke port als Ruby is begonnen. Het is aan de wijnmakers (bij port ook wel een shipper genoemd) die uit de verschillende types en kwaliteiten die soorten zoekt waarmee hij verder gaat of die als jonge ruby op de markt komen.

Een Rubyport kennen we in de typen: Ruby, Ruby Reserve, Crusted Port, LBV en Vintage. Een Rubyport behandel je als een wijn en drink je binnen een week op.

Young Ruby port komt het meeste voor. Deze relatief jonge portsoort is twee tot drie jaar opgeslagen op het vat. Veelal zijn dit roestvrijstalen tanks of betonnen bakken. In sommige gevallen is dit op eikenhouten vaten.

Ruby port wordt geblend (samengesteld) door menging van druiven van meerdere druivensoorten, jaargangen en wijngaarden.

rode ruby port
Het verschil tussen rode ruby port (links)
En tawny port (rechts)

Kenmerken Rode Ruby

  • Kleur: robijnrood
  • Geur: rood en zwart fruit
  • Smaak: fruitig, jong
  • Serveren: iets koelen tot 12 graden Celsius
  • Drinken bij: zachte kazen, zoete nagerechten
  • In Nederland en België wordt de ruby port ook als aperitief gedronken.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *