Rivierenland – Tussen Lek, Maas en Linge

Regio Rivierenland is het samenwerkingsverband van tien gemeenten in de Tielerwaard, de Culemborgerwaard, de Betuwe, de Bommelerwaard en het westelijk deel van het land van Maas en Waal. De deelnemende gemeenten zijn Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Het is een streek in het zuidwestelijk deel van de Nederlandse provincie Gelderland die bestaat uit drie gebieden/streken: de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal.

De streek loopt van het Rijk van Nijmegen in het oosten tot aan de Zuid-Hollandse stad Gorinchem in het westen, en van de Linge en de Waal in het noorden tot de Maas in het zuiden. Rivierenland is dunbevolkt, alleen Tiel, Zaltbommel, Culemborg en Geldermalsen zijn grotere plaatsen. De laaggelegen streek staat bekend om zijn fruitteelt.

regio rivierenland
Klik op de foto voor een grote versie

Rivierenland

Rivierenland wordt soms gelijkgesteld met de Betuwe, echter, Rivierenland bestaat – naast de Betuwe – ook uit de streken de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Rivierenland moet je ook niet verwarren met het rivierengebied. Dat loopt van de Duitse grens tot aan de Noordzee en is dus veel groter.

Rivieren

De Nederrijn overgaand in de Lek, de Waal, de Maas, de afgedamde maas en de Linge. De Linge en de Maas lopen dwars door het gebied. De Lek en de Maas zijn de noordelijke en zuidelijke grens, de Linge en de afgedamde Maas de westelijke grens.

Op mijn kaartje staat de gemeente Druten er ook op maar die hoort er formeel niet bij. Hij completeert het geheel echter wel. Vanaf Maasbommel en Appeltern gaat deze prachtige regio natuurlijk nog even door richting Ravenstein en Niftrik. Dat is wel de grens waarna je definitief in het Rijk van Nijmegen komt.

Wat betekent Rivierenland voor de toerist

Feitelijk is er weinig specifieke informatie terug te vinden over de regio. De term Rivierenland word echter te pas en te onpas gebruikt. Er zijn een paar (nogal oppervlakkige en commerciële) toeristische websites die rivierenland als specifieke regio benaderen en het is een waterschapsregio maar daar is het wel mee gezegd.

Verder word de term vooral in de ambtelijke en recreatieve zin gebruikt. Ambtelijk in die zin dat het natuurlijk primair een gemeentelijke samenwerking is. Verder vind je allerhande zorgorganisaties, ondernemersclubs, sportverenigingen, de scouting en niet te vergeten de RVH, de reddingshondenvereniging Rivierenland die gebruik maken van de naam.

Geografische specificatie

Kom je de term rivierenland echter tegen dan weet je wel waar het over gaat. Wat vooral interessant is aan de regio Rivierenland is het feit dat je wel het mooiste van het totale rivierengebied in één kaartje gevangen hebt.

Wat je mist is het achterland van de Maas, de Utrechtse heuvelrug, de Biesbosch en het Zuid-Hollandse landschap richting Gouda. Maar dat is een kwestie van een pontje pakken en dan is ook dat afgedekt. De Biesbosch vind je aan de Westkant maar daar zit nog een stukje tussen.

Ik zie Rivierenland dus vooral als een geografische specificatie. Bevind een locatie of route zich binnen dit gebied dan krijg ik meteen het beeld van rivierdijken, fruitbomen, rustige woonkernen en fraaie natuur. En natuurlijk uitstekende horeca want het is een gebied waar je volop van het leven kunt genieten.

Ik heb dus al heel wat fietstochten, wandelroutes en kampeerpartijtjes achter de rug in dit gebied. Vandaar dat ik rivierenland als aparte regio op deze website beschrijf, het is simpelweg één van de mooiste regio’s in Nederland.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *