Waarom zou je een radiatorventilator op je radiator zetten? Feitelijk om energie te bezuinigen, en dat is tegenwoordig een hot item. Met de radiatorventilator breng je circulatie van warme lucht op gang waardoor een ruimte efficiënte en gelijkmatiger verwarmt word.
En dat is niet alleen energiezuiniger maar ook nog eens een aangename ervaring, weet ik inmiddels uit ervaring. Ik heb er namelijk een paar.

Ik had een gesloten radiatorombouw en het verlies aan energie en warmte was letterlijk voelbaar. Het duurde uren voordat de huiskamer warm was en dan was het meteen benauwd ook.
Ik hoefde niet lang op internet te grutten om er achter te komen dat ik die ombouwen zo snel mogelijk een opener karakter moest gaan geven. En meteen ontdekte ik het nut van radiatorventilatoren. Die werden namelijk in één adem genoemd met de radiatorombouw.
Bij een gesloten ombouw verlies je zomaar 30 tot 60 procent van je warmte en moet je bovendien harder stoken om de boel warm te krijgen. Ik heb daarom onder andere de bovenzijde open gemaakt en van roosters voorzien. Maar de radiatorventilator werkt zonder ombouw.
Je plaatst de ventilator(en) met de meegeleverde magneetjes aan de onderkant van de radiator. Er zitten ook nog kleine pootjes bij voor als het niet past.

Er zit een thermo-schakelaar bij die je op de radiator of op de buis zet die waar de knop aan vast zit. Die buis word namelijk als eerste warm als de radiator aanslaat.
Als de radiator aanslaat duurt het even tot de buis of de bovenkant van de radiator warm word. Bij een temperatuur van zo’n 30 graden Celsius slaat de ventilator aan.
Nu blaast de ventilator de warme lucht omhoog door de radiator.
Hij doet dit door koude lucht van onder de radiator aan te zuigen en die door de warme radiator te jagen omhoog door de kamer. Er ontstaat nu warmtecirculatie.
De kamer is veel sneller warm en de warmte is aangenamer omdat de hele ruimte egaal verwarmd word.

Het geluid is te verwaarlozen. Ik heb de ventilatoren nog nooit echt gehoord. Ik hoor wel de tik als de thermo-schakelaar aanslaat. Een perfect systeem dus.
Echt goedkoop zijn ze niet. Ik kon ze met spaarpunten kopen bij Vattenfall (stadsverwarming) of bij mijn stroomleverancier (Greenchoice). Vattenfall is de goedkoopste met 58 euro voor een dubbele set. Die kost bij Greenchoice 89 euro en bij Praxis 87.50 of bij BOL en de leverancier 104 euro.
Pas op: Er zijn ook andere merken in de handel die niet iets minder kosten maar volgens de reviews zijn deze een stuk minder en maken vooral meer lawaai. Op basis daarvan adviseer ik om de ventilatoren van Speedcomfort.
Geef een reactie